2017.10.20. 17:31
Őszi mézes-krémes, ha igazi őszi desszertre vágyna
KÖCSK Annak, aki mégis inkább édesen fogyasztaná a gesztenyét (marónit), íme egy nagyon finom sütemény receptje, Bolláné egyéni variációjában.
A süteményt színes cukorral megszórva, apró kockákra vágva tálaljuk Fotó: Tersztyánszky Krisztina
Hozzávalók a tésztához:
40 deka liszt, 10 deka margarin, egy csipet őrölt fahéj, egy csipet só, 10 deka cukor,
10 deka méz, 2 tojás, egy teáskanál szódabikarbóna,
2 evőkanál kakaó, egy citrom reszelt héja és leve, egy csomag vaníliás cukor. A krémhez: 8 deci tej, 2 csomag fehércsokoládés pudingpor,
25 deka margarin, 20 deka cukor, 25 deka gesztenyemassza, ízlés szerint rum. A töltéshez savanykás lekvár.
A tojásokat, a margarint, a cukrot, a mézet, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a levet jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert szódabikarbónát és a kakaót. Összedolgozzuk. Ha kemény a tészta, akkor szükség szerint kevés tejet adunk hozzá.
Négy részre osztjuk, közepes nagyságúra kisodorjuk és egyenként megsütjük.
Közben megfőzzük a pudingot a szokásos módon. Kihűlés után hozzáadjuk a margarint, a gesztenyemasszát, a rumot és a porcukrot.
Az első lapot megkenjük a krémmel. Rátesszük a második lapot, arra otellóból készült szőlőlekvárt (vagy bármilyen más fajtát) kenünk. A harmadik lapra szintén krém jön, majd ezt beborítjuk a negyedik lappal. A tetején eloszlatjuk a maradék krémet, és instant kakaót szitálunk rá. Ha tetszik, színes tortadarával is dekorálhatjuk.