Sárvár

2016.04.04. 18:30

A lepkevadász olimpikon büszkeségei Sárváron

A megye legnagyobb biológiaszertárává változott a sárvári Nádasdy-vár Folyosó Galéria kiállítóterme. Pillangók, szőrös pókok, apró skorpiók, kabócák és számtalan más rovar látható Kiss Szilárd magángyűjtő hétfőn nyílt trópusi lepke- és rovarkiállításán.

Pajor András

- Egy közéleti szereplőnek veszélyes egy ilyen tárlaton megjelennie, mert még elterjesztik róla, hogy bogaras lett, és még gerinctelenek közé is keveredett – jegyezte meg dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke megnyitójában. A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a klímaváltozás jelképeinek tartott jegesmedve vagy az orrszarvú mellett a lepkék és a rovarok sokkal nagyobb áldozatai az időjárás módosulásának – tette hozzá dr. Kondora Bálint.

A tárlaton ezúttal a természet maga mutatkozik be alkotóként, felvonultatva művét a gyönyörűséges színekben pompázó pilleszárnyaktól a bizarr alakú rút bogarakig. Ezt a sokadalmat gyűjtötte össze és rendezte tárlókba a szombathelyi, jelenleg testnevelőként tevékenykedő Kiss Szilárd, egykori súlylökő olimpikon, akinek karrierjét egy orvosi műhiba miatt kellett abbahagynia. Így lassan másfél évtizede újra akad ideje gyerekkori szenvedélyével, a lepkevadászattal foglalatoskodni.

Amerre járt a sport révén, ott is befogta az állatvilág kis tüneményeit, de csere útján és vásárlás révén is gyarapodott a mára több mint harmincezer darabból álló gyűjtemény. Az ország egyik legnagyobb trópusi magángyűjteményéből Sárváron száz négyzetméternyi felületen, majd tízezer egyedet és kétezer különböző fajt mutat be a forró éghajlati övezetből a hatalmas termetű, ám lepkelelkű gyűjtő.

A nagy kedvencek a pillangók, ám más ízeltlábúak is megtalálhatóak az üveglapok alatt, pontos leírással és élőhely-megjelöléssel, hiszen a rácsodálkozás mellett fontos az informálódás is. Akit nem zavar a bogarakat övező gombostűerdő, az akár egy-egy ékszerként hordható példányra is lelhet. Kiss Szilárd látványos biológiaszertára május elsejéig tekinthető meg naponta 10 és 18 óra között a sárvári Nádasdy-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!