Rendőrségi

2010.12.15. 22:28

Körbeszámlázás: három és fél év a Fidesz egykori gazdasági tanácsadójának (Frissítve: vasi vonatkozások)

Áfa-csalás miatt három és fél év letöltendő börtönre ítélte nem jogerősen Varga Tamás Sándor üzletembert a Fővárosi Bíróság (FB) szerdán. Az ügynek voltak vasi szálai is - egy szombathelyi cég is részt vett a be nem fejezett építkezésekben, amelyek után visszaigényelték az áfát, illetve egy kastély adásvételét is vizsgálták a hatóságok.

MTI

Az első fokú ítélet ellen az ügyész és az ügyvéd is fellebbezett, így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.
   
Futó Barnabás ügyvéd, az elsőrendű vádlott védője elmondta, hogy felmentésért fellebbeznek, hiszen ügyfele nem követett el bűncselekményt. Az ügyvéd ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy Vargának még abban az esetben sem kellene börtönbe vonulnia, ha a jelenlegi büntetés jogerőre emelkedne, hiszen már csaknem három évet töltött előzetes fogva tartásban.
   
A vád szerint az elkövetők 1996 és 1999 között fiktív szerződésekkel, körbeszámlázással hárommilliárd forint áfát igényeltek vissza jogtalanul.
   
A szerdai elsőfokú határozatban az elsőrendű vádlott mellett még egy ember kapott 3 év 6 hónap börtönt, 21 társukat viszont felmentette az FB a vádak alól.
   
Az elsőfokú bíróság az ügyészséggel ellentétben összesen mintegy félmilliárdos elkövetési értékű csalás miatt mondta ki Varga bűnösségét, de jobbára ezek a bűncselekmények is kísérleti szakban maradtak, mivel az APEH nem fizette ki a visszaigényelt áfát.
   
A bíróság szóbeli indoklása szerint megállapítható, hogy "nyilvánvalóan történtek manipulációk", volt, aki 30-50 ezer forintot, volt, aki luxuslakást kapott, az eseményeket pedig a két elmarasztalt vádlott irányította.
   
A többi vádlottal kapcsolatban ugyanakkor a bíróság úgy vélekedett: többnyire olyan strómanok voltak, akiknek nem is volt rálátásuk azokra a cégekre, amelyeknek a képviselőjeként biankó papírokat írtak alá, továbbá volt néhány olyan felmentett vádlott is, aki ugyan ennél jóval többet tudott, de a bíróság szerint esetükben sincs elegendő bizonyíték bűncselekmény megállapításához.
   
A bíró a szóbeli indoklásában szokatlanul éles kritikával illette a bűnüldöző hatóságokat. Egyetértőleg idézte a korábbi védőbeszédeket, amelyek szerint "minden idők legrosszabb nyomozása és vádirata" jellemzi az ügyet, amely "állatorvosi lónak" tekinthető abból a szempontból, hogyan is nem szabad lefolytatni egy büntetőeljárást.
   
Az ügyészség felelősségét ki kell mondani - szögezte le az eljáró bírói tanács elnöke, aki szerint ennek a tizenegy éve tartó eljárásnak az alapvető problémája az, hogy érdemben nem volt ügyésze, csak formálisan.
   
A bíró felrótta a vádhatóságnak, hogy a 3 és fél évig tartó nyomozás a szoros ügyészi felügyelet ellenére súlyos hibáktól szenved, a vádirat elnagyolt, pontatlan, homályos, a félévtizedes büntetőper több mint száz tárgyalási napján hét különböző ügyész vett részt, akik azonban "mindvégig teljes passzivitásba burkolóztak", a vád nyilvánvaló hibái és hiányosságai ellenére nem törekedtek a korrekcióra, mi több, még a perbeszédből is hiányoztak a vádlottak bűnösségét alátámasztó érvek.
   
Varga Tamás ellen a 90-es évek második felében csempészés, csalás, sikkasztás és más bűncselekmények miatt több büntetőeljárás is indult. Az üzletember, aki 1990 és 1992 között a Fidesz gazdasági tanácsadója volt, feltehetően 1999-ben hagyta el Magyarországot. Először Prágában bukkantak rá, de 2002 végén onnan is eltűnt.
   
A hat éven át szökésben lévő vállalkozót 2005 áprilisában, Amszterdamban fogták el, majd az év júliusában hozták Magyarországra.
   
