Rendőrségi

2011.09.28. 12:37

Áramütés Dabroncon: zalaiak haltak meg, szombathelyiek sérültek (frissítve)

Hat embert ért áramütés szerdán délután a Sümeg környéki Dabrocon. Ketten meghaltak, négy férfit súlyos állapotban szállítottak a környékbeli kórházakba. Az MTI Hírcentrum korábbi információival ellentétben nem vasi, hanem zalaegerszegi az a két férfi, aki életét veszítette. A sérültek közül ketten szombathelyiek.

Napló

Hat embert ért áramütés a dabronci Kossuth utcában szerdán kora délután. A Veszprém megyei településen egy közel 30 millió forintos uniós támogatással készülő ipari csarnokok építenek. Itt dolgoztak a munkások. Egy magas, fémvázas festőállványt akartak az épület homlokzata elé tolni, csakhogy az elérte a fölöttük húzódó magasfeszültségű vezetéket. A vezetékben lévő 22 ezer volt azonnal lecsapott, súlyos, halálos sérüléseket okozva az állványt toló férfiak között.

A mentők nagy erőkkel, több gépkocsival és két helikopterrel érkeztek meg a helyszínre és kezdték meg a mentést, a sérültek ellátását. Az életveszélyes állapotban lévő férfiak közül egyet sikerült újraéleszteni, kettőnél sajnos hiába küzdöttek erő felett a mentőszolgálat dolgozói. Ők a mentősök kezei között haltak meg a helyszínen. Az MTI Hírcentrum tudósítójának helyszíni forrásból származó szerda esti értesülései szerint szombathelyi munkások szenvedtek halálos balesetet Dabroncon. A Naplónak nyilatkozó veszprémi rendőrtiszt pontosította: a helyszínen egy 56 és egy 53 éves zalaegerszegi lakos vesztette életét, míg súlyos sérülést szenvedett egy 57 zalaegerszegi, egy 44 és egy 21 éves szombathelyi, illetve egy 53 éve hahóti férfi.

Az összes sérült súlyos állapotban van. Már 220 voltos áramütés esetén is 24 órán belül számítani kell arra, hogy halálos szívritmuszavart okozhat a sérülés. Egy súlyos állapotú égéses sérültet Győrbe, az újraélesztett személyt Veszprémbe szállítottak mentőhelikopterrel, további két sérültet pedig az ajkai kórházba.

A győri Petz Aladár Kórház égésplasztikai sebészeti osztályára szállított sérült állapota stabil, úgy néz ki, több műtétre lesz szüksége. A másik mentőhelikopterrel szállított beteg állapotáról dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója adott tájékoztatást. A beteget a sürgősségi osztályon kezelték még késő délután is. Állapota szerda este még válságos volt.

Két további beteget az ajkai Magyar Imre Kórházba szálltottak. Dr. Nyári Ildikó főigazgató elmondta, hogy a baleset helyszínén eszméletüket vesztették, de mire a kórházba kerültek, visszatért az eszméletük. Egyelőre megfigyelés alatt állnak mindketten. Szerda este a Győrben gyógyuló beteg és az ajkai két beteg állapota stabil volt, de nem életveszélyes.

A rendőrség, a tűzoltóság, valamint az E.ON munkatársai is gyorsan a helyszínre érkeztek. A tragédia okait természetesen még a továbbiakban is vizsgálják. Vélhetően a munkavédelmi előírások betartását ellenőrzik majd alaposan, illetve a magasfeszültségű vezeték elhelyezkedését is, annak belógását is megvizsgálják.

Mélyaltatásban tartják a legsúlyosabb sérültet

Mélyaltatásban tartják a dabronci balesetben, a 20 ezer voltos áramütés következtében a legsúlyosabban megsérült férfit a veszprémi kórházban - tájékoztatta Rácz Jenő, a kórház főigazgatója csütörtök reggel az MTI-t.

A férfi állapota továbbra is válságos, a délelőtt folyamán megpróbálják felébreszteni, hogy pontosabb képet kapjanak a sérüléseinek mértékéről - mondta a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. A középkorú férfit az újraélesztését követően mentőhelikopterrel szállították a veszprémi kórházba.
   
Az ajkai Magyar Imre Kórház sürgősségi osztályának ügyeletese csütörtökön elmondta, hogy a hozzájuk érkezett két beteg állapota továbbra is stabil, ők ébren vannak. Megfigyelésre továbbra is az intenzív osztályon tartják őket, de állapotukról a kórház a betegek kérésére bővebb felvilágosítást nem adott.
   
A baleset győri kórházba szállított sérültje nincs életveszélyben, de az áramütés következtében a testén 30-40 százalékos égési sérüléseket szenvedett - közölte szerdán Oláh Attila, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója, hozzátéve, hogy az égésplasztikai osztályon további műtét vár a betegre.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!