Rendőrségi

2011.09.13. 12:41

A vádlottak náci nézeteiről vallott a romagyilkosságok koronatanúja

A romák elleni támadássorozat vádlottjai náci nézeteket vallottak, testükön erre utaló jelképeket, köztük horogkeresztet viselnek - ismertette a bíró a vádlottak egykori munkáltatójának nyomozati vallomását, amelyet tanú a keddi tárgyaláson fenntartott.

MTI

F.-né Ny. Éva - akit már harmadik alkalommal hallgatott meg tanúként Miszori László, a Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája - más alkalommal tett tanúvallomásához hasonlóan több korábbi vallomását visszavonta, és tucatnyiszor elsírta magát, a vádlottak személyiségére vonatkozó korábbi vallomását viszont fenntartotta.
   
Az ügyész kérdéseire válaszolva elismerte, hogy az elsőrendű vádlottal, akivel szerelmi kapcsolatban is állt, többször beszélgettek közéleti, politikai témákról. Kiss Árpád olyan nézetekre akarta felhívni a figyelmét, "amelyektől ő elzárkózik". Többszöri kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, ezek az úgynevezett "cigánybűnözéssel" kapcsolatos hírek voltak.
   
Elmondása szerint jelen voltak a Magyar Gárda 2007-es budapesti megalakulásán, majd hazafelé, az autóban arról faggatta őt Kiss Árpád, hogyan lehetne fegyvereket szerezni az éjszakai életből a nő által ismert emberek segítségével. Azt mondta: "Árpiék sajnálták, hogy a 2006-os, tévészékház elleni ostromból kimaradtak", és az akkori fővárosi politikai megmozdulások érzelmileg "feltöltötték" őket.
   
A bíró hosszasan faggatta a tanút, mi volt a véleménye a másodrendű vádlottnak, Kiss Istvánnak a cigányokról és a zsidókról. Az asszony szerint Kiss István bűnözőnek, élősködőnek tartotta a romákat, akik csak kihasználják az államot, de szerinte ez nem rasszizmus, "mert környezetében mindenki így gondolkodik", és azt bizonygatta, hogy ez a megállapítás "nem a bőrszínre, hanem az életmódra vonatkozik".
   
A tanú korábbi vallomását fenntartva azt mondta, Kiss István és Pető Zsolt is szélsőséges nézeteket vallott, a testükön lévő tetoválásokra utalva pedig azt közölte: nem emlékszik rájuk, bár megjegyezte, egyszer alsónadrágra vetkőztette minden dolgozóját, hogy megnézze, milyen rajzok vannak rajtuk. Kiss Istvánon csak arcokat és egy horogkeresztet jegyzett meg, és állítása szerint csak a férfiak elfogása után, a tévéből tudta meg, hogy a szórakozóhelyen és személyes testőreként dolgozó is Pető Zsolt tarkójára két 8-as szám van tetoválva, ami a bőrfejűeknél az SS-t, illetve a náci köszöntést, a Heil Hitlert jelenti.
   
Nyomozati vallomásában F.-né Ny. Éva azt is állította, Kiss István, aki korábban Petőhöz hasonlóan szkinhed volt, Hitlert "apunak" nevezte.
   
A büntetőper szerdán az ügy koronatanújának számító nő további tanúmeghallgatásával folytatódik.
   
A hat halálos áldozatot és öt súlyos sérültet követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások miatt Kiss Árpádot, testvérét, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot, valamint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség.

Sírva vonta vissza vallomásait a romagyilkosságok koronatanúja

Korábbi tanúkihallgatásaihoz hasonlóan ismét többször került önellentmondásba a romák elleni támadássorozat büntetőügyében koronatanúnak számító asszony, ezért visszavonta a nyomozás során tett, illetve a keddi tárgyaláson ismertetett vallomását.

Az asszony - aki többször elsírta magát a meghallgatásakor - a Pest Megyei Bíróságon folytatódott tárgyaláson ismertetett jegyzőkönyv szerint a poligráfos vizsgálaton is megtévesztő válaszokat adott.

F.-né Ny. Évát, aki szerelmi kapcsolatban állt Kiss Árpáddal, a büntetőügy elsőrendű vádlottjával, és a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy vádlottjának munkaadója volt, a biztonsági őrként dolgozó férfiak elfogásakor szintén előállították. Az asszony a vádirat szerint a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után segítséget nyújtott a vádlottaknak sárban elakadt autójuk kiszabadításában, de csak tanúként szerepel az ügyben.
   
Az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt indult, a nyári ítélkezési szünet után kedden folytatódott büntetőper első tárgyalásán Miszori László tanácsvezető bíró ismertette: a vádlottak elfogása után tíz nappal hazugságvizsgálatnak vetették alá F.-né Ny. Évát, aki a poligráfos eredmény szerint megtévesztően adott tagadó választ arra a kérdésre, volt-e tudomása arról, hogy a vádlottak a debreceni Perényi 1-ben fegyvereket rejtegetnek. A szakértő nem tudta eldönteni, megtévesztő volt-e a "nem" válasz arra a kérdésre, hogy mindenkit letartóztattak-e, akinek köze lehetett a támadásokhoz.
   
A 2009. szeptember 1-jén végzett, a keddi tárgyaláson ismertetett vizsgálat jegyzőkönyve szerint a vádlottak munkaadója igazat mondott arra vonatkozóan: nem volt tudomása arról, hogy munkatársai követték el a hat halálos áldozattal járó támadássorozatot, és a tiszalöki gyilkosság után, a vádlottak elakadt autójának kiszabadításán kívül más alkalommal nem nyújtott segítséget a férfiaknak.
   
Arra már nem emlékezett, hogy amikor a testvérpárt elvitte a debreceni Perényi 1-be - ahol a vád szerint elrejtették a gyilkossághoz használt fegyvert -, a vádlottak átöltöztek-e, vagy csak lemosták magukról a sarat, míg korábban azt vallotta, a férfiak átöltöztek, megmosakodtak.
   
Tanúvallomásában arról is beszélt, hogy a fegyvereket szerinte a vádlottak elfogása előtt egy-két nappal rejthette el valaki, mert a szórakozóhelyen korábban festettek, 2009. augusztus 19-én pedig kábeleket szereltek abban a teremben, így észre kellett volna venni a fal mögé rejtett fegyvereket.
   
A négy férfi 2009. augusztus 21-i elfogásakor a szórakozóhely egyik termében, a fal mögé rejtve találták meg egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt, a támadássorozatnál használt vadászfegyverek egy részét. A többi fegyvert, más lőszerekkel együtt, F.-né Ny. Éva hétvégi telkén találták meg.
   
Az asszony a keddi tárgyaláson több vallomását is visszavonta. Állítása szerint félt a vádlottaktól és a helyzettől, ezért állított tényként olyan dolgokat is, amelyeket csak feltételezett.
   
Miután már sokadszor sírta el magát, a tanácsvezető bírónak azt mondta: "csupasz csigának" érzi magát, majd  azt kérdezte, "miért az ő vallomásán múljon egy évszázados büntetőper kimenetele", ő nem akar koronatanú lenni.  Bár a bíróságtól a korábbi tanúvallomásait megkapta, állítása szerint azóta kidobta azokat, így nincs is tisztában azzal, miket mondott jegyzőkönyvbe a kihallgatásaikor.
   
A büntetőper - amelynek kezdetén a tanú a sajtó kizárást kérte, de a bíró ezt elutasította - az asszony tanúkihallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!