Rendőrségi

2015.04.03. 09:14

Közlekedésbiztonsági tanácsok motorosoknak

Egyre több a kétkerekű a Vas megyei utakon.

Ugyan az időjárás nem mindig kedvez a motorozást kedvelőknek, de a tavasz beköszöntével mégis egyre többen előveszik ismét a kétkerekűt. A pár hónapos téli pihenőt követő útnak indulás előtt célszerű ellenőrizni a jármű műszaki állapotát. Elengedhetetlen a fékrendszer, a gumik és a világítási berendezések áttekintése, azok kifogástalan működése, továbbá a megfelelő védőruházat viselése. Ajánlott vezetéstechnikai tréningen is részt venni, ahol a mesterségesen előidézett különböző útviszonyok között a motorozók megtapasztalhatják járművük viselkedését, tapadását.

A motoros szezon indulásakor előfordul, hogy a közlekedés egyéb szereplőit váratlanul éri, ha egy-egy kétkerekű elsuhan mellettük, így nekik is meg kell szokni jelenlétüket az utakon.

Minden esetben fontos a sebesség megfelelő megválasztása és ehhez elengedhetetlen az időjárási és útviszonyok, a látási körülmények figyelembe vétele. A tapasztalatok szerint a motorosokat érintő balesetek többnyire a sebesség nem megfelelő megválasztása, az irányváltoztatás szabályainak megszegése, vagy éppen az elsőbbség meg nem adása miatt következtek be.

Nagyobb körültekintéssel vezessünk kanyargós útszakaszokon, ne hagyjuk figyelmen kívül az úthibákat és az úton található szennyeződéseket sem, mert ezek is jelentősen befolyásolhatják a jármű viselkedését.

Higgadtan, megfontoltan, tudatosan és sohasem rutinszerűen közlekedjünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!