Sárvár

2015.09.08. 09:44

Láttál már kovácsfújtatót? - Zarowny Ferenc portáján jártak a rábasömjéniek

Sárvár-Rábasömjén - A Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodája tudásátörökítő programot szervezett a Sárvári Lengyel- Magyar Baráti Egyesület vezetőjének sárvári gyűjteményében.

Biró Csilla

Mintha egy múzeumban járnánk: ezt érzi az ember Zarowny Ferenc házánál. A sárvári férfi megszállott gyűjtő, kutatómunkákat is végez, és a lengyel-magyar barátság ápolásából is kiveszi a részét. A tudásmegosztó programban a tárgyak alapján sorra vettük a paraszti lét mindennapjait: a földműveléstől a lópatkoláson át a házépítésig. A résztvevők láthattak igát, traktort, cséplőgépet, fejéshez használt eszközöket, téglaöntő formákat.

A gyerekek Koszorús Ödönnek segédkeztek az ostyasütésnél Fotó: Biró Csilla

A nap fénypontját egy 1929-es Tóth-féle motoreke prototípusa jelentette, ami Vasváron, Tóth György gépműhelyében egy országos mezőgazdaságigép-pályázatra készült, a sorozatgyártás azonban a gazdasági világválság miatt nem kezdődhetett el, de a prototípust rendszeresen használták, sőt az államosítás elől elrejtve megmenekült a beolvasztástól is. A gyerekek nagy lelkesedéssel ültek fel rá, próbálgatták a mozgó alkatrészeket. A kovácsfújtatóval hevített faszén felett az ostyakészítő gyűjteményből származó, különféle mintázatú sütőkkel készült ostyák is nagy sikert arattak. Az idősebbekben gyermekkori emlékeket idéztek fel az ízek, a fiatalabbak pedig a házigazda saját termelésű almáját ropogtatták el az ostyák mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!