Programok

2015.04.12. 10:46

Programok, rendezvények Vas megyében április 13-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 13-tól. Böngésszen, és válogasson!

MÁJUS 1.

Nagy Gáspár túrát szerveznek

Vasvár – A Kossuth-díjas költő Nagy Gáspárról elnevezett emléktúrát idén hatodik alkalommal rendezi meg a Vasvári Természetjáró Sportegyesület. Start: május 1-jén reggel 7 órakor.

Idén is lesz retró majális oldtimerekkel

Szombathely – A 2013-as és tavalyi nagy sikeren felbuzdulva a szombathelyi Old-Timer egyesület idén is megtartja a teljesen politikamantes retró majálisát, amelyen veterán autók, motorok vonulnak fel. A gyülekező a Kálvária utcában lesz május elsején 9 órától. A felvonulás 10 órakor kezdődik. A megjelenés feltétele az alkalomhoz illő dekoráció. A legjobb retró felvonulót a szervezők díjazzák.

ÁPRILIS 25.

Ismét éjszakai kosárlabda

Szombathely – Két év szünet után április 25-én, szombaton, 20.30-as kezdéssel ismét amatőr éjszakai kosárlabdatornának (Nightball) ad otthont a szombathelyi OMK (Simon István u. 4) – az erőpróba körülbelül vasárnap hajnali három óráig tart. A szervezők (Dorner Attila) 3+2 fős csapatok jelentkezését várják. A résztvevők a streetball szabályai szerint három a három ellen, egy palánkra játszanak. Nem maradnak el a hagyományos, népszerű egyéni számok sem, így a hárompontos dobóverseny, a félpályás dobóverseny, a büntetődobás és a zsákolóverseny. A nevezési határidő: április 24., péntek, 20 óra.

ÁPRILIS 24.

Ifjú tehetségek fesztiválja

Celldömölk – A KMKK a rendezi meg a Kemenesaljai Ifjú Tehetségek Művészeti Fesztiválját, hét kategóriában. A jelentkező fiatal szólisták és csoportok április 24-én mutatkoznak be, szakértő zsűri előtt.

Nógrádi György Csákánydoroszlóban

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász,egyetemi tanár lesz a Csaba József-kör vendége 2015. április 24-én 18 órakor a helyi művelődési házban. Előadásának címe a Világpolitika 2015-ben.

ÁPRILIS 23.

Kurátornők: Konkoly kiállítása

Szombathely – Kurátornők címmel nyílik Konkoly Gyula kiállítása április 23-án, csütörtökön 17 órától a Szombathelyi Képtárban. Konkoly Gyula a magyar neoavantgárd kiemelkedő képviselője. Szombathelyi kiállításán legújabb műveit mutatja be, amelyek éppúgy köthetők az előző, nagybányai hatásokat is tükröző periódusához, mint azokhoz az új elemekhez, amelyek első látásra napjainkról szólnak, ugyanakkor visszavezetnek a modern művészet gyökereihez.

Lakkosági fórum az EU-stratégiáról

Celldömölk – Celldömölk középtávú fejlesztési irányait határozza meg a településfejlesztési stratégia, az EU-tervekkel összhangban. A tervezéshez a celldömölkiek véleményét kérik: a lakossági fórum április 23-án 14 órakor kezdődik a városházán, Fehér László polgármester vezetésével. A stratégia tervezete a város honlapján elérhető.

ÁPRILIS 22.

Szabadegyetem - Egészségügy

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria- kurzusa április 22-én (szerdán) 16.30-kor az MMIK-ban várják az érdeklődőket. Dr. Hahn Katalin a stroke-ról, dr. Baranyai Marietta a diabetesről beszél. Előtte 15 órától: diétás tanácsadás.

A Westminster-kórus Szombathelyen

Szombathely – A nevezetes angol katedrális nevezetes fiú- és férfiénekkarának koncertje április 22-én 19.15-kor kezdődik a székesegyházban.

Rendezvény

Szombathely. Bercsényi Miklós Általános Iskola: április 22-én, szerdán 14 órakor „Nem bántja a szemét a szemét?” címmel a föld napjához kapcsolódóan környezetvédelmi vetélkedőt tartanak. A diákok a szelektív hulladékgyűjtés, az alternatív energiák, a környezetvédelem témakörében játékos és elmélet feladatokkal adnak számot tudásukról.

