Savária

2013.10.26. 19:05

Értékelték az idei karnevált

Szombathely – Több mint 130 ezren vettek részt a történelmi időutazáson, vagyis a tizenharmadik Savaria Történelmi Karneválon augusztusban.

Ambrózai Zsuzsanna

Értékelő sajtótájékoztatót tartott a kuratórium pénteken este. A támogatóknak is köszönetet mondtak a Savaria Történelmi Karnevál szervezői a péntek esti sajtótájékoztatón. Mérei Tamás kuratóriumi elnök elmondta, nemcsak Szombathelynek, hanem a megyének is fontos a karnevál eseménye, s kiemelte, hogy a támogatók nélkül idén sem valósulhatott volna meg. Szombathely megyei jogú város minden eddiginél nagyobb összeggel, mintegy 45 millió forinttal támogatta az eseményt.

Emellett a Nemzeti Kulturális alapból is 15 millió forint állt a szervezők rendelkezésére. Ugyan ez az összeg tízmillióval kevesebb az előző évekhez képest, ám Mérei hozzátette, esély van arra, hogy Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter miniszteri keretéből utólag kipótolja a keretet. Mérei azt is hangsúlyozta, örömmel vették, hogy a Szerencsejáték Zrt. az eddigi ötmillió forintot idén megduplázta.

– Jó látni, hogy helyi kötődés és érdekeltség nélkül állnak mellettünk, ami mutatja, színvonalat tudunk számukra képviselni – így a kuratóriumi elnök, aki hozzátette, természetesen az öt nagy helyi vállalat támogatása is szükséges volt a rendezvény megvalósításához. A számoknál maradva Szommer Ildikó, a Savaria Történelmi Karnevál igazgatója a kérdőívek eredményéről számolt be.

– Idén mintegy 800 fő töltötte ki a felmérésünket, amelyből többek között kiderült, hatvanszázaléknyi volt a helyiek és negyven az ide látogatók aránya a karneválon. Összesen három százalékot tett ki az első karneválozók aránya, míg a visszatérő vendégek aránya 41, a törzsvendégeké pedig 56% volt (utóbbinak az számít, aki már legalább nyolc karneválon részt vett).

Szommer arról is beszámolt, a turizmus területe az, amelyben fejlődni kellene, ugyanis a megkérdezettek nyolcvanhét százaléka magánszervezésben érkezett, nem pedig utazási irodán vagy szervezett keretek között. A felmérésből az is kiderült, a legnagyobb vonzerőt a programok, az atmoszféra, valamint a szórakozás és a kikapcsolódás jelenti a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!