Répcelak

2013.10.13. 12:15

Konferencia lesz Répcelakon

Címkék#Répcelak

Répcelak - Ízelítő Répcelak történetének egy szeletéből: az idén az egyesületi élet került a városkonferencia fókuszába.

Simon Erzsébet

– Helyes döntés volt több mint másfél évtizeddel ezelőtt, hogy konferencián mutassuk be Répcelak történetének egy-egy szeletét – szögezi le dr. Németh Kálmán polgármester, amikor a város jövő heti nagy rendezvényéről kérdeztük. – Ez a gondolat annak idején abból az elképzelésből eredt, hogy bár fontos a településen minden évben a búcsú, és kellenek a sport és egyéb rendezvények is, azonban egy városi címre aspiráló nagyközségnek többet is kell mutatnia. Egy, az 1990-es évek elején készült tanulmány éppen a civil élet fejlesztésének szükségességéről szólt. Erről nekünk is voltak elképzeléseink. 1997-ben szerveztük meg az első konferenciát Répcelak múltja, gazdasági helyzete, fejlesztési elképzelései címmel. Eddig számos témát dolgoztunk fel. Tanácskoztunk a mezőgazdaságról, az oktatásról, az egészségügyről, az önkormányzatiságról, és természetesen szerepelt napirend a sajtgyártás, a széndioxid-feldolgozás, valamint a szövetkezeti élet. A bevezető előadásokat rendszerint neves szakemberek tartották. Volt már itt miniszter, az akadémia egykori elnöke, országosan ismert vállalkozó. Amikor Répcelak sportja került terítékre, három olimpiai bajnok is ült a teremben.

Az idén, október 26-án az egyesületi életet veszik górcső alá. Működnek hagyományos, nagy múltra visszatekintő szervezetek, és olyanok is, amelyeknek éppen a városi cím elnyerése adott motivációt, hogy elkezdjék a tevékenységüket. Egy előadás szól a megszűnt egyesületekről, és tájékoztató hangzik el a testvértelepülés, a csallóközi Lég civil szervezeteiről is. A bevezető előadást a magyarországi egyesületi életet kiválóan ismerő Szablics Bálint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője tartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!