Négy nap bulizás

DIÁKNAPOK Szombathely – Április 22-én kezdődik, s négy napig tart a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának diáknapi programja. A helyszín a Romkert lesz, a nyitónapon a Punnany Massif, csütörtökön este az ország egyik legjobb lemezlovasa, Bárány Attila, pénteken a Kowalsky Meg a Vega, szombaton pedig a Belga lép fel.

 

ÁPRILIS 21.

Szabadegyetem - Irodalom

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria- kurzusa április 21-én (kedden) 17 órakor a Püspöki Palota Sala Terrenájában (Berzsenyi tér 3.) irodalmi összeállítást kínál. Előadó: Pusztay János, aki ezúttal Radnóti Miklóstól válogat, „baljós a menny felettem” címmel.

A szerzetesség kezdeteiről beszél

Körmend – A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Körmendi Csoportja április 21-én (kedden) 16.30-kor a polgármesteri hivatal nagytermében szervez előadást. Dr. Puskely Mária A szerzetesség kezdeteiről beszél.

Rendezvény

Püspöki Palota – Sala Terrena (Berzsenyi tér 3.): április 21-én, kedden 17 órakor Pusztay János, "baljós a menny felettem"– Radnóti-est. Előtte bevezető előadást tart dr. habil. Fűzfa Balázs, egyetemi docens.

Előadás

Szombathely. NYME-SEK C előadó (Károlyi Gáspár tér 4.): április 21-én, kedden 18 órakor A világ másik felén, Ausztrália–Új-zéland. Dr. Béres Csilla előadása.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: április 21-én, kedden 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

ÁPRILIS 20.

Szabad, egyetem

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria- kurzusa április 20-án (hétfőn) 17 órakor folytatódik az egyetem Berzsenyi téri épületében. Előadó: Tóth Csaba képzőművész-művészettörténész. Témája: Fejezetek Vas megye 20. századi képzőművészetéből.

Fejezetek Vas megye 20. századi képzőművészetéből

NYME-BDPK "D" épület (Berzsenyi tér 2.) földszint I./II. előadó: április 20-án, hétfőn 17 órakor Fejezetek Vas megye 20. századi képzőművészetéből címmel, Tóth Csaba képzőművész–művészettörténész tart előadást.

Az aláírásgyűjtés folytatódik

Körmend  – A Jobbik Körmenden folytatja a mintegy két hónapja elindított négy kérdéses aláírásgyűjtést: április 20-án (hétfőn) 8-11-ig, 25-én (szombaton) 8-11-ig, 27-én (hétfő) szintén 8-11-ig a piacon lehet találkozni az aktivistákkal.

Rendezvény

Szombathely. Savaria Egyetemi Központ Könyvtára: április 20-án, hétfőn 17 órakor Kara László Kitépdesett lapok egy naplóból című könyvének bemutatója. Az est háziasszonya: Gyurán Nikoletta.

ÁPRILIS 19.

Szegény felnőttek!

Celldömölk – A Soltis Lajos Színház lesz a házigazdája a XXIV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Vas megyei fordulójának vasárnap. A találkozón összesen hat diákcsoport vesz részt, három társulat Szlovéniából, Lendváról érkezik. A Soltis színház gyerekstúdiósai Veres András Tündérkeresztanya című meséjének feldolgozásával készülnek, az előadás rendezője Marton Mercédesz és Piller Ádám. A csehimindszenti Pöttyös Hagyományőrző Csoport ezúttal arany János A bajusz című művét dolgozza fel, Horváth Barnabásné rendezésében. A Csepregi Színjátszók Páskándi Géza A ravasz egér című alkotása alapján vitték színre a Komisz-kamasz-kodást, Horváth Jánosné és Németh Andrea rendezésében. Lendváról a Káosz a Szegény felnőttek!, a Diáxínpad az Emlékek őre című bemutatóval, a Pont csoport pedig Koter Gizella Angyalszárnyak című darabjával jön, a szerző rendezésében.

Rendezvény

Szombathely. Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműveskedhetnek.

ÁPRILIS 18.