A Nemzeti Nyomozó Iroda az elfogás után kiadott közleményében azt írta, hogy a vállalkozó ellen összesen négy elfogatóparancs volt érvényben: a Fejér Megyei Bíróság 2002-ben és 2003-ban adott ki körözést a vádlott távollétében kiszabott letöltendő szabadságvesztése miatt, a Fővárosi Bíróság 2002-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot csalás elkövetése miatt, a Fejér Megyei Bíróság pedig szintén gazdasági bűncselekmény miatt bocsátott ki elfogatóparancsot a férfi ellen.

A Népszabadság többször is írt Varga Tamásról, a cikkek itt és itt olvashatóak.

OLDALTÖRÉS: Az egyik vasi szál: a mikosszéplaki kastély

Az egyik vasi szál: a mikosszéplaki kastély

Az egyik vasi szál: a mikosszéplaki kastély

Az egyik vasi szál: a mikosszéplaki kastély

2005. májusban az alábbiakat írtuk a mikosszéplaki kastélyról, amely szintén belekerült az áfa-visszaigénylési körbe:

Szakértő határozza meg a Mikos-kastély kikiáltási árát

Az önkormányzat által megállapított 84 millió forintos kikiáltási árat nem fogadta el a kastély tulajdonosa, ezért a bírósági végrehajtó felfüggesztette az árverést. A liciten többen megjelentek.

A Mikos-kastély sorsáról utoljára 2003-ban írtunk. Akkor beszámoltunk róla, hogy mikosszéplak polgármestere kitartóan nyomoz a kastély tulajdonosa után, mivel azt megelőzően több kft. adta-vette egymás közt az ingatlant, majd az utolsó tulajdonosnak nyoma veszett. Akkoriban jogtalan áfa-visszatérítés gyanúja miatt az APEH is nyomozott: szakértőt rendelt ki, hogy megállapítsa, jogosan igényeltek-e vissza 120 millió forint áfát a kastély építésének ürügyén. Az ügy része annak a milliárdos áfacsalási históriának, amely Varga Tamás (akit nemrégiben hoztak haza Hollandiából a magyar fejvadászok) nevéhez köthető.
Mindez azonban nincs összefüggésben a már említett árveréssel. Ez utóbbi annak következménye, hogy a kastély felújítását elkezdő cég vezetője nem jutott hozzá a 40 millió forintos munkadíjához, ezért pert indított.

Horváth István, Mikosszéplak polgármestere elmondta: az árverési hirdetményt ők is megkapták, kifüggesztették. Az ingatlan után több érdeklődő is jelentkezett a mikosszéplaki hivatalban. Nekik megadták a fővárosi bírósági végrehajtó címét és telefonszámát. Arról viszont nem tudnak, mi történt az augusztus 8-ára kitűzött liciten.

Tóth Dénes bírósági végrehajtótól megtudtuk, hogy az árverést felfüggesztették, mert az adós szerint a 84 millió forintos kikiáltási árnál többet ér az ingatlan. Ezután a bíróság szakértőt jelöl ki, majd a megadott árról indulhat a licitálás. A végrehajtó megerősítette, hogy többen is érdeklődtek a kastély iránt.

Két és fél év nem túl mozgalmas története röviden így foglalható össze: Ami mozdítható volt, már elvitték, a belépést tiltó táblát leverték. Az őspark csendes, fejünk fölött ölyvek vijjognak. Ahogy távolodunk, madártávlatból visszanézünk: az erdőből kivillannak a kastély ormai. Hallottuk, hogy az egykori gyermeküdülő romjait nosztalgiából sokan őszülő fejjel keresik fel. Ma még könnyen idetalálnak. És öt év múltán?

OLDALTÖRÉS: A másik vasi szál: a sávolyi kamionterminál építője

A másik vasi szál: a sávolyi kamionterminál építője

A másik vasi szál: a sávolyi kamionterminál építője

A másik vasi szál: a sávolyi kamionterminál építője

Az áfa-visszaigénylési módszert a Magyar Nemzet foglalta össze egy 2000-ben készült írásában. Az eljárás lényege, hogy az építkezések töredéke készült el - a sávolyi kamionterminál esetében például fél méter magas falak -  viszont úgy igényelték vissza a forgalmi adót, mintha nagy értékű (túlszámlázott), kész beruházások lett volna. A körbe beszálló cégek stróman (fantom) vállalkozásoknak számlázhattak tovább, hogy ne keletkezzen túl nagy nyereség náluk.

