Répcelak

2013.05.15. 11:37

Korok és divatok

Érdekes projekt résztvevői lehettek a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói ismét.

Simon Erzsébet

A pályázat fókuszában a történelem szerepelt, Korok és divatok címmel. - Hosszas előkészítés előzte meg a minapi rendezvényünket - mondta Szekeres Tibor, a Móra iskola pedagógusa, a projekt egyik szervezője.

- Alaposan meg kellett tervezni a folyamatot: milyen célt tűzzünk ki, azt milyen feladatokkal tudjuk megvalósítani, s végül meg kellett határozni a sikerkritériumot is. Ezúttal Korok és divatok címmel a történelem szerepelt a fókuszban. A tanítási órák az elmúlt időszakban más formát öltöttek; egy dolog állt a középpontban, melynek körbejárása során minden tantárgy aktív szerepet kapott.

Így a tanulók megismerkedhettek divatos irodalmi és zenei irányzatokkal, német illetve angol népviseletekkel, régi mértékegységekkel számoltak, kísérleteket végezhettek, egy-egy korstílusnak megfelelő ruhamodellt alkothattak, testnevelés órán a régi korok játékait játszhatták.

Az iskola helyet adott Keszei Szabolcs tanár úr ólomkatona-gyűjteményének is, melyet három héten keresztül csodálhattak meg a gyerekek és a felnőttek. A múlt heti zárórendezvény ágyúszóval kezdődött, melyet a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület Éjfél nevű ágyúja szolgáltatott.

A bandérium tagjai órákra a 16-17. századba kalauzolták a közönséget. Bemutatták a kor divatját, fegyverzetét, a gyerekek testközelből figyelhették meg azok használatát. Szabolcsi Gábor, a Savaria Legio Hagyományőrző Egyesület tagja pedig interaktív történelemórát tartott Pannónia légiós katonáinak életéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!