Rendőrségi

2010.08.26. 15:25

Banki szakember rabolta ki a bankokat

A bankszakmában dolgozott az a férfi, aki január óta hét fővárosi pénzintézetet rabolt ki, az 50 éves férfit szerdán sikerült elfogni - közölte a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese csütörtökön.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A férfi éppen nyolcadik rablására készülve tartott terepszemlét a belvárosi Kálvin tér egyik bankfiókjánál, amikor a BRFK civil ruhás nyomozói elfogták - mondta Fülöp Valter a sajtótájékoztatón. 

A férfi - saját elmondása szerint - mintegy húsz éve a bankszakmában dolgozott, a bűncselekmények idején is egy vezető pénzintézetnél állt alkalmazásban - tette hozzá Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának vezetője. A bűncselekmények indítékát mostanáig nem árulta el a férfi.

Nyerges Béla ismertetése szerint a férfi január 12-én egy zuglói takarékszövetkezetet próbált kirabolni, onnan azonban pénz nélkül távozott. Három nappal később viszont sikerrel járt, egy angyalföldi bankból milliós nagyságrendű összeget vitt el, februárban pedig a VI. kerületben rabolt ki egy pénzintézetet.

Ezt követően, két hónap kihagyás után, májusban folytatta a bűncselekményeket - közölte a rablási osztály vezetője, hozzátéve, a férfi mindig ügyelt arra, hogy a rablásokban ne legyen "rendszer", ezért más-más  helyszíneken és időpontokban követte el a rablásokat. Általában kis létszámmal működő bankfiókokat szemelt ki, arra számítva, hogy ott nincs biztonsági őr, de arra is figyelt, hogy a támadás egy percnél ne tartson tovább.

A sorozattá összeállt bankrablások miatt hónapok óta naponta átlagosan ötven rendőr kereste az elkövetőt - hangzott el a sajtótájékoztatón. A civil ruhás akciócsoport szerdán egy Kálvin téri bankfióknál figyelt fel a férfira, akit a korábbi rablások felvételei, illetve személyleírások alapján ismertek fel. 
 
A férfi az igazoltatásakor fegyveréért nyúlt, de a rendőröknek sikerült lefogniuk. A fegyver elsőre valódinak látszott, de később kiderült, hogy az csak gáz-riasztópisztoly.

Nyerges Béla elmondta, hogy a férfi nem működik együtt a hatóságokkal. Elfogásakor iratai nem voltak nála, és mintegy két és fél órán keresztül nem volt hajlandó megszólalni. Mint később kiderült, az elkövető maga is a bankszakmában, egy vezető pénzintézetnél dolgozik informatikai munkakörben.

A férfi az általa kirabolt pénzintézetekből összességében csaknem húszmillió forintot vitt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!