Sárvár

2013.01.20. 18:51

Elment az utolsó Nádasdy gróf

Sárvár - Elhunyt Nádasdy Ferenc, a sárvári múzeum névadójának egyenes ági leszármazottja. A város és múzeuma is búcsúzik a gróftól.

Nagy Ildikó

Bár gyermekkorát és ifjú éveit nem tölthette a vár falai között, hiszen a család sárvári birtokát évszázadokkal ezelőtt elveszítette, mindig is jó ismerősként jött el városunkba, olvasható a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum honlapján.

1998-ban, amikor a múzeum Nádasdy Tamás emlékkonferenciát szervezett, kedves hangon üdvözölte a résztvevőket.

Megnyitóbeszédében hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el, hogy Sárvár tiszta szívvel ápolja és őrzi a család emlékét. Évekkel később, egy kiállítás megnyitója alkalmából ismét Sárváron járt.  Nádasdy Ferenc 1937-ben született Budapesten.  A kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd segédmunkásként dolgozott a kecskeméti konzervgyárban. 1956 novemberében hagyta el az országot, az amerikai földrészen telepedett le. A Wyoming-i egyetemen szerzett diplomát közgazdaságtanból,  1998 májusában települt haza, Nádasdladányba.  Létrehozta a Nádasdy Akadémiát, amelynek tanácskozásai a nádasdladányi kastélyban a legmodernebb szellemi műhelyek találkozását jelentette. Nádasdy Ferenc 76 éves volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!