A Naprendszer az obszervatóriumban

Szombathely – „A fizika mindenkié” országos rendezvénysorozat célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizikához. 2015 világszerte hivatalosan a Fény Éve, ezért a programokon a „fényt” is ünneplik, számos „fényes” kísérlettel, vetélkedővel. Ehhez kapcsolódóan április 18-án az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium kertjében a Gothard Csillagászati Egyesülettel együttműködésben egy Naprendszer-modell kerül felállításra, amelyet a látogatók 16 órától sötétedésig járhatnak be, miközben az intézet munkatársai távcsővel a Napot mutatják be. Sötétedés után az éjszakai égbolt érdekességeit (Vénusz, Jupiter, kettőscsillagok, ködök) mutatják be az obszervatórium távcsövével.

Színház, Szombathely. 

MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor, Ha-Dede – zenés tárgyjáték, a Kabóca Bábszínház vendégjátéka, melyre 3 éves korig várják a gyermekeket.

Rendezvény, Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: ma 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Csipeszfigurák készítése. 

ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium (Szent Imre herceg u. 112.): szombaton 16–23 óráig „A fizika mindenkié” országos rendezvénysorozat célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika kérdésköréhez, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széles körű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait. 2015 világszerte hivatalosan a fény éve, ezért a programokon a „fényt” is ünneplik, számos „fényes” kísérlettel, vetélkedővel. A rendezvénysorozat részeként, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium kertjében a Gothard Csillagászati Egyesülettel együttműködésben egy Naprendszer-modellt állítanak fel, amelyet a látogatók 16 órától sötétedésig járhatnak be, miközben az intézet munkatársai távcsővel a Napot mutatják be. Sötétedés után az éjszakai égbolt érdekességeinek (Vénusz, Jupiter, kettőscsillagok, ködök) bemutatása következik az obszervatórium 60 cm-es távcsövén keresztül. Közben megtekinthető a Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás, ahol az érdeklődők 110-120 éves csillagászati és fizikai kísérleti eszközöket láthatnak, többet működés közben.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: szombaton 15.30-kor Író–olvasó találkozó. Szegedi Kovács György költővel beszélget dr. Bokányi Péter irodalomtörténész. 

Szentgotthárd. Színház: szombaton 9–18 óráig Egészségnap, „Egészség testben és lélekben”. Tanácsadásokkal, szűrésekkel és színes programokkal várják az érdeklődőket. A szűréseken való részvétel regisztrációhoz kötött.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: szombaton 15.30-kor Író–olvasó találkozó. Szegedi Kovács György költővel beszélget dr. Bokányi Péter irodalomtörténész.

Kőszeg. Európa Ház: szombaton délelőtt 10 órakor a 6. Szőlő és klíma konferencia.

Szentgotthárd. Refektórium: szombaton Egészségnap. Az újraélesztés elmélete és gyakorlata. Kezdési időpontok: 9.00, 10.00, 11.00 és 13.00 órakor.

Színház: szombaton 9–18 óráig Egészségnap, „Egészség testben és lélekben”. Tanácsadásokkal, szűrésekkel és színes programokkal várják az érdeklődőket. A szűréseken való részvétel regisztrációhoz kötött.

Koncert és buli

Szombathely. Végállomás Klub: Szombaton 20 órakor a "köcsögmetál" stílus leghíresebb képviselője, a ZPZ érkezik. Vendég a helyi illetőségű Bad Ferro, akik a 80-as évek rockdalaival szórakoztatják a közönséget.

Pistons Pub (volt Premier Café, Fő tér): szombaton 22 órától Depeche Mode „... for the Masses” Party.

MMIK aula: szombaton 21 órakor Szabó Balázs bandája koncert.

Szombathelyen, a Romkertben április 18.  Flavius Miller közreműködésével Ibiza Vibe program lesz.

Szombathelyen, a Pistons Pubban április 18. este tíztől, a Depeche Mode Clubban az Ultranoire játszik.

Szentgotthárdon, a tekepályán április 18. este nyolctól három zenekar, a Maggie’s Crew, a Room5 és a Wellwet ad koncertet.

