Rendőrségi

2011.09.20. 17:55

Súlyos baleset 28 sérülttel: volánbusz ütközött kamionnal

Huszonnyolcan megsérültek, amikor menetrend szerint közlekedő Volán autóbusz ütközött össze kamionnal kedd délután a 47-es főúton Debrecen és Mikepércs között. A román kamion hirtelen fékezése okozta a balesetet.

MTI

A román kamion hirtelen fékezése okozta a balesetet

Hirtelen fékezést követően tért át a szemközti sávba annak a román kamionnak a pótkocsija, amely Volánbusznak csapódott kedd délután Mikepércs közelében - közölte a rendőrség az MTI-vel.
Juhászné Kiss Katalin rendőr őrnagy, a Debreceni Rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy a Debrecen felől Mikepércs irányába közlekedő kamion forgalmi okok miatt hirtelen fékezett, s áttért a menetiránya szerinti bal oldalra.     A szerelvénybe ezt követően ütközött a szemből szabályosan közlekedő menetrend szerinti autóbusz, amelybe egy másik teherautó és egy személyautó is belerohant hátulról.     A balesetben 28-an sérültek meg, közülük 9-en súlyosan.
   
A sérültek közül 23 embert a Debreceni Kenézy kórházba szállítottak, ellátásukra több szabadnapos orvos is munkába állt - mondta a kórház szóvivője az MTI-nek.
Szentgyörgyi János ismertetése szerint napközben is volt két baleset Debrecenben, azokról a helyszínekről hat sérültet vittek kórházba. Nem sokkal utána történt a tömegkarambol Mikepércsnél, ahonnan mentőhelikopterrel és rohamkocsikkal több hullámban szállították be hozzájuk a sérülteket.     A mai ügyeletnek különösen sok munkája van, ezért több szabadnapos orvost is behívtak a műtétekhez - mondta, megjegyezve, hogy volt olyan kollégájuk is, aki a rádióban hallott a balesetről és önként indult el szabadnapján dolgozni.


 

28 ember sérült meg a balesetben

Huszonnyolcan megsérültek, amikor menetrend szerint közlekedő Volán autóbusz ütközött össze kamionnal kedd délután a 47-es főúton Debrecen és Mikepércs között. A 28 ember közül kilencen súlyos sérüléseket szenvedtek, de senki sincs életveszélyben - mondta Pápai György, a regionális mentőszolgálat vezetője.    

A Mikepércshez közeli balesetben egy román rendszámú kamion pótkocsija csapódott a vele szemből érkező, Debrecen irányába haladó helyközi busznak. A buszba ezt követően egy teherautó és egy személyautó is belecsapódott - tudta meg az MTI tudósítója.    

Kovács Ferenc Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgató a helyszínen elmondta: a legsúlyosabb sérült a busz sofőrje volt, akit ki kellett vágni a járműből.    
A buszvezetőt súlyos fej- és lábsérülésekkel szállították kórházba de nincs életveszélyben - mondta Szentgyörgyi János, a debreceni Kenézy Kórház szóvivője az MTI érdeklődésére. A kórházba összesen 23 sérültet szállítottak, közülük várhatóan 4-5 embert kell benntartani. A sérültek zöme fiatal, az egyik súlyos sérült például egy iskolás lány - ismertette.    


Az ütközés erejére jellemző, hogy a busz sofőrfülkéje szinte teljesen megsemmisült. A jármű belsejében a padlózaton, az üléseken, de még a kapaszkodó korlátokon is láthatóak voltak a vérnyomok, ahogyan a sérültek kiszabadításában segédkezők ruháján is.    
Az ásványvizes palackokat szállító román rendszámú kamion a busszal együtt félig az út menti árokba sodródott. A buszba hátulról belecsapódott teherautónak teljesen összeroncsolódott a sofőrfülkéje, de vezetője ki tudott szállni a járműből.    

Az egyik közelben lakó szemtanú az MTI-nek elmondta: amint meghallották a csattanást azonnal kinyitották kertjük kapuit, hogy a sérülteket legyen hol ellátni. Mint mondta, a vérző utasok között több tizenéves diák is volt.    

A 47-es számú főutat Mikepércs és Debrecen között teljes szélességében lezárták. A rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés idejére - várhatóan órákra - a forgalmat Hosszúpályi irányába terelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!