Úszni kell annak, úgy lesz szép

2018.01.10. 19:27

A farsangi fánk verve jó, és úgy, ha a kanálnyi rum sem hiányzik a tésztájából

A Csepregi Borbarát Hölgyek Egyesülete a vízkereszti borbemutató után megkezdte a farsangi előkészületeket. A szerda délelőtti fánksütésre mi is hivatalosak voltunk.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Harasztovics Istvánné Marika konyhájában hárman asszisztálnak a fánksütéshez: Szatmár Lászlóné Erzsi, Székely Mária és Horváthné Pados Teréz. Hamar kiderül, mindenkinek más a receptje, más a fánkja. Abban egyetértenek: a fánk fogyasztására a húshagyó kedd a legalkalmasabb időpont, de készítik egész farsang alatt. A receptekben közös, hogy kell bele egy csipet só és egy kanál rum, hogy finomabb és könnyebb legyen a tészta. Vendéglátónk, Marika egy régi receptkönyvből származó, kovászos variációra esküszik, amely azért jó, mert dagasztás után azonnal használható a tészta, nem kell keleszteni.

Borbarát hölgyek: Horváthné Pados Teréz, Székely Mária, Szatmár Lászlóné, Harasztovics Istvánné Fotó: Tersztyánszky Krisztina

 

Fánk kovásszal

Hozzávalók a kovászhoz: 15 deka liszt, 4 deka élesztő, annyi langyos tej, amennyit felvesz. A tésztához: 3 deci tej, 6 deka cukor, 6 tojás sárgája, 45 deka liszt, csipetnyi só, kevés reszelt citromhéj, egy evőkanál erős rum, 9 deka olvasztott margarin.

A lisztből és az élesztőből langyos tejjel kovászt keverünk – ne legyen túl híg –, és kelni hagyjuk. Míg kel, habüstben a tejet a cukorral és a tojássárgákkal tűzhely szélén felhevítjük, majd a tűzről levéve addig keverjük, amíg kihűl. Ekkor hozzákeverjük a megkelt kovászt és még 45 deka lisztet, a sót, a citromhéjat és a rumot, jól kidolgozzuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és azzal is jól eldolgozzuk. Lisztezett deszkára tesszük és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.

Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, lisztezett deszkára tesszük, és egy óráig meleg helyen kelni hagyjuk. A fánkok közepébe egy kis mélyedést nyomunk, forró olajban megsütjük.

Fotós: Tersztyánszky Krisztina
Fotós: Tersztyánszky Krisztina
Fotós: Tersztyánszky Krisztina

Hogyan süssük?

A fánknál alapvető követelmény, hogy legyen szalagos, azaz körben fusson rajta egy fehér csík. Ez a hölgyek szerint úgy érhető el, ha jól kidolgozott a tészta, valamint elég forró és elég sok az olaj. Különben a fánk leragad az edény aljára.

– Annak úszni kell, másképp nem lesz szalagos! – állítja a fánksütés koronázatlan királynője, Erzsi néni, hozzátéve: ő nagyobbra szaggatja a fánkot, mint Marika, és mindig vékony falú fémserpenyőben süti. Azt az első darabot, amivel az olaj hőmérsékletét ellenőrzi, mindig a tyúkoknak adja. A tészták első oldalát fedő alatt süti, a második oldalnál viszont már leveszi a fedőt.

Marika nem egy egész fánkot, hanem egy kis darab tésztát dob először az olajba, hogy meggyőződjön róla, elég forró-e már. Az sem jó, ha túlságosan magas hőmérsékletű a zsiradék, mert akkor a tészta megég, a belseje pedig nem sül át. A tűzhely mellől egy percre sem szabad ellépni, mert a fánkok nagyon gyorsan sülnek. Ha kész, porcukorral hintjük és lekvárral tálaljuk.

A hagyományos recept

Erzsi néni az édesanyjától tanult receptet követi. Hozzávalók 22-24 darab fánkhoz:

Egy deci tejben négy kockacukorral felfuttatott 3 deka élesztő, 4 tojás sárgája, kevés só, 2 deci langyos tej, 40 deka liszt, 4 evőkanál olvasztott margarin. (Dupla adagból is készíthetjük.)

A tojássárgákat sózzuk, majd állandó verés mellett hozzáadjuk a 2 deci langyos tejet, a 40 deka lisztet és a 4 evőkanál olvasztott margarint. Fontos, hogy a tésztát ne dagasszuk, hanem főzőkanállal verjük, legalább tíz percig, amíg szép sima nem lesz. (Székely Mária például másképpen jár el: ő mixergépet használ a fánktészta felveréséhez.) Ekkor letakarjuk és meleg helyen fél órát kelesztjük.

Ha megkelt, kisujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

A borbarát hölgyek a lekvárt egytől egyig csak sütés után adagolják a fánkhoz. Vagy a tetejére, vagy egy tortadíszítővel oldalról a közepébe nyomva.

A hagyományos farsangi fánk melegen is, hidegen is jó. Aki csak forrón szereti, mikróban akár fel is melegítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!