Techno a klubban

Répcelak – Április 18-án tovább folytatódik a Roughly partik sorozata a répcelaki Korona Klubban, szombaton este hat lemezlovas váltja egymást a pultban, hogy a közönség kegyeiben járjon. Az est sztárvendége a képünkön is látható Flash X lesz, aki mellé a Roughly és a New Spirit kiváló D.J.-i – azaz Droid, Hapesounds, Nitro , Snash N.G. és Yago – csatlakoznak.

A negyvenéves Piramis a sztárvendég

Celldömölk  – A hazai rockzene egyik legendája, a Piramis lesz az idei Tulipánfesztivál sztárvendége. A már negyven éves csapat április 18. este nyolctól lép fel a városközpontban. Közvetlenül előttük a Marching Jazz Band játszik, de a délután folyamán is lesznek zenei programok, a Papa Jazz Seven négy órától, a Makoya együttes pedig hattól szórakoztatja a közönségét. A négy évtizedes jubileumot ünneplő Piramis ma már megváltozott felállásban koncertezik, énekesként Csoki, azaz Nyemcsók János lép fel velük, a basszusgitáros posztján pedig Vörös Gábor található.

Szabó Balázs és az ő bandája

Szombathely – A magyar népzene, a rock, a blues és a funk egyaránt megjelenik a Szabó Balázs Bandája elnevezésű csapat zenéjében, a 2009 óta működő együttes ezáltal egy rendkívül izgalmas elegyet alkot. Zenéjüket többször is bemutatták már térségünkben, április 18-án azonban újra visszatérnek, ezúttal a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ aulájában lépnek fel. A koncert kilenc órakor kezdődik, az anno még a Suhancos zenekar révén megismert, gitáron, hegedűn és kavalon is játszó névadó énekes-frontember (képünkön) mellett a gitáros-énekes Harangozó Sebestyén, a basszusgitáros Acsády Soma, a csellót kezelő, s szintén éneklő Ölveti Mátyás, illetve a dobos Ferencz László áll színpadra.

 

ÁPRILIS 17.

Ez lesz a második Tulipánfesztivál

Celldömölk – A második Tulipánfesztiválra készül a város. A tervek szerint népművészeti kirakodóvásár és kiállítás, néptánc- és népzenei találkozó, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak, helyi ételek és italok kóstolója várja az érdeklődőket április 17-étől 19-éig. Minden program a tavaszt köszönti, amelynek egyik jelképe a tulipán, úgyhogy közben remélhetőleg szó szerint virágba, tulipánba borul maga a város is.

Zseboroszlán: koraszülöttek a tenyérnyi babák

Szombathely – A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden 10. gyermek idő előtt jön a világra. A Semmelweis Egyetem három koraszülött-intenzív osztályán látják el az 1500 grammnál kisebb magyar koraszülöttek 30-40 százalékát, itt kezelik a legsúlyosabb terhespatológiai eseteket, súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő és aszfixiás, nem működő keringéssel, légzéssel világra jött babákat, akiken 10-20 évvel ezelőtt még biztosan nem lehetett volna segíteni. Életük kezdetének nehézségeiről, orvosaik, ápolóik küzdelmeit is bemutatva Szuchy Zsuzsanna készített dokumentumfilmet „Tenyérnyi gyerekek" címmel. A filmet Szombathelyen a Savaria Moziban is bemutatják április 17-én 18 órától, hozzáfűzve egy olyan kerekasztal-beszélgetést, amelynek nemcsak a rendező lesz vendége, de a Markusovszky kórház Perinatális Intenzív Centrumának főorvosa, dr. Grassely Magdolna és a Győri Hittudományi Főiskola erkölcsteológia tanára, Bokor Zoltán is, valamint a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány alapítója, Kaczmarski Szilvia.

Esti Kornélék a Pinceklubban

Sárvár – Április 17-én, pénteken este ismét koncertre várják a zenerajongókat a Pinceklubba: az Alternatív Zenei Klub – Cseh Tamás Program által támogatott – rendezvényén A Gátnál, az Óriás és az Esti Kornél lép színpadra. Kapunyitás 20.30-kor, kezdés pontosan 21 órakor.

