Reklám

2016.01.27. 12:43

Új alapokon a soproni mechatronikai mérnökképzés

A termelő cégeknél egyre nagyobb igény jelentkezik olyan mérnökre, aki üzemelteti a gépeket és a berendezéseket, felel a gyártás, termelés folyamatosságáért. A legtöbb gép, berendezés mostanra bonyolult automatikai és villamos elemeket is tartalmaz, ezért a mérnököknek az alapos gépészeti tudás mellett fontos ezen részegységek ismerete is. (x)

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karán ősszel induló mechatronikai mérnökképzés erre az új vállalati igényre szeretne választ adni: az itt végzett mechatronikai mérnökök a termelési, folyamatirányítási és minőségbiztosítási területen, minden vállalatnál megállják majd a helyüket. Az NymE a régióban több éven keresztül képzett mechatronikai mérnököket, 2016. őszétől, megújult formában, a soproni kampuszon folytatódik tovább az elkezdett munka. A Simonyi Károly Kar hosszú ideje folytat különféle mérnökképzéseket (faipari, ipari termék- és formatervező, könnyűipari mérnök BSc/MSc), melyek általában egy-egy kisebb ipari szakterületre készítik fel a hallgatókat, akik a folyamatosan növekvő mérnökhiány miatt a környező vállalatoknál sikeresen el tudnak helyezkedni. A termelő cégeknél azonban, a specifikus tudásuk miatt, hosszabb ideig tartott az egyes munkafolyamatok elsajátítása. A mechatronikai képzéssel a végzettek még gyorsabban, még könnyebben be tudnak illeszkedni a gépipari és autóipari vállalatok mérnökei közé. A vállalati környezetben tanulást a felsőoktatási törvény módosítása egyszerűbbé teszi: több céggel közösen, duális formában indul a mechatronikai képzés, így a végzett mérnökök már tanulmányaik alatt elsajátítják azokat a plusz ismereteket, melyek gyorsíthatják a ranglétrán való előrejutásukat.

Sopronban a mechatronikai mérnökképzésen a szaktárgyak mindegyikét mérnökök tanítják, olyan kiváló szakemberek is erősítik az oktatói gárdát, akik évtizedes ipari szaktudással rendelkeznek. A korábbi tapasztalatok alapján a képzés szerkezete megújul, olyan tárgyak is bekerülnek a tantervbe, melyek keretében a hallgatók – tudásuk bővülésének megfelelően – egyre nehezedő gyakorlati problémákat fognak kisebb csoportokban megoldani. A céges partnereknek nagyon fontos, hogy ne csak jó szakemberek, hanem csapatban is dolgozni tudó kollégák kerüljenek hozzájuk. Az egyetem folyamatos kapcsolatban áll azokkal a cégekkel, akik munkaerő szükségletük egy részét a duális képzésbe való bekapcsolódással szeretnék biztosítani.

Az NymE Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara 2016 őszétől várja azokat a leendő hallgatóit, akik idén kezdik el műszaki tanulmányikat vagy esetleg már egy megkezdett képzésben tanulnak, de szeretnének részt venni a duális képzésben. Műszaki szakterületen érettségizett tanulóknak sokszor nehéz eldönteniük, hogy hol folytassák tanulmányaikat. A kreditrendszer azonban lehetőséget biztosít számukra, hogy érdeklődésüknek megfelelő tárgyakat is felvehessenek, akár saját, akár egy másik intézményben. Sokak számára még kevéssé ismert a mechatronikai mérnökképzés, a gépészmérnök, villamosmérnök és informatikai képzések nagyobb hagyománnyal rendelkeznek, de egyre növekszik az igény a mindhárom terület tudásával rendelkező szakemberekre. Így csak biztatni tudjuk az egyetemre jelentkezőket, hogy válasszák az egyre keresettebb végzettséget adó mechatronikai mérnökképzést.

A folyamatosan növekvő felvételi minimum ponthatárok miatt várhatóan többen fognak érdeklődni a mérnökasszisztens képzés iránt is, melyet a jogszabályi háttértől függően várhatóan 2017-ben fogjuk elindítani. A mérnökasszisztens képzés (felsőoktatási szakképzés) egy további lehetőség azok számára, akik a BSc képzésen már felhasználták ingyenes féléveiket, hogy lezárt tanulmányokkal kerüljenek ki az egyetemről.

Folyamatosan megújuló információkkal a sopronimechatronika.hu, illetve a facebook.com/sopronimechatronika oldalakon várjuk kedves leendő hallgatóinkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!