Rendőrségi

2011.04.16. 17:47

Hajdúhadház: rendőrparancsnokot jelent fel a Jobbik

Öt jobbikos parlamenti képviselő büntetőfeljelentést tesz az ellen a rendőrparancsnok ellen, akinek a vezetésével pénteken Hajdúhadházon garázdaság miatt előállítottak, majd őrizetbe vettek öt embert - közölte Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke szombaton.

MTI

A politikus a hajdúhadházi rendőrkapitányság előtt tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a rendőrök három civilt és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két tagját vették őrizetbe, akik aláírást gyűjtöttek Hajdúhadházon, azt tudakolva a helybeliektől: támogatják-e, hogy az egyesület tagjai folytassák járőröző tevékenységüket a településen. Mint mondta, az az öt képviselő tesz feljelentést, aki szemtanúja volt a rendőri intézkedésnek.
   
A bíróság szombaton mind az öt ember ellen megszüntette az eljárást, és szabadlábra helyezte őket - emlékeztetett Gyüre Csaba.
Elmondta azt is, hogy Hajdúhadházon csupán a "rendőrség vezetői - személy szerint a belügyminiszter - akarnak konfliktust kirobbantani a lakosság, az egyesület és a rendőrség között".
A képviselő szerint a rendőrök is "szégyellik", amit a Szebb Jövőért egyesület tagjaival tettek. "A belügyminiszter célt tévesztett, s kétséges, hogy alkalmas-e a posztjára" - fűzte hozzá Gyüre Csaba, aki egyidejűleg a Jobbik szolidaritását fejezte ki a nap folyamán Budapesten demonstráló rendvédelmi dolgozókkal.
   
Az MTI érdeklődésére, miszerint az egyesület polgárőrei járőröznek-e tovább Hajdúhadházon, ellentmondó válaszok születtek: Gyüre Csaba szerint szombaton és vasárnap nem járőröznek, míg Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, az akció főszervezője délután azt mondta, "természetesen, az eredeti terveknek megfelelően".
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szombaton kora este egyetlen járőröző polgárőrt sem látott a városban. Ugyanakkor egymást érték a járőröző rendőrök, akik gépkocsikkal és gyalogosan is láthatóan nagy számban vannak jelen a településen.


Szabadlábon a Szebb Jövőért egyesület őrizetbe vett tagjai

Megszüntette a garázdaság miatt indított eljárást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagja ellen a Debreceni Városi Bíróság szombaton, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket.

A rendőrség előző nap Hajdúhadházon állította elő, majd vette őrizetbe az öt férfit, akik szórólapokat osztottak és aláírásokat gyűjtöttek a városban arról, a lakosság támogatja-e, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai továbbra is a városban maradjanak.
   
Deli Tímea bírónő indoklásában elmondta: nem minősül szabálysértésnek az, amit az eljárás alá vont személyek csináltak. Rámutatott, hogy hárman nem tagjai a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek, s civilként gyűjtötték az aláírásokat, ketten pedig a bíróságon bejegyzett, "törvényesen működő egyesület alapszabályában foglaltaknak megfelelően jártak el, ami a bűnmegelőzésről, a rendőrséggel való együttműködésről szól".
   
Az öt eljárás alá vont ember kihallgatásakor egybehangzóan állította, hogy a helyi lakosság "kitüntetett rokonszenve" kíséri hajdúhadházi járőrözésüket.    
   
Bemutatták a bíróságnak azt a négyezer aláírást tartalmazó kérdőívet, amelyet - mint mondták - pénteken négy óra alatt gyűjtöttek össze, s amelyben a lakosság támogatja az egyesület helyi tevékenységét.
   
A végzés kihirdetését követően Mező Balázs Béla védőügyvéd "felülről vezérelt, politikai koncepciós eljárásnak" minősítette a rendőrségi intézkedést, megjegyezve, hogy ebben az ügyben a feljelentésnek nem volt jogalapja

Az érintettek és védőik tudomásul vették a bírósági végzést, a rendőrhatóság képviselője fellebbezett, mert szerinte megvalósult a riadalomkeltéssel járó garázdaság. 
Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hirdet jogerős végzést, erre 30 napja van, de az eljárásba vont személyek szabadlábra helyezését nem érinti.
A bíróság épülete előtt mintegy ötvenen várakoztak, s ovációval fogadta a szabadlábra helyezett polgárőröket.
   
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) péntek délután azt közölte az MTI-vel, hogy "rendőri jelenlétre" megszüntette járőrözését a Hajdúhadházon tartózkodó csoport.
A közlemény szerint rend és nyugalom van Hajdúhadházon. Amennyiben rendőrség ismételten járőrözést észlel, annak résztvevőit és kezdeményezőit "a hatályos jogszabályok maradéktalan betartására" fogják kötelezni - tették hozzá.
   
Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő kedden közölte: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal járőrözik Hajdúhadházon demonstratív jelleggel, a közbiztonság javításáért. A járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztették a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is.
   
Pintér Sándor belügyminiszter szerdán egy sajtótájékoztatón kijelentette, "bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon".
   
A járőrözés a belügyminiszteri közlés után is folytatódott Hajdúhadházon.
   
A belügyminiszter a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatban csütörtökön egy EU-tanácskozáson kijelentette: meggyőződése szerint szabálysértések történtek, és a magyar hatóságok ennek megfelelően járnak el.
   
A belügyminiszter közölte: a törvényesség talaján áll és a törvények betartását kéri a magyar állampolgároktól, a rendőröktől pedig azt, hogy tartassák be azokkal, akik erre maguk nem hajlandóak.

Ezek is érdekelhetik