Ridikül Extra Jakupcsek Gabriellával

A gyermeknevelés napjainkban lesz a témája az április 17-én, pénteken 18 órától az MMIK színháztermében rendezendő Ridikül Extrának. Jakupcsek Gabriella vendégei ez alkalommal: Horváth Meggie énekesnő, Trokán Péter színművész, dr. Demetrovics Zsolt pszichológus. Témák: szerhasználat serdülőkorban – avagy mit tegyünk és mit ne, ha a fiatal drogozik?, az online közösségekről és az internethasználatról dióhéjban, társas kapcsolatok és határok serdülőkorban, ki neveli a gyereket? – az iskola és a szülők szerepmegosztása. Az előadás ingyenes.

Pénteken extrém sport

Szombathely – Szombathely Városi Diáksport Bizottsága négy versenyből álló korosztályos nyílt városi bajnokságot szervez az extrém sportok kedvelőinek – az erőpróbáknak a Műszaki Szakképző, a Vargaréna ad otthont. Pénteken BMX és mountai bike, április 17-én (péntek) gördeszka, április 24-én (péntek) görkorcsolya, végül április 29-én (szerda) roller szerepel a programban. A versenyek 14 órakor kezdődnek, a szervezők mindenkit várnak.

A Vénuszt is megleshetik

Hegyhátsál – Csillagsétára várják a csillagvizsgálóhoz pénteken az érdeklődőket, akik a csillagászatról szóló előadást követően az alkonyi, nyugati égen tündöklő Vénusz bolygót, valamint a Naprendszer óriásbolygóját, a Jupitert is megtekinthetik a távcsövön keresztül. Jelentkezni telefonon az Őrségi Nemzeti Parknál lehet.

Rendezvény

Szombathely. Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: pénteken 17.15-kor a Szombathelyi Református Egyházközség Szenczi Molnár Albert Köre szervezésében, Értékek, érdekek és biztonság: Az európai külpolitika dilemmái című beszélgetésre várják az érdeklődőket. Vendég: Dr. Grúber Károly. A beszélgetést vezeti: Jakab Bálint Mihály református lelkész.

Humán Civil Ház (Bem J. u. 9/B.): pénteken 14.30-kor dr. Patai Árpád osztályvezető főorvos, „A vastagbélrák megelőzhető" címmel elő-adást tart.

Koncert

Szombathely. Végállomás Klub: pénteken 20 órakor, az Ismerős Arcok zenekar koncertezik.

Szombathelyen, a Végállomásban április 17.  este kilenctől az Ismerős Arcok mutatja be 15 éves jubileumi műsorát. Holnap ugyanott a ZPZ játszik, vendégük a Bad Ferro lesz.

Szombathelyen, a Sláger Mulatóban április 17-én este Tim-Tom szórakoztatja a közönséget. Holnap a Tesók és a Bertici Fivérek lépnek fel.

Szombathelyen, a Mojo Clubban április 17. este kilenctől a Maggie’s Crew mutatja be Janis Joplin műsorát. A programot Gary Moore és Procol Harum dalokkal színesítik.

Oszkón, a közösségi házban április 17. este hattól a Karak játszik.

 

ÁPRILIS 16.

Rovarok a festményeken

Szombathely – A Savaria Múzeumban csütörtökön 17 órakor Rovarok a képzőművészetben címmel tart előadást dr. Vig Károly entomológus. Az előadó végigvezeti a hallgatót a művészettörténet jeles alkotásain és megválaszolja a kérdést: „Mit keresnek a rovarok a festményeken?”

Rendezvények

Vasasszonyfa. Községi Könyvtár: ma 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Söpte. Községi Könyvtár: ma 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Kiállítás

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Ázsia címmel nyílt képeslap-kiállítás. Ázsia művészeti emlékein keresztül jól látható a történelem és a vallás sokszínűsége, ugyanez megjelenik a különböző népek, kultúrák  és szokások ábrázolásában is. A tárlat június 25-éig várja a látogatókat.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Ember, táj eszköz. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Kölcsey Ferenc Gimnázium galériája: Wolf Ferenc operatőr Földön, vízen, levegőben... című fotókiállítása tekinthető meg.

Túra. Kőszeg. szombaton Alpannónia túra a Borostyánkő TBS Egyesülettel közösen. Túravezető: Ruborits Sándor. Találkozó: 9 órakor a Jurisics-várnál.

ÁPRILIS 15.

A Vöröskereszt ruhaosztást tart

Körmend – Április 15-én (szerdán) 9–11 óráig a körmendi Vöröskereszt irodájában (Hunyadi u. 8.) ruhaosztást tartanak.

