Programok

2014.05.25. 14:14

Programok, rendezvények Vas megyében május 26-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 26-tól. Böngésszen, és válogasson!

JÚNIUS 14.

Soulution lemezbemutató

Szombathely – New Feeling címmel jelenteti meg legújabb dalait tartalmazó albumát a reggae, ska, funk és soul elemekből építkező Soulution. A héttagú szombathelyi együttes az év első felében visszavonult a próbaterembe és a stúdióba, ennek a visszafogott munkának az eredményét két hét múlva, június 14-én tárják a közönségük elé. A lemezbemutató koncertjük helyszíne a helyi Végállomás Club lesz, ahol vendégként a Tohu-Bohu lép még fel.

JÚNIUS 7.

Kistérségi forgatag lesz Szentgotthárdon

A Szentgotthárdi Civil Fórum és a Pannon Kapu Kapu Kulturális Egyesület június 7-én 15.30 órától rendezi meg a Kistérségi Forgatagot a Színházban.

JÚNIUS 5.

Újra dübörög a banda - Westend Blues-koncert

Szombathely – A régi jól ismert számokkal várja közönségét a zenekar. Aki egy jó kis táncos estre vágyik, ki ne hagyja a bulit. A Westend Blues zenekar a kilencvenes évek végén alakult. Néhány zenész úgy döntött kellene csinálni egy bandát. Nevük is mutatja: kezdetben elsősorban bluest játszottak, a műfaj Chicagoból származó változatát. Az évek során azonban a swing és a funky stílusjegyeivel vegyítették a klasszikus blues-hangzást Már a kezdő felállásban is Simon Tamás volt a zenekar énekes-gitárosa, Most is vele énekel és szájharmonikázik Farkas János, a dobok mögött Hollósi László ül, a nagybőgőn Kovács Attila játszik. Erős a fúvós szekció is: Juhász Tibor (harsona), Hotzi Péter (szaxofon), Ujhelyi Péter (trombita) A zenekar billentyűse Csikós Miklós. A csapat megalakulása óta vendége a város rendezvényeinek, fellépnek klubokban és fesztiválokon. Június 5-én, csütörtökön, este kilenckor a Murphy's Moyo Clubban játszanak.

Tücskök, bábok, ludak

Celldömölk – A Tücsök Bábcsoport Ludas Matyi-premierje június 5-én 14 órakor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. Az előadás rendezője a csoport alapítója, vezetője: Nagy Márta. A „Tücskök” ezzel a bábjátékkal utaznak júnizs 6-án Egerbe, a Gyermekbábosok XXI. Országos Fesztiváljára.

JÚNIUS 4.

Együtt ünnepelnek

Szombathely – Városi megemlékezést szerveznek június 4-én a megyeszékhelyen a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepség 17 órakor kezdődik az evangélikus templomnál.

JÚNIUS 1.

Gyermeknapon futnak és gurulnak

Sárvár - A szélvihar és az esőzés miatt elmaradt a múlt hét végére meghirdetett Fut a Sárvár, Gurul a Sárvár elnevezésű rendezvény, a szervezők ugyanis úgy ítélték meg, hogy nem tudják garantálni a versenyzők bitonságát. A sporteseményt június 1-jén rendezik meg.

Határon átnyúló kerékpár maraton

Eisenberg, Vaskeresztes – Eisenberg an der Pinka településen (Ausztria) kerül megszervezésre június 1-jén 11 órától a 3. Mountain Bike – Kerékpár Maraton női és férfi versenyzők részére, együttműködve a határ menti falvakkal. Az eisenbergi sportpálya melletti csarnok elől indul a futam, mely Deutsch Schützen (Németlövő), Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Burg, majd Eisenberg a célállomás. A versenyzők könnyű – családi szakasz ( 22 kilométer), közepes táv (31 kilométer) és extrém (61 kilométer) táv között válogathatnak, a magassági szint 656 méter. A magyarországi szakaszon a szervezésben részt vesz Vaskeresztes Község Önkormányzata, Német Önkormányzat Vaskeresztes, Német Hagyományőrzők Vaskeresztes és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Vaskeresztes.

Bivalypörkölt és állatsimogatás

Alsóújlak – Természetközeli családi napot rendeznek vasárnap 10 és 20 óra között az Őshonos Állatparkban. A főzőverseny részvevői a gazdaságban nevelkedett bivaly húsából készítenek pörköltet. Gyerekek és felnőttek mesterségbemutatók, kocsikázás és egyéb természetközeli élmények során ismerkedhetnek a tájfenntartó gazdálkodással.

