Sárvár

2016.03.15. 15:27

"Semmik voltunk és minden lettünk" - Kásler Miklós volt az ünnepi szónok Sárváron

- A szabadságharc kovácsolta egységgé a magyar nemzetet, amelynek során a világtörténelemben egyedülálló módon a nemesség önként lemondott előjogairól a nép javára – hangsúlyozta ünnepi beszédében Sárváron prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, a város díszpolgára.

Pajor András

A szemerkélő eső ugyan a Nádasdy-vár aulájába terelte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulóján tartott sárvári megemlékezés mintegy félezer résztvevőjét, ám a szűk tér még nagyobb összetartozás-érzést adott az egybegyűlteknek.

- Széchenyi István gazdasági reformjait és Kossuth Lajos egész társadalmat megújító törekvéseit fogta össze Batthyány Lajos, majdani első felelős miniszterelnök szervezőereje, mely megalapozta az áprilisi törvények elfogadását. A március idusán kitört forradalom adott erőt ahhoz, hogy a nemzet magáévá tegye ezeket a modern polgári gondolkodású reformokat. Semmik voltunk és minden lettünk a vértelen revolúció által: magyar hadsereg- és hadiipar, nemzeti valuta a Kossuth-bankó által – emelte ki Kásler Miklós. A vár aulájában ezt követően a Tinódi gimnázium diákjai és a Sebő együttes adott rövid műsort.


Az esernyős menet a megemlékezés után átvonult a Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Széchenyi István emléktáblájánál és Petőfi Sándor szobránál tartott koszorúzáshoz, amelyen a város civil szervezeteinek képviselői mellett a Vas Megyei Közgyűlés nevében dr. Kondora Bálint alelnök, a sárvári járás részéről dr. Galántai György hivatalvezető, Sárvár önkormányzatának képviseletében pedig Kásler Miklós, Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester és dr. Szijártó Valéria jegyző helyezték el babérkoszorúikat.

A művelődési központban kialakított Pilvax kávéházban Sebő Ferenc és barátai adtak koncertet. A gyerekeket pedig a délelőtt folyamán műhelyfoglalkozások és a Soltis Színház zenés mesejátéka várta a nemzeti ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!