Rendőrségi

2011.01.05. 13:52

8,2 millió eurós sikkasztás Kismartonban

Nyomoznak Ausztriában egy magyar férfi ellen egy burgenlandi banki sikkasztással összefüggésben - közölte szerdán az ügy osztrák gyanúsítottjának ügyvédje.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Klaus Ainedter ügyvéd előzőleg úgy tájékoztatta a sajtót, hogy védence magyar üzlettársa ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Ausztriában. Az ügyészség az APA osztrák hírügynökségnek megerősítette, hogy jogsegélyeljárás keretében nyomoznak a férfi ellen, de közölték azt is, hogy elfogatóparancsot eddig nem adtak ki.

Az osztrák férfit, az Oberbank bankhálózat volt alkalmazottját  - egy értékpapírokkal foglalkozó befektetési tanácsadót - azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben tulajdonított el eurót a bank ügyfeleinek számláiról. A kismartoni (Eisenstadt) ügyészség üzletszerű csalás gyanújával indított eljárást.

A vizsgálati fogságban lévő osztrák gyanúsított a sikkasztás tényét beismerte. Az ügyvéd, Klaus Ainedter állítása szerint védence azért követte el a bűncselekményt, mert üzlettársa, a magyar férfi megzsarolta. A két férfinak állítólag közös üzleti érdekeltségei vannak Magyarországon: többek között egy diszkóról, egy fodrászszalonról és több ingatlanról szólnak a hírek.

Az osztrák a megtakarított pénzét az üzletbe fektette, üzlettársa azonban az ügyvéd állítása szerint egy idő után fenyegetni és zsarolni kezdte újabb pénzösszegekért. A Kurier úgy tudja, hogy az osztrák férfi nagy lábon élt, drága autóval járt és egy futballklubot is támogatott tízezer eurós nagyságrendben
   
Az ügy a karácsony előtti napokban került nyilvánosságra, akkor, amikor az osztrák férfit vizsgálati fogságba helyezték. A feltételezés szerint a gyanúsított 2008 és 2010 decembere között emelt le jogosulatlanul pénzösszegeket az ügyfelek számláiról. A férfi értékpapírszámlákkal foglalkozott a Magyarországon is jelen lévő, ausztriai központú bankhálózat kismartoni fiókjában. A hatóság feltételezése szerint egyes ügyfeleket "tanácsadási megbeszélésre" hívott be a bankba, és a találkozók során pénzkivételi megbízásokat íratott alá velük, majd a megbízás segítségével nagy összegeket emelt le számláikról. Előfordult az is, hogy hamisította az aláírásokat.
   
A vélt visszásságokat a bank alkalmazottai vették észre és jelezték a feletteseiknek. A férfit azonnali hatállyal elbocsátották.
   
Az okozott kár pontos összege egyelőre nem ismert. Az ügyészség feltételezése szerint több mint nyolcmillió euróról van szó. Az ügyvéd ezt vitatja, és azt hangsúlyozta, hogy az eljárás jelenlegi állása alapján még korai volna összegekről beszélni. Folyamatban van annak a megállapítása is, hogy hány károsultja lehetett az ügynek. Ennek érdekében egyenként megvizsgálják az ügyfélszámlákat.

Az Oberbank nyilatkozata szerint a pénzintézet 140 éves ötrénetében ez az első ilyen eset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!