Szent Kvirin-búcsú a szalézi templomban

Szombathely – Június 1-jén Szent Kvirin-búcsút tartanak a mártírról nevezett szalézi templomban. A mise 10 órakor kezdődik, délután három órakor megemlékezés és koszorúzás lesz az emékhelynél, délután négy órától búcsúi kerti ünnepség a templom udvarán, esten nyolc órakor színdarabot láthatnak az érdeklődők a templom főbejárati lépcsőjén, Quirinus, a hű pásztor és hitvalló vértanú címmel.

Erdészek, vadászok miséje

Horvátzsidány – Szent Hubertus mise lesz vasárnap vadászoknak, erdészeknek a Peruska Mária emlék- és zarándokhelyen. A horvátzsidányi egyházközség és a környékbeli vadásztársaságok, valamint az erdészetben dolgozók családjaikkal együtt összegyűlnek ezen a vasárnapon. Horvátzsidánynál, az erdőben vesznek részt Szent Hubertus szentmisén a Peruska Mária emlék- és zarándokhelyen. Ennek kiépítését hosszú évek óta szorgalmazza Horvátzsidány tiszteletbeli esperese, plébánosa Dumovits István. Először 1983-ban nyílt lehetőség arra, hogy a Peruska Mária-kegyhely ismét régi pompájában fogadhassa híveit. Júliusban majd a tűzoltó, hagyományőrző, rendvédelmi és fegyveres szervezetek zarándokmiséje lesz ott. Most vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a magyar, német, horvát nyelvű szentmise, főcelebránsa Kuzmics József, frankenaui (Répcesarud) plébános Ausztriából. 12 órától agapé kezdődik.

 

MÁJUS 31.

Felavatják a botanikus szobrát

Szeleste - Mellszobor készült Báró Baich Mihály botanikusról, a Gróf Festetich Andor alapította Szelestei Arborétum későbbi tulajdonosáról és igazi gazdájáról. Veres Gábor szobrászművész alkotását a felemelően szép ligetes és szabad területeket, valamint sűrűbb erdei részleteket egyaránt tartalmazó, az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkban helyezik el. A szoboravatót május 31-én fél tizenegykor tartják.

Fogyatékkal élők alkotó közössége

Celldömölk – Holbert Jenőné, a mozgássérültek vasi egyesülete celldömölki csoportjának vezetője sokat tesz a fogyatékkal élők társadalmi elfogadtatása, életminőségük javítása érdekében. Mindezt szolgálja az Art 2014 nevű fesztivál is, amelynek nyugat-dunántúli bemutatóját május 31-én rendezik meg – a celli csoport közreműködésével – a KMKK-ban. A program nyilvános, kezdés délelőtt 9 órakor.

Szent Kvirin ünnepe

Szombathely – Szabadtéri színielőadás is lesz szombaton a vértanú püspök emlékére. A Szent Kvirin Szalézi Egyházközség vasárnap tartja a templom patrónusának emléknapján a búcsúi rendezvényét. Az ünnep vigíliáján, szombaton este nyolc órakor az oratórium fiataljai szabadtéri színdarabbal adóznak a védőszent emléke előtt a templom főbejárati lépcsőjén. Vasárnap tízkor szentmise a templomban, háromkor koszorúzás lesz a Szent Kvirin-emlékhelyen.

Egészségnap: utak a gyógyuláshoz

Szombathely – Egészségnapot rendez május 31-én, szombaton 10 és 16 óra között a Martineum Felnőttképző Akadémián a Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület. Az elődásokban szó esik az sm betegség gyógyításának és kezelésének új lehetőségeiről. Lesz számítógépes talp- és csontritkulás vizsgálat, és a résztvevők mesterszakács segítségével ismerkedhetnek az egészséges ételek elkészítésének módjával.

Koncert és buli

Bohém betyárok a klubban

Szombathely – A zúzós punk, a pattogó ska és a sodró pszichedelia éppúgy megférnek az öt éve alapított Bohemian Betyars zenei világában, mint az említett műfajokat a zenekar boszorkánykonyhájában megfűszerező magyar, balkáni és cigány dallamok. A csapat ezzel a recepttel nem csak itthon, de külföldön is hamar elismertséget szerzett magának, klubokban és fesztiválokon egyaránt megfordulnak. Szombaton a Végállomásban lépnek fel, a nyolc órakor kezdődő rendezvény előzenekara a közelmúltban új klippel jelentkezett Karak lesz.

