Kiadvány

2022.01.01. 07:00

Szenzációs ez a madarászév

Megjelent a Cinege – Vasi madártani tájékoztató 26. kötete. A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2021. évi összefoglaló kiadványa ezúttal is változatos témákban nyújt információkat a megyében tevékenykedő madarászok tevékenységéről.

GYP

A Cinege idei kötetét a szerkesztő, dr. Gyurácz József az idén elhunyt Kállay György és Kárpáti László emlékének ajánlotta, akik a magyar természetvédelem meghatározó személyiségei voltak és a Magyar Madártani Egyesület életében is jelentős szerepet töltöttek be. 

 

 

A kiadványban összefoglalót olvashatunk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság idei madártani tevékenységéről, a fehérgólya-állomány felméréséről, a Tömördi Madárvárta idei gyűrűzési eredményeiről és a zöld küllő elmúlt 23 éves tömördi gyűrűzési adatairól. 

 

 

A Vasi madártani tájékoztató beszámol az idei színes gyűrűs jelölésekről, a vízirigó kőszegi fészkeléséről, egy odútelepítési program eredményeiről, az MME Ifjúsági Tagozatának Vas megyei munkájáról és a körmendi túzokpreparátum Kőszegre kerüléséről. 

 

 

Az idei, egészen pontosan a 2020. november 21. és 2021. november 20. közötti időszak legérdekesebb madármegfigyeléseit Kóta András foglalta össze. Ebből megtudtuk, hogy megyénk madarainak listája öt új fajjal gyarapodott. Április elején bukkant fel egy széki lile (Charadius alexandinus) a rábapatyi ka­vicsbányatavaknál, majd április végén egy vörhenyes fecske (Cecropis daurica) a kőszegi Abért-tónál. Májusban Rábapatyon egy fenyérfutót (Calidris alba), július végén egy héjasast (Aquila fasciata) figyeltek meg Rábapatyon. Ősszel egy vándor partfutó (Calidiris melanotos) tette fel a koronát a szenzációs 2021-es madarászévre ismét a rábapatyi északi kavicsbányatónál. Különleges élmény volt a dögkeselyű (Neo­phron percnopterus) észlelése. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!