Sárvár

2016.11.24. 21:50

A járatlan útról

Sárvár/Kissomlyó - November 25-én, délután öt órakor nyílik meg Kovács Dorottya tárlata a sárvári Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében. A fiatal festő- és grafikusművész negyven alkotását december 14-éig tekintheti meg a közönség.

Kostyák Borbála

- A kiállításnak a Kertek alatt címet adtam, mert mikor kertek alatt járunk, egyszerre el kell kezdenünk gondolkodni, felfedezni, kutatni, hiszen ez egy kevésbé ismert és megszokott útvonal a hétköznapi, járt úthoz képest. Számomra a művészet, a képi világ is ilyen. Egy olyan folyamat, amelyben végtelenségig játszhatok, és gyermekségem továbbélhetem - meséli Dorka.

Az ajkai születésű fiatal festő- és grafikusművész már rutinos kiállítónak számít, hiszen az utóbbi néhány évben számos tárlaton mutatta be munkáit, Magyarországon és külföldön egyaránt. Életének egyik meghatározó állomása a magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola volt, ahol Csabai Tibor gondos keze alatt érlelődött tehetsége. Ezután a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola következett, és életének nagy dilemmája: grafika vagy festészet? Az élet úgy döntött, hogy késlelteti az elhatározást, és a rajztanári szakra, a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolára sodorta őt.

Kovács Dorottya már a kissomlyói ház nyugalmában alkot
Fotó: Kostyák Borbála

- A kecskeméti éveket útkeresésnek is vehetjük, ahol számos inspiráció és hatás ért, főként a nagykőrösi alkotótábornak köszönhetően. Ott ébredtem rá, hogy nem kell választanom a festészet és a grafika között, hiszen ötvözni is tudom a kettőt. Így születtek a kollázsszerű alkotások, és az ujjlenyomatos munkák, amelyek közül néhány a mostani kiállításon is szerepel.

Életének következő, jelenlegi fejezete férjéhez, Csiszár Mátéhoz és általa Kemenesaljához, Kissomlyóhoz köthető.

- Hosszas keresgélés után, tavaly találtunk rá a házunkra a kissomlyói hegy lábánál. Táborok szervezésébe kezdtünk, és folytatom az alkotást is. Célom, hogy a munkáimmal gondolkodásra ösztönözzek, felhívjam a figyelmet a természet és környezetünk védelmére, néha groteszk módon, máskor mesebeli elemeket beleszőve az alkotásba.

Kedvenc saját képe Az angol wc átka című alkotás, amely egyszerre elgondolkodtató és vicces, de a péntek délután nyíló tárlaton többek között a Madarakkal és A nevelés hatalmával is találkozhatunk.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!