A Magyar Nemzet írása 2000-ből - ebben szerepel a szombathelyi Raszter-Alp is.

"Változatlanul nyomoznak abban az adócsalási ügyben, amelynek kárértékét még vizsgálják a szakértők, de nem kizárt, hogy jóval meghaladja az 500 millió forintot – tájékoztatta lapunkat Burillák Attila, az APEH szóvivője. Hozzátette: az ügynek több gyanúsítottja van, Lelkes Attilát, az IFC Rt. vezérigazgatóját, valamint Balogh Jánost jelenleg is körözik az adónyomozók.A Világgazdaság (VG) tegnapi számában újabb információkat közölt a Magyar Nemzet azon cikkének értesüléseihez képest, amelyben beszámoltunk: nagy értékű áfacsalásra berendezkedett vállalkozói kör tevékenységét szakította félbe 1998 őszén az APEH.

A csalásban részt vevő cégek 1996-tól több száz millió forint áfát igényeltek vissza fiktív számlákkal.1998 őszére az APEH Bűnügyi Igazgatóságán több APEH-igazgatóság is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az ügyben már több gyanúsított is van. A visszaigényléseket egy céghálózaton keresztül vezényelték le, amelynek központjában feltehetően a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója, Varga Tamás által alapított IFC Rt. állt. Az adócsalásban részt vevő cégek között található továbbá az ugyancsak Varga érdekkörébe tartozó Valemoor Properties Rt., a Dynax Hungary Beruházási és Fejlesztési Rt., a MÁV Építő, Hídépítő és Kereskedelmi Kft., a szombathelyi Raszter-Alp Kft., a Herzl Hungary Kft., az Immo-Bau Rt., valamint több más, különböző építőipari tevékenységet is végző gazdasági társaság.

A szövevényes ügy szereplői olyan beruházásokba kezdtek, amelyek értékét jóval magasabb összegekre kitöltött számlák alapján igényelték vissza az általános forgalmi adót. A viszszaigénylések függetlenek voltak a beruházás munkafázisától, így azok a legtöbb esetben félkész állapotban maradtak.A VG ehhez képest beszámolt arról is, hogy Varga Tamás és társai strómanok nevén alvállalkozó cégeket alapítottak. A strómancégek közé tartozott az Éptü-Cop Kft., a Karsor-Ép Kft., a Filép 2000 Kft., valamint a Bud-Ép Rt. A lap állítása szerint azokat a strómanokat, akik ki akartak lépni a gazdasági társaságokból, életveszélyesen megfenyegették. A lap az ügyben szereplő több konkrét beruházás részleteit is nyilvánosságra hozta. Egyebek mellett megemlítette a félbemaradt fonyódi sportberuházást, ahol a sportuszoda helyén ma egy „gödör tátong”. Közli továbbá, hogy a Nagymező utca 47-es számú ház lakóit kiköltöztették, a befejezetlen tetőtér-beépítés miatt pedig az ott lévő lakások szétáztak. A munkálatok elvégzésére annyi áfát igényeltek vissza, hogy a számlák szerint az épülő lakások némelyikének négyzetméterenkénti ára megközelíti a kétmillió forintot, noha azok még nincsenek készen.

A sávolyi kamionterminál építkezésénél a belső utak megépítésére 300 millió forintot számláztak le annak ellenére, hogy egyetlen méter út sem készült el. Az említettekhez hasonlóan megkezdték a mikospusztai kastély felújítását, ám a munkálatok itt is hamar, az áfa-visszaigénylésekkel befejeződtek.A számlákon szereplő összegek átfuttatására a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezetet választották ki. A bank elnöke a VG érdeklődésére kifejtette: meggyőződése, hogy minden pénztári bizonylat mögött valóságos pénzmozgás történt. Közölte, hogy belső ellenőrzésük visszaélést nem tárt fel.A VG beszámolt továbbá arról, hogy 1998-ban Varga Tamás néhány hónapra előzetes letartóztatásba került. Varga ellen azért indult eljárás, mert a Fico Kft. autókölcsönzési üzletágának működtetése során vitatott módon hozott be gépkocsikat az országba."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!