Programok

2015.09.02. 16:26

Heti programajánló Vas megyében

Rendezvények, kiállítások Vas megyében.

Vas Népe

Rendezvény

Szombathely. Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

Zanati Közösségi Ház: szeptember 8-án, (kedd) 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület szervezésében ingyenes szűrést rendeznek. Vércukor, koleszterin és vérnyomás mérésre, továbbá tanácsadásra várják az érdeklődőket.

Atrium Family Center, parkoló: szombaton motoros és baleset–megelőzési nap. 13 órakor Motoros rendőrök és a Szombathelyi Motorosok Közhasznú Egyesülete tagjainak vezetéstechnikai bemutatója. 13.30-kor Motoros ruházat és védőfelszerelések bemutatója a Yamaha Magyar közreműködésesével. 13–14 óráig KRESZ tesztek, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset–megelőzési Bizottsága és a Toldi Autós- Motoros Iskola közreműködésével. 14 órakor Vezetéstechnikai és ügyességi verseny 15 órakor Angyal Zoltán streetfighter show (motoros akrobatikus mutatványok). 16 órakor Baleseti szimuláció, mentési bemutató. Közreműködnek: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóság, Vép–Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, OMSZ Szombathelyi Mentőállomás, OMSZ Mentőmotoros Szolgálat. 16.30-kor Tedd próbára magad egy balesetet szenvedett jármű kinyitásában hétköznapi eszközökkel, majd a profik felszerelésével is. 17 órakor Motoros felvonulás (rendőri biztosítással). A rendezvény egész ideje alatt: Látványos rendőrségi motorok, autók; Motoros vezetéstechnikai gyakorló pálya; Motor szépségverseny; Gyermek ügyességi pályák; KRESZ tesztek; Vas Megyei Baleset–megelőzési Bizottság bemutatói; Tűzoltási, műszaki mentési eszközök bemutatása; Gyermekeknek arcfestés; Bűnmegelőzési programok.

Vaskeresztes. szombaton hagyományőrző nap 10 éves jubileumi felvonulással. 14 órakor köszöntők, szüreti felvonulás indulása az Alpesi Fogadó és Borháztól, a Dunaszentmiklósi Fúvószenekar vezetésével. 15 órakor hegybírói engedély kiadása a szüret kezdéséhez a falu végén, a szőlőhegy kapujában. Hangulatos műsor borkóstolóval. Szüreti felvonulás a szőlőhegyre. 19 órakor vacsora a kultúrházban. 19.30-tól szüreti bál a „Lausbuben” zenekarral.

Salköveskút. Faluház: szeptember 9-én, (szerda) 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.


Makrancos Kata visszatér: három napon át ismét színen Alföldi Róbert rendezése a Weöres Sándor Színházban. A főszerepben Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna – már mindketten szombathelyi színészek. Bánfalvi Eszter épp újabb szerepre készül Fotó: Unger Tamás

Kiállítás

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Selyemszálak. A kiállítás a természet- és a történettudomány aspektusából közelíti meg a selyemnek, mint a természet gazdag adottságaiból megszülető anyagnak, és mint a viselettörténet örök összetevőjének történetét. A „selyemszálak fonalain” keresztül bemutatja a selyem alapanyagainak széles spektrumát, bepillantást nyújt a magyarországi selyemgyártás ipartörténeti kulisszáiba, felvonultatja késztermékeit, s divattörténeti palettáján a selyemtextíliákból készült történeti viseletekkel hálózza be, végül az intimitás szférájába, egy női budoárba csábítja látogatóit. A tárlat október 29-éig tekinthető meg.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Berzsenyi Dániel Könyvtár: pénteken 17 órakor a Wiener Fotografien Walzer az 1860-as és 70-es évek bécsi műtermi fotográfiái címmel kiállítás nyílik. A kiállítást megnyitja: Torjay Valter művészettörténész, a tárlatot bemutatja Grégász Miklós és Mihucz Péter, a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai. Zongorán közreműködik: Flier Edit. A tárlat szeptember 18-áig látogatható.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Szuppán Irén textilművész ikat kiállítása. Szuppán Irén Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes és Kiváló művész élete és munkássága 1981 óta az ikat technika felfedezésére és érzékeny alkalmazására irányul. Figurális múltidéző kompozíciói mellett absztrakt és elvont fogalmakat megjelenítő faliképeket is készít. Csendes visszafogottságú munkái finomságukkal egyben nyugalmat is árasztanak. Az ikat távol-keleti ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés és a szövés érdekes együttese. A kiállítás október 29-éig látogatható. Imago. 5. Textilművészeti Triennálé. A több mint négy évtizedes hagyománnyal bíró textilbiennálék és – triennálék sorában az idei seregszemlén kiemelt szerepet kap a selyem. A kiállítást öt kategóriában hirdettük meg: fal- és tértextil, textildesign, nemzetközi miniatűrtextil, nemzetközi zászló valamint nemzetközi szalag. A több mint 1500 négyzetméternyi területen zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat be a Képtárban. A kiállítás megtekinthető október 29-éig. ibathelyi Képtárba. Ezek a művek Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából – a tárlat hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Címkék#programok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!