Szent Márton útjai térben, időben

Szombathely – Via Sancti Martini címmel rendez közös konferenciát április 15-17-én az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, Szombathely önkormányzata,a Szent Márton Programiroda, és a Szombathelyi Egyházmegye.

 

ÁPRILIS 14.

Rendezvény

Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: április 14-én, kedden 14.30-kor Világjárók előadássorozat élménybeszámolókkal egzotikus országokról, az ott élő emberek életmódjáról, földrajzi és biológiai érdekességekről. Ősi kultúrák nyomában, Mexikóban – dr. Vig Károly előadása.

Zanati Közösségi Ház: április 14-én, kedden 17 órakor, Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Zanati Közösségi Ház: április 14-én, kedden 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület szervezésében szűrést rendeznek. Vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésre, továbbá tanácsadásra várják az érdeklődőket.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, díszterem: április 14-én, kedden 17 órakor Bodorkós László informatikai mérnök, ny. egyetemi főtanácsos Barangolás a digitális technológia világában – avagy okos-e az okostelefon.

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: április 14-én, kedden 17 órakor A fürdőszolgáltatások, mint az egészségturizmus alapjai címmel dr. Németh István tart előadást.

Bartók Terem: ma 17 órakor, a Kanizsai Dorottya Gimnázium hagyományos gálaestjét tartja. A műsorban fellépnek az iskola jelenlegi és volt diákjai. Kórusmuzsika, énekes és hangszeres szólisták előadása, vers és néptánc is színesíti az estét.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: ma 17.30-kor Kaleidoszkóp címmel Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész előadóestje. Közreműködik Nagy Gyula Győző előadóművész.

Bük. Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár: ma az Olvasószemüveg című programsorozat keretében napjaink irodalmi életének egyik legismertebb és legnépszerűbb képviselője, Varró Dániel érkezik Bükre. 11 órakor a legfiatalabbak egy interaktív mesekoncert és költősimogató keretében ismerheti meg Varró Dani költeményeit az Eszterlánc zenekar közreműködésével. 18 órakor a felnőtteknek szóló író–olvasó találkozó kezdődik.

Molnaszecsőd. Művelődési Ház: ma 18 órakor Molnár V. József, Magyar Örökség díjas néplélek- és néprajzkutató, író, a Történelmi Vitéz Rend tagja, 1956-os szabadságharcos, a Széphavas Egyesület elnöke, „Az áldozatból támadó élet, avagy mese a három kápolnáról” címmel előadást tart.

Berzsenyi-napot rendez az egyetem

Szombathely – A Nyugat-magyarországi Egyetem pedagógusképző kara, valamint természettudományi és műszaki kara április 14-én rendezi meg a hagyományos Berzsenyi-emléknapot. Az ünnepségen részt vesz prof. dr. Faragó Sándor rektor.

Milyen lesz ez a város 2035-ben?

Vasvár – „Bolond, aki nem az örök életre rendezkedik be” címmel Gergye Rezső városi képviselő tart előadást a Szevasz kocsma belső termében április 14-én, kedden 18 órától. Témája: milyen lesz Vasvár 20 év múlva?

 

ÁPRILIS 13.

Az ősi vallási kultúra nyomában

Szombathely – A Cafe Freiben április 13-án, 18 órakor folytatódik a Kalandor–Kör. Bonyhádi Zoltán fotóriporter, Izrael felfedezése tíz napban, az ősi vallási kultúra nyomában címmel tart előadást.

Költészet napja a könyvtárban

Kőszeg – Kelemen Zoltán színművész és Varga Richárd dalszerző, gitáros zenés irodalmi estjére várnak minden kedves érdeklődőt a Chernel könyvtárba április 13-án, hétfőn este fél 6-ra.

Derkovits Kupa negyedszer

Szombathely – A Derkovits Gyula Általános Iskola negyedik alkalommal írta ki a szombathelyi általános iskolások részére a Derkovits Vívó Kupát. Április 13-án, hétfőn 13 órakor kezdenek a fiú, 15-kor pedig a lány párbajtőrözők. Nevezési díj nincs, jelentkezni legkésőbb a kezdős előtt fél órával lehet.

