Sárvár

2014.11.07. 15:45

A két világháború hőseire emlékeztek

Bögöte - Méltó módon emlékeztek Bögötén a száz évvel ezelőtt kitört I. világháborúra, amelynek sok százezer magyar áldozata volt, közöttük 21 bögötei fiatal is az életét vesztette.

Lengyel Csabáné

A háború után, 1924-ben egy helyi munkáskollektíva emlékművet állított a hősök tiszteletére. A község önkormányzata most felújította az emlékművet, a rekonstrukciót a Közép–Kelet–Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány is támogatta. Az emlékmű új gránittáblájára került fel annak a 16 bögötei áldozatnak a neve is, akik a II. világháborúban estek el. Az elmúlt héten szép ünnepség keretében emlékeztek Bögötén a két háború áldozataira.

Patyi Elemér polgármester és Teke Jenőné alpolgármester is koszorút helyezett el a felújított világháborús emlékműnél. Fotó: Lengyel Csabáné

Patyi Elemér polgármester ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a béke nagy érték, és annak megőrzése napjainkban is nagyon fontos. Hangsúlyozta, hogy okulni kell a múlt borzalmaiból, mert a fenyegetettség most is jelen van. A jövő nemzedékét nem szabad kitenni semmilyen háborús kockázatnak.

Bodorkós Imre plébános megáldotta a felújított emlékművet. Ezt követően az önkormányzat, a civil szervezetek és magánszemélyek koszorút helyeztek el és gyertyát gyújtottak az emlékmű talapzatánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!