Hárman a tehetségkutató fellépői közül

Gersekarát – A május legelején megrendezett Átjáró Másként tehetségkutató verseny három sikeresen bemutatkozott zenekara lép fel azon a koncerten, amit szombat este tartanak a községben. A szombathelyi tehetségkutató szervezőinek egyik felajánlása egy road-show lebonyolítása volt, azzal a céllal, hogy ne csak a helyi közönség ismerje meg az arra érdemesített csapatokat, hanem azok a megye több pontján is bemutatkozhassanak. A sorozat érintette már Kőszeget, Győrvárt és Körmendet is, szombaton pedig Gersekarát következik. Itt az Átjáró Másként harmadik helyezettjét, a rockzenét játszó Vadvágányt, a hasonló műfajú Red Rockets zenekart és az eklektikus Re-Akciót láthatja a közönség.

KÖZÖSSÉG - Szombathelyen, az Erdő utcában tart partit szombaton az egykori Mag KultúrKocsma közössége. A rendezvény résztvevői délután három órakor találkoznak a felszabadulási emlékműnél, s onnan közösen mennek tovább a parti helyszínére, ahol a zenei aláfestésről D.J. Don gondoskodik.

SZINGLI - Szombathelyen, a Sláger Mulatóban szombat este Szingli Party várja a szórakozni vágyókat.

NYÁRKÖSZÖNTŐ - Bükön, a sportcsarnokban szombaton este hét órától a Pannon Cigányzenekar tartja nyárköszöntő koncertjét. A rendezvényen vendégként a Kossuth-díjas Bangó Margit, valamint Dégner Lilla operetténekes is közreműködik.

MÁJUS 30.

Császárok Napja a Weöres Színházban

Szombathely – Május 30-án este nyolc órakor Császárok Napja a Weöres Sándor Színházban. A programsorozat keretében ezúttal Traianust ismerhetik meg az érdeklődők. Aki a történelem zegzugos utcáin kísérőnknek szegődik: dr. Katona Attila, történész.

Tao: "az út mindent véghezvisz"

Szombathely – Dr. Hegyi Gabriella érkezik a Pécsi Egyetemről, ahol Magyarországon eddig az egyetlen komplementer medicina tanszéket vezeti. A NYME SEK könyvtárában tart előadást május 30-án 14 órától „A komplementer medicina helye, jövője az egészségügyi ellátórendszerben. A hagyományos kínai orvoslásról dióhéjban” címmel.

Wagner sírjánál

Szombathely – A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület szervezésében negyedik alkalommal emlékeznek a város egykori polgármesterére, Wagner Andrásra.Szombathely rendszerváltás utáni első polgármesterére a városi köztemetőben lévő sírjánál emlékeznek május 30-án, pénteken 10 óra 30 perckor. A jelenlegi és volt polgármesterek megkoszorúzzák a sírt. Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően idén nem hangoznak el beszédek a megemlékezésen.

Régész egy napra

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Ma 10–18 óráig A magyar régészet napja. Legyél te is régésztechnikus! – régészeti játszóház gyerekeknek és felnőtteknek. Római kori kutak, falak és sírok feltárása valódi ásatási szelvényekben. Kincskeresés fémdetektorral. Régészek munka közben. Híres „szombathelyi” régészek portréi – mini tárlat.

Rendezvények

Színház, Szombathely. Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub: ma 20 órakor Császárok napja – Traianus oszlopa.

Kiállítás, Szombathely. Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: ma 10–18 óráig A magyar régészet napja. Legyél te is régész egy napra! Sírok, istenek, kultuszok és szent területek kutatása – előadások, foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek. Mesterségem címere: R-Sz! Pattints Te is! KINCS! – Tárjunk fel együtt egy 3000 éves áldozati kincset! Szent helyek és szent fejek – történeti embertani bemutató. Kalandos műtárgyfelismerés.

Kőszeg. Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Koncert és buli

SÖRBULI - Szombathelyen, a Végállomás Clubban ma este nyolc órától az Újvilág Utca, a Great Escape és a Velvet Moon közreműködésével szezonzáró sörbulit rendeznek.

BLUES - Szombathelyen, a Malom Sörözőben ma este kilenc órától a Blues Faces zenekar ad koncertet.

NEMZETI - Szalafőn, az Őrállók napja programsorozata keretében ma este az Ismerős Arcok zenekar, míg szombaton a Rockinger koncertjét rendezik meg.