Fatimai est lesz szentségimádással

Szombathely-Szentkirály – Hétfőn a 13-ai fatimai est a szentkirályi templomban 17 órakor szentségimádással veszi kezdetét, a 19 órai szentmisét követően pedig gyertyás körmenettel zárul. Vendégatyaként egy indiai származású újmisés szalézi szerzetes atya érkezik, aki szépen megtanulta anyanyelvünket.

Mária kegyhelyre várják a hívőket

Vaspör – Vaspörben található az Árpád-kori eredetű ősi település, Pusztacsatár. Itt van Zala megye egyetlen Szűz Mária kegyhelye, amely tavaly otthont adott az egyházmegyei zarándoklatnak. A kegytemplomban minden év április 13-tól október 13-ig fatimai engesztelésekre várják a hívőket.

KONCERT

Szentgotthárd - Refektórium: április 13-án, hétfőn 18 órakor a Takács Jenő Zeneiskola tanári koncertje.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Szent Márton, a katona. Márton hiába szerette volna megkeresztelni édesapját. Az öreg veterán semmiben nem akart osztozni azokkal, akik a 4. századra lerombolták az egykori istenek templomait, szobrait, köztük azokat, amelyeket – hadi győzelmükért hálából – katonák emeltek. Milyen katonai vonatkozású emlékek tűntek el, és melyekkel találkozhatott még Savariában Márton? Erről mesél a kiállítás. Végtelen sokféleség – A rovarok birodalma. A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása. A rovarok az élővilág egyik legnagyobb csoportját alkotják, és a tenger mélyét kivéve mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. A kiállítás segít felfedezni ezeket a titokzatos élőlényeket, bemutatva változatos megjelenésüket, életmódjukat, hasznukat. A kiállítás április 19-éig látogatható. Szamár-sziget szellemkatonái kiállításmegnyitó. A szicíliai maffia rettegett börtönszigete volt a kilencvenes évek végéig. Ma lélegzetelállító szépségű turistaparadicsom a Földközi-tenger közepén. Aki Asinarára lép, nem gondolná, hogy magyar katonák csontjait rejti az „ördög szigete”. Száz éve hadifogolytábor működött itt – leírhatatlan szenvedéseket okozva az osztrák–magyar hadsereg bakáinak. Hogyan maradt a 85 ezres fogolytömegből hatezer élőhalott? Hová tűnt az elveszett hadsereg? Margittai Gábor és Major Anita a világon először járták végig a fogolymenet útját, térképezték föl a haláltáborokat. Ennek az expedíciónak a foglalata nemzetközi multimédiás vándorkiállításuk. Egyben vizuális emlékmű a névtelenül meghalt magyar hadifoglyoknak. A kiállítás április 26-áig tekinthető meg. Április 16-án, csütörtökön 17 órakor Rovarok a képzőművészetben. Előadó: dr. Vig Károly entomológus. Az előadó végigvezeti a hallgatót a művészettörténet jeles alkotásain és megválaszolja a kérdést: "Mit keresnek a rovarok a festményeken?"

