Rendőrségi

2013.07.09. 10:33

Támadnak a biciklitolvajok

Vas megye - Vas megyében tíz százalékkal nőtt tavaly a kerékpárlopások száma. Ez is kiderült egy, a hazai kerékpárosok körében elvégzett kutatásból.

Simon Erzsébet

A magyarok 34,1 százaléka - anyagi okokból - az elmúlt két-három évben többet használta a kerékpárját közlekedési eszközként, mint a korábbi esztendőkben. A rendszeresen kerékpározók 42,7 százaléka ötezer forint alatti összeget, 42 százaléka öt és tízezer forint közötti összeget, míg 15,3 százaléka tízezer forintot meghaladó összeget takarított meg havonta annak köszönhetően, hogy nem autóval vagy közösségi közlekedéssel jutott el például a munkahelyére vagy bevásárolni. Egyebek mellett ezek derülnek ki abból az online kérdőíves kutatásból.

Tavaly megnőtt a lopások száma. A bicikliseknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a védelemre. Fotó: Capital Communications

Arra is rákérdeztek, hogy vajon kerékpározás közben mennyire érezzük magunkat biztonságban. Az eredmény lesújtó: a 22 ezer megkérdezettnek csupán alig 19 százaléka (4129 fő) válaszolta azt, hogy teljes biztonságban érzi magát az utakon. A biztonságukért azonban ők sem tesznek meg mindent: átlagosan ugyanis négyből három bringás (a megkérdezetteknek úgy hetven százaléka) nem használ sisakot, illetve térd- és könyökvédőt, és húsz százalékuk (4580 válaszoló) kétkerekűje még a KRESZ által kötelezően előírt valamennyi eszközzel (első és hátsó lámpa, fényvisszaverő prizma, csengő, küllőprizma) sem rendelkezik.

A kutatás megállapításait a statisztikák is visszaigazolják, hiszen - a biciklizés népszerűségével együtt - az elmúlt években drámaian emelkedett a közúti közlekedési balesetekben elhunyt kerékpárosok aránya is: ez 2008-ban még nem érte el a 11 százalékot, tavaly viszont 15 százalékra emelkedett (az összes, közúti közlekedési balesetben meghalt személy számához viszonyítva). Most nagyon óvatosnak kell lenniük a két keréken közlekedőknek, mivel az elmúlt évek adatai szerint a következő két és fél hónapban történik a bringások által okozott évi nagyjából 2000 baleset mintegy 40 százaléka.

Hogyan védjük a kerékpárunkat?

Sokszor mi magunk játszunk a tolvajok kezére. A rendszeresen kerékpározók több mint kétharmada ugyanis nem sokat tesz az ellen, hogy a szarkáktól megóvja kerékpárját. A csaknem 22 ezer rendszeresen kerékpározó mintegy tíz százaléka (2166 fő) jelölte meg azt a választ, hogy a drótszamarat lezáratlanul szokta hagyni, míg mintegy hatvan százalékuk (majdnem 13 ezren) csak látszólagos védelmet jelentő, gyenge minőségű lánccal vagy spirálzárral szokta a biciklijét rögzíteni. Vas megyében például tíz százalékkal nőtt tavaly a kerékpárlopások száma.

A kutatás ugyanakkor megerősítette azt a tényt, hogy a biciklisek egy jelentős része mára sokkal elővigyázatosabbá vált: az anyagi veszteségeket lopás-, elemi- és töréskár esetén megtérítő, és akár a személyi sérülésekre is fedezetet kínáló kerékpárbiztosítás iránt több tízezren érdeklődtek.

 

Szerintem

Biciklizni jó. Napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően kiváló rekreációs hatásának. Akár egyedül, akár társasággal indul neki az ember, a kerékpározás bármely életkorban nagyszerű mozgásforma. Közlekedési eszközként nem csak költséghatékony, de hozzájárul a környezetünk megóvásához is. A biciklizés ideális egészség- és erőnlétmegőrző. Annak is tökéletes, akinek nem túl jó az edzettségi szintje, vagy fájnak az ízületei. Akár társasági esemény is lehet egy drótszamaras kirándulás, egyszóval jó móka kerékpárra pattanni. Azonban mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!