 

MÁJUS 29.

A fiatalok is ismerjék meg a múlt borzalmait

Bük - „Ne felejts!" címmel Roma Holokauszt Történeti Konferenciát szervez a jövő héten a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület a Civil Alap és a helyi önkormányzat támogatásával. A konferenciát május 29-én és 30-án rendezik meg a Büki Művelődési és Sportközpontban. A fővédnök dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára. Az előadásokban levéltáros, pszichológus, újságíró, történész, óvónő és roma közművelődési szakember beszél a roma holokauszt történetéről, a traumák feldolgozásának, mai értelmezésének lehetőségeiről. Bemutatják a Cigánysors című köteteket, s a résztvevők megkoszorúzzák a közelmúltban felavatott roma holokauszt emlékművet. A szervezők a visszajelzések alapján mintegy hetven résztvevőre számítanak.

 

MÁJUS 28.

Szabadegyetem: közgazdász vendég

Répcelak - Dr. Gömböcz Elvira közgazdász, teológus lesz a Répcelaki Szabadegyetem előadója szerdán. A könyvtárban este hatkor kezdődő program címe: Lelki gyakorlaton Indiában – India spirituális arcai.

 

MÁJUS 27.

A textilművész műhelytitkai

Szombathely – Sütő Éva textilművész Műhelytitkok című kiállítása május 27-én 17 órakor nyílik meg a képtárban. Sütő Éva rendhagyó módon mutatja be a munkák megszületésének folyamatát, a téma körüljárását, a gondolattól a megvalósulásig vezetve a látogatót. Ezek most rajzos tervek, színtervek, történeti háttérkutatások, variációk; a szakrális munkákhoz készült anyagok, jelképek grafikus feldolgozásai. Különösen sokat foglalkozott Sütő Éva a Szombathelyhez kötődő legendákkal, az antik várossal, a város híres szülöttjének, Szent Mártonnak a történetével, valamint a barokk kori városról ma még fellelhető töredékes emlékképpel. Mindezekből születtek meg a selyemre festett fali-, illetve zászlótextiljei, vagy a veduta jellegű háromrészes úti kárpit, selyemre festve – és a francia gobelin technikával készült „Anno Sabaria” című munkája. A tárlaton lesz sok más is.

Tárlat az iparművész műhelytitkairól

Szombathely – Ma délután öt órakor nyílik a Képtárban Sütő Éva iparművész Műhelytitkok című tárlata. Munkáit eddig csoportos tárlaton állították ki, de alkotásait ezúttal önálló tárlaton nézhetik meg az érdeklődők. Az alkotó textil és bőrmunkái annak kísérletező kedvét, szín- és formagazdagságát bizonyítják. A kiállítást Tóth Csaba, festőművész nyitja meg.

 

MÁJUS 26.

Kisléghi Nagy az Eölbey-házban

Szombathely - A Kisléghi Nagy Ádám festőművész munkásságát áttekintő album bemutatója hétfőn 18 órakor kezdődik az Eölbey-ház dísztermében (Szily János utca 2.). A frissen megjelent kötet elsőként láttatja egyben Kisléghi egyedülálló festői munkásságát. Az albumhoz a római Szent Gergely Egyetem művészettörténet-professzora, P. Daniel Estivill írt bevezetőt. A szerzővel beszélget: Dr. Antonio Sciacovelli, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja. Az esten köszöntőt mond, a kötetet méltatja: dr. Perger Gyula püspöki referens, plébános. Gordonkán közreműködik: Kóta Donát. Az est háziasszonya: dr. Kapiller Sarolta.

Bodor Johanna adja föl a leckét

Szombathely - A Weöres Sándor Színház Kötelező olvasmány-sorozatának hétfői vendége Bodor Johanna, aki ezúttal nem koreográfusként, hanem íróként érkezik a stúdiószínpadra. A Magvetőnél frissen megjelent, önéletrajzi ihletésű kötetéről – „Nem baj, majd megértem" – a szerzőt Lévai Balázs kérdezi. Kezdés: hétfőn 18 órakor az Akacs 7-ben.

A Kivivel kínálja meg a suliszínház

Celldömölk - A kiszolgáltatottság, az erőszak súlyos problémáját fölvető Kivi című ifjúsági előadással kínálja meg fiatal közönségét a szombathelyi Reményik Suliszínház: az előadás hétfőn 10 órakor kezdődik a celli Soltis színházban (Koptik u. 2.).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!