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Smidt Múzeum: szerda–péntek, 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). „A zene mindenkié” című a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. A magyar gobelin 100 éve kiállításmegnyitó. A Szombathelyi Képtár megnyitásának 30. évfordulójára szervezett kiállítás a magyar kárpitművészet 100 évén ível át 100 gobelint felsorakoztatva. A műfajtörténeti séta Ferenczy Noémi gobelinjeitől indul, és Domanovszky Endre, Plesznivy Károly, Pekáry István munkásságán át egészen a napjainkban készült alkotásokig tart. Bemutatjuk Magyarország legnagyobb gobelinjét és a millenniumi Himnusz–sorozat minden darabját. A válogatásban a Textiltriennálékról jól ismert művészek alkotásai is szerepelnek. 30 év nagy idő? Fotókiállítás a Képtár archívumából a Képtár megnyitásának 30. évfordulója alkalmából. A tárlaton abból a hatalmas fotógyűjteményből mutatunk be válogatást, amely az elmúlt 30 évben a kiállításainkon, rendezvényeinken készült – érzékeltetve az idő múlását. A kiállítás április 19-éig megtekinthető. A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola kiállítása. Válogatás a képző- és iparművészeti tagozat 2012/2013-as és a 2013/2014-es tanévben készült munkáiból. A látogatók megtekinthetik a legszebb vizsgamunkákat, illetve a legkiválóbb alkotásokat évfolyamonként és szakonként (grafikus, bútorműves, kézműves, alkalmazott fotográfus, díszítőszobrász, fémműves), rajzokkal és plasztikai darabokkal kiegészítve. A tárlat megtekinthető április 26-áig.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. A Nílustól a Vörös–tengerig. Fotókiállítás Lantai-Csont Gergely szudáni képeiből. 2013 őszén Lantai-Csont Gergely, a fiatal magyar fényképész, mintegy négy hónapos kelet-afrikai expedíciót szervezett az Afrikai Magyar Egyesület támogatásával. A National Geographic Traveller magazin rangos díját 2013-ban elnyert fotós fő célja az Egyiptomtól egészen Kelet–Kongóig tartó úton, a zárt közösségek felkeresése és magas színvonalú fotódokumentáció készítése volt. Az út szudáni szakaszán az expedíció szakmai konzulense Lassányi Gábor volt. A tárlat elsődleges célja Szudán gazdag kultúrájának és kulturális örökségének bemutatása. Másodlagos cél a legdélebbi ismert magyar kötődésű csoport, a magyarabok bemutatása hazai kiállításon. A kiállítás május 17-éig tekinthető meg.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Agora – Gyermekek Háza: Ovis tárlat, kiállítás óvodák, óvodás csoportok képzőművészeti munkáiból: bemutatkozik a szombathelyi Margaréta Óvoda. A kiállítás április 28-áig , hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Vizuális Művészeti Tanszék folyosója (Károlyi Gáspár tér 4., A épület): RE..., Nagy Gábor György oktató válogatott munkáiból nyílt kiállítás. A kiállítás megtekinthető május 3-áig, hétfő–szombat 10–17 óráig.

Zarkaházi Kastély: Marosfalvi Antal festő és restaurátor munkáiból nyílt kiállítás. A tárlat április végéig látogatható.

Cafe Frei: Látkép címmel, Török Gábor kiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető április 19-éig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Ázsia címmel nyílott képeslap kiállítás. Ázsia művészeti emlékein keresztül jól látható a történelem és a vallás sokszínűsége, ugyanez megjelenik a különböző népek, kultúrák és szokások ábrázolásában is. A tárlat június 25-éig várja a látogatókat.

Répcelak. Répce Galéria: Ughy István festőművész kiállítása nyílott. Az Előtér-ben Nagy Henrietta 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat április 30-áig látogatható.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti bienálle” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A kiállítás május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézet: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti biennále” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A tárlat május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Chernel Kálmán Városi Könyvtár: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti biennále” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A tárlat május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Jurisics Vár Művelődési Központ: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti biennále” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A tárlat május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Jurisics-vár, lovagterme: a Kőszegi Művészeti Egyesület, "Visszapillantás" című jubileumi tárlata, 18 művész alkotásaival április 24-éig, keddtől vasárnapig, 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Dr. Kulcsár László botanikus fotókiállítása nyílott. A képek május 24-éig megtekinthetők.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: Szakrális emlékek; Szentképek, énekes– és imakönyvek, vallásos kiadványok a 18–19. és 20. századból című kiállítás nyílott.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Ember, táj eszköz. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Kölcsey Ferenc Gimnázium galériája: Wolf Ferenc operatőr, Földön, vízen, levegőben... címmel fotókiállítása nyílott.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílik.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: Csernyánszky Ottília díszműüvegező iparművész, Fények, formák című kiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető május 10-éig.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Színház aula: Színházfotográfia kiállítás nyílott. Bartos Borbála, Bartos Károly, Benkő Sándor, Büki László, Czika László, Frank Róza, Kovács Buna József, Mészáros Zsolt és Unger Tamás fotói. A kiállítás megtekinthető május 5-éig, hétfő–péntek 8.00–16.30 óráig, szombaton 9–14 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Túra

Kőszeg. április 18-án, szombaton Alpannónia túra a Borostyánkő TBS Egyesülettel közösen szervezve. Túravezető: Ruborits Sándor 0630-534-7510. Találkozó: 9 órakor a Jurisics várnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!