Sport

2005.01.10. 16:41

Németh Pál az év embere 2004-ben Vas megyében

Szombathely - Szolid vidámság, jótékonykodás, abroszpolitika: ezek jellemezték leginkább a hagyományos megyebált. A bevételt egy szívinfarktust elhárító labor építésére fordítják.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nélkülözte a pompát és a ruhaköltemény-túlzásokat a farsangnyitó megyebál szombaton a Savaria Szállóban. Mintha megilletődött volna a közönség a báli céltól, egy haemodinamikai labor építésének támogatásától. "A sör kétszáz, a kőszegi díszbor pedig ezer forint, és e pénz is a laborra megy", mondta Kiss János főszervező. A házigazda Vas Megyéért Egyesület vezetője, István Lajos professzor hangsúlyozta: sohasem lehet elég a jótékonykodásból. 

A báli közönség előbb a derék legiósokra, majd Markó Péter szavaira figyelt. A megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a díszvendégeket, köztük Kiss Bódog Zoltánt, a zalai közgyűlés első emberét, valamint dr. Sütő Kálmánt, a Vasiak Budapesti Baráti Körének vezetőjét. Markó Péter utalt a dél-ázsiai katasztrófára, majd az uniós csatlakozást, s az észak-déli közlekedési folyosó tervét nevezte 2004 legfontosabb, megyénket is érintő eseményének. Ezután 9 vasi város 36 első bálozója nyitott a parketten. A borsos, 12 ezer forintos belépő is a labor kasszáját gyarapította, de mint később Markó Péter utalt rá, "a laborépítés 100-150 millióba kerül, nyilván nem ez a bál fogja rá előteremteni a pénzt". Az elnök jelezte: tárgyalt az OEP-pel, ahol "biztat €szokat adtak. Így akár már ősszel elkezdődhet a Markusovszky kórház területén a laborépítés. 

A bál folyamán nagy tetszést arattak a Savaria Táncsport Egyesület fiataljai látványos bemutatójukkal. Vastaps kísérte Monostori Veronika, valamint partnere, Horváth Dániel tüzes bemutatóját. Ugyanígy Móricz Zsófia és Tóth Gábor fellépését, igazolva: ezen az estén a latin mindent visz. A szombathelyi származású, milánói énekes, Rommy fellépése sem okozott csalódást éppen úgy, mint a Vépi Művészeti Iskola musical csoportjának bemutatkozása. Később az One Step táncegyüttes szórakoztatott, a zenéről pedig a Continental formáció gondoskodott.
A közéleti szalonban Tarján Jenő professzort kérdeztük a szívlabor kapcsán. Elmondta, hogy megyénkben korábban a 30 százalékot is elérte az infarktusos elhalálozás. "Most is 15 százalékon állunk, a haemodinamikai intézménnyel sok ember életét menthetnénk meg", hallottuk. Kíváncsiak voltunk a vendégek báli véleményére is. Racker Béla megyei képviselő (MDF) szerint "a bál a politika folytatása más eszközökkel". Sütő Kálmán szerint a jótékonykodás kisugárzik, mások is követik majd a megyebáli példát. Éjféltájt hirdették ki az Év embere győztesét: a megtisztelő címet Németh Pál dobóedző érdemelte ki 

A díjazott bejelentette: a kitüntetéssel járó 150 ezer forintot a laboratórium megépítésére ajánlja fel. A köszöntők után hajnalig vigadtak a bálozók.

Címkék#év embere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!