Sárvár

2016.07.26. 18:35

A város mi vagyunk - Településfejlesztés a diákok szemével

Sárvár - Fiatal építészhallgatók kutatták Sárvár fejlesztési lehetőségeit. A diákok terveket is készítenek.

Pajor András

Sárváron tartották a minap a 49. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemhez kapcsolódó hatodik Tervező Tábort. A fiatal építészhallgatók a város több helyszínét tanulmányozták azzal a céllal, hogy konkrét fejlesztési terveket készítsenek.

Kondora István polgármester a városházán fogadta a tervezőket és mutatta be Sárvárt, a minden évben egy-egy aktuális témát feldolgozó résztvevőknek. Az idei nyári egyetem címe: Ki tervezi a várost? A kérdésre munkáikkal, az urbanisztikával foglalkozó hallgatók is a választ keresik. A város, egyáltalán a települések tervezése, fejlesztése évezredek óta izgalmas kérdése a társadalomnak. - Tulajdonképpen a város polgárai büszkén mondhatják: A város mi vagyunk - adott egyfajta mottót a sárvári programnak a diákokat vezető Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöke.

Háttérben a város: a hallgatók valós problémákat kutatnak
Fotó: Pajor András

A tanulók által elkészített terveknek esélye lesz a megvalósulásra, hisz létező problémákra keresnek megoldásokat. Ezek között szerepel a Malom utca névadójának, egy valamikori malomépületnek az újragondolása, az Alkotmány utcai paneltömb és a mögötte elterülő zöldterület városépítészeti, tájépítészeti fejlesztése. - Szóba került a városi mobilitás javítása a kerékpáros közlekedési lehetőségek és feltételek feltérképezése a vasútállomás és a fürdő között. Ezek mind-mind olyan programok, amelyekhez pályázati lehetőségek is csatlakoznak - adott biztatást a jövendőbeli tervezőknek Kondora István.

A tábor három napjában Körmendy Imre építész, egyetemi oktató, Gácsi József építész, Radics Miklós közlekedésmérnök, valamint Sárvár főépítésze és a város vezetői is együtt dolgoztak a terveken. - Sárvár kisvárosi adottságai és településszerkezete alkalmas az alkotó fantázia beindítására - vélte Körmendy Imre építész.

A mérnökhallgatók elkészült terveivel részletesen az év végén ismerkedhet majd meg a város lakossága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!