Sorokpolány

2017.01.02. 19:20

Egyre több a közösség - Szívesen mozdulnak ki az emberek

Sorokpolány - Szombathelytől csak jó tucat kilométernyire fekszik a település, ami részben áldás, részben átok. Nem nehéz innen bejárni dolgozni, és az ingatlanpiac is állandó mozgásban van a ki- és beköltözők miatt. Könnyű viszont az iskolásokat is Szombathelyre vinni. Ha nem lesz elég diák, az ezredforduló után épült új iskola sorsa veszélybe kerülhet.

Tersztyánszky Krisztina

Az alig több mint nyolcszáz lelkes falura két fontos épületet hagytak a Szapáryak - bár ma egyik sem a település tulajdona. Az impozáns kastély története igazi sikersztori. Az ódon falak a környező falvakhoz hasonlóan kényszerűségből iskolának adtak helyet évtizedeken át. Aztán jött - ha nem is a herceg fehér lovon, de - egy vállalkozó, aki megvásárolta a lepusztult műemléket. Az árából, némi hitel felvételével, új, huszonegyedik századi iskola épült, a kastély és parkja pedig újra igazi arisztokratikus pompát jelenít meg. Akkoriban nem mindenkinek tetszett ez a döntés. Mező Gáborné polgármester, ahogy az ingatlan gondnokával együtt büszkén végigkalauzol a fényűzően felújított parkon, egyértelműen szerencsésnek tartja a falut, amiért a vállalkozót épp ide vetette a sorsa. Kolos László és felesége a kastélyt alkalomszerűen, főleg ünnepeken lakják, amikor a gyerekeket, unokákat, s baráti körüket is vendégül látják. Közvetlen emberek, évente megnyitják az épületet az érdeklődők előtt, a kertszomszédoknak partit rendeznek. Ami pedig ennél is fontosabb, ők a település legnagyobb mecénásai. Itt vannak a falu ünnepein, anyagilag támogatják kezdeményezéseit.

A kastély új tulajdonosa felújította az épületet és a parkot, ahol a község lakói is megfordulhatnak. A bevétel jótékony célt szolgál
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A másik, igencsak szem előtt levő műemlék a Szapáryak mauzóleuma, amit még Kolos úrnak sem sikerült megvásárolnia az Állami Vagyonkezelőtől, pedig szerette volna. Hiába kéri a falu, nem adják, a kapuját lakat őrzi. A polgármester asszony maga sem járt még az ódon épületben. Szeretnének valamit tenni az állagmegóvásért, de nem jogosultak rá. Igaz, a kezelő ezen az őszön kivágott néhány veszélyes fát, de az épülettel továbbra sem történik semmi.

A modern iskolaépületben ma 24 alsó tagozatos koptatja a padokat, ennél valamivel több az óvodás. Ebben a tanévben csak két elsős van. A sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola tagintézményében Csókáné Németh Erzsébet igazgató a polgármester asszonnyal latolgatja az esélyeket. Gyerek lenne elég, ha nem vinnék el őket a szülők Sorkifaludra vagy Szombathelyre. A Kliknek elég nyolc helyi gyermek, akinek a szülője az itteni iskola mellett dönt, és akkor marad az intézmény. Talán valami fórumot hívnak össze - tervezgetik -, hogy a nyolc igen biztonsággal meglegyen. Hiszen az iskola színvonalával nincs baj: jól felszerelt, és az innen induló gyerekek a későbbiekben is jól megállják a helyüket.

Mező Gáborné polgármester még a tűzoltó képzést is elvégezte Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Valami elindult a faluban, az biztos - mondja bizakodva Mező Gáborné, aki ugyan még csak 27 éve sorokpolányi, de jobban nem is viselhetné a szívén a falu dolgát. Megtette például, hogy amikor a korábbi plébánosuk elköltözött, a hitoktatóval együtt bement a püspök atyához. Kérése nem maradt válasz nélkül: megkapta a falu a szombathelyi börtönlelkészt, Stift Zoltán atyát, aki ma már egyre több szállal kötődik a településhez. A remek rajzolói készséggel megáldott lelkipásztornak már kiállítása is volt a kultúrházban. Ő gyújtotta meg a gyertyákat a Nagyboldog-asszony-templom előtt felállított adventi koszorún is.

De hogy egyáltalán elindultak a közös falukarácsonyok, az is a falubeliek mozgolódásának köszönhető. Egyre többen érzik azt, hogy szeretnének egy kicsit kimozdulni, a többiekkel összejönni. Példaértékű, ahogy a faluban gomba módra születnek a közösségek. A Meglepetés színtársulat vidám darabokkal járja a környékbeli falvakat, legutóbb Vasváron bronz minősítést értek el. A Szivárvány asszonyklub nevéhez méltóan sokszínű: van, aki táncol, van, aki énekel, páran pedig a horgolás szenvedélyének hódolnak. A fontos, hogy együtt töltsék az időt, egy kicsit lazítsanak a hétköznapok feszített tempóján. Feléledt az évekig tétlen Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, négyen tanfolyamot végeztek, szeretnék újra levizsgáztatni a matuzsálemi korú gépkocsijukat. Sok a közösségi rendezvény a faluban, s ha valamit tenni kell, mindig akad, akire számítani lehet. Szponzor is adódik: mind a helyi vállalkozók, mind azok, akiket csak lakóhelyük köt a településhez, szívesen segítik, ahogy tudják, a helyi közösség épülését.

A legközelebbi tervezett fejlesztés is az együtt töltött idő gazdagítását szolgálja: a faluközpontban levő kultúrházat ötméteres színpaddal, vizesblokkal szeretnék bővíteni, a beadott pályázat már elbírálásra vár. A bővítésre is lehetőséget hagynak: az épület felső szintjén kapna később helyet a Balogunyomi Közös Önkormányzati Hivatal helyi kirendeltsége, az ügyintézés ugyanis már eléggé kinőtte a rendelkezésére álló helyet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!