Haraszti Dorottya

2019.11.14. 07:00

Írásról és olvasásról

Tudtad, hogy Dragomán György kedvenc étele a gesztenyepüré? És azt, hogy feleségével, a káprázatos Szabó T. Annával 15 éves koruk óta együtt vannak? Hogy szereti magát szabályozni? Tudtad, hogy a neve fordítót jelent? És azt, hogy az erdélyi író ma Budapesten él családjával? Dragomán György nemrég a Nádasdyvárban tartott előadást, utána beszélgettünk vele.

Tinódi Sebestyén Gimnázium

Ács Dorka, Dragomán György és a cikk szerzője, Haraszti Dorottya Fotó: Simonné Keszei Anita

Fotó: © Szendi Péter

Hogyan lett író?

Az írás és a történetmesélés mindig jelen volt az életemben. Óvodában történeteket meséltem a társaimnak, iskolában fi lmekről számoltam be nekik, néha olyanokról, amelyeket még nem is láttam. Emellett pedig írtam, részt vettem irodalmi versenyeken, például Sárváron a diák írókdiákköltők találkozóján.

Mit gondol, milyen a jó író?

A jó író az, aki olyat ír, amilyet csak ő tud, aki akkor is csinálja, ha nem élne meg belőle, hiszen az írásnak nem lehet úgy nekiállni, hogy ebből megélj. Tudni kell, hogy az írás maga a szenvedés, persze szenvedni mindenki tud, de papíron látni ezt a szenvedést már nem egyszerű.

Saját könyvei közül melyik a kedvence? Melyiket ajánlaná?

Nincsen kedvencem. Azt mondanám, hogy az összeset olvassák el, az életmű sorrendjében. Én is mindig így teszek, a műveket az életművel azonos sorrendben olvasom. (Szabó T. Anna a háttérben nevetve odasúgja, hogy a Máglya.)

Tudjuk, hogy A fehér királyt harminc nyelvre lefordították. Elégedett a fordítással?

Szerintem ez nagyon jó dolog. A fordítók újra összerakják, formázzák a szöveget, örülök, hogy más is annyit foglalkozik az írásommal, mint én tettem annak idején. Bízom a fordítókban, hogy jó munkát végeznek, de ezt a szerkesztők és a kiadó is ellen őrzi.

Mit gondol a félbehagyott könyvekről? Le szabad tenni egy könyvet?

Természetesen igen. Úgy gondolom, ha nem tetszik egy könyv, azt le kell tenni, de meg kell tudnod indokolni magadban, hogy miért döntöttél így, miért teszed le azt a könyvet. Lehet, hogy lelkileg nem állsz készen rá, vagy épp unalmas számodra. Emellett pedig ígéretet kell tenni magadnak, hogy öt éven belül újra nekiállsz.

Ön milyen könyvet ajánlana nekünk, középiskolás fiataloknak?

Szerintem az a legfontosabb, hogy megtaláld, amit szeretsz olvasni. És az, hogy folyamatosan olvass! Célszerű össze-vissza olvasni. Én azt a szabályt állítottam fel magamnak, hogy egy regényt, novellát, verset egymás után olvasok. A fi lmet sosem szabad előbb megnézni, mint hogy olvastuk volna a könyvet! De ha konkrétumot szeretnél hallani tőlem, akkor Ottlik Géza Buda című könyvét, Marquez Száz év magányát és az oroszokat minden mennyiségben ajánlanám.

Milyen egyéb tanácsa van?

Az, hogy amit csinálsz, az a lehető legnehezebb legyen azok közül, amit csinálhatnál. S azt, hogy találj valamit, amiről tudod, hogy csak te tehetsz meg. Én is próbálkoztam más munkákkal, de mindig visszatértem az íráshoz. Úgy éreztem, muszáj ezt tennem, hiszen a könyveimet és a novelláimat nem tudja más megírni, csak én.

Ha tehetné, kivel készítene interjút? Ha bármelyik íróval vagy költővel találkozhatna, ki lenne az?

Interjút nem készítenék senkivel. De Beckett-tel meginnék egy pohár bort.

Haraszti Dorottya

Tinódi Sebestyén Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!