Rendőrségi

2010.03.29. 13:52

Kifosztották az OCÖ üdülőjét: sütőberendezést, ágyakat és bojlereket vittek el

Harmincöt ágy és három bojler tűnt el az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) balatonlellei gyermek- és ifjúsági táborának épületeiből úgy, hogy erőszakos behatolásnak nincs nyoma - közölte Kiss Ferenc fonyódi rendőrkapitány az MTI-vel hétfőn, reagálva a Magyar Nemzetben aznap megjelentekre.

MTI

A Magyar Nemzet többek között azt írta, hogy "...lába kelt az egymillió forintot érő sütőberendezésnek, de erre a sorsra jutottak az ágyneműk és az evőeszközök is".

Mint a rendőrkapitány elmondta, a cigány önkormányzat az üdülőben februárban gondnokot váltott, aki az átadás-átvételt követően, a leltárazáskor észlelt hiányt. Kiss Ferenc a nyomozás adataira hivatkozva azt közölte, hogy harmincöt ágy és három 80 literes bojler tűnt el, amelyek becsült összértéke 585 ezer forint. 

A cigány önkormányzat közelmúltban tett feljelentése nyomán az ügyben lopás bűntette miatt indult eljárás. A nyomozás során a helyszínelő rendőrök semmiféle erőszakos behatolásra utaló nyomot nem találtak - tette hozzá Kiss Ferenc.

A balatonlellei volt BM üdülő már korábban az érdeklődés kereszttüzébe került. Móring József Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő idén januárban, az üdülő előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatón tette szóvá, hogy az OCÖ, mint az üdülő bérlője nem tartotta be a hasznosítási szerződés feltételeit, ezért fel kell szólítani az állami ingatlant bérbe adó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy bontsa fel a szerződést.

A politikus azt mondta: a cigány önkormányzat két évvel ezelőtt öt évre vette haszonbérbe a csaknem 1 milliárd forint értékű, Balatonlelle legfrekventáltabb helyén lévő, másfél hektáros vízparti üdülőt azzal, hogy ott országos szakképzési és szakmunkásképző központot létesít.

Azon túlmenően, hogy egy oktatási intézmény létesítése a turisztikai övezetben nem egyeztethető össze a település rendezési tervével, gondot okozott az elmúlt két nyáron, hogy - az ingatlanra kihelyezett táblával is ellentétben - az üdülőben nem gyermekek, hanem botrányos viselkedésű felnőttek nyaraltatása folyt - tette hozzá a képviselő, a helyiek beszámolóira hivatkozva. 

Móring József Attila januárban arról is beszámolt: a cigány önkormányzat, amely a felújításokért cserébe vehette bérbe az ingatlant, azt állítja, hogy már 20 millió forintot költött erre a célra. A politikus tudomása szerint azonban ennek nincs látszata, ezért hatóság vizsgálja az esetet, az önkormányzatnál történt egyéb visszaélésekkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!