Sport

2006.07.17. 12:17

A CAS előtt Annusék (2005.02.07)

<p align="justify"><strong>Szombathely (he) - Eljött az idő, napokon belül lezárulhat a két szombathelyi olimpiai bajnoki címétől megfosztott atléta csaknem fél éve tartó kálváriája. Kedden és szerdán a kalapácsvető Annus Adrián, csütörtökön és pénteken Fazekas Róbert athéni olimpián történt esetét tárgyalja a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).</strong> </p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

2004. augusztus 22. - Megszületett Vas megye első egyéni olimpiai bajnoki címe; Annus Adrián 83,19 méterrel megnyerte az athéni olimpia kalapácsvető döntőjét. 2004. augusztus 23. - Fazekas Róbert sem adta alább, 70,93 méteres új olimpiai csúccsal végzett az élen a diszkoszvetés fináléjában. Ugyanezen az estén vehette át az aranyérmet - Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől - a kalapácsvetés eredményhirdetési ceremóniáján Annus. 

Ez a két nap a fellegekbe emelte nemcsak a két atlétát, de mondhatni egész Magyarországot, s főként a Vas megyeieket. Ami viszont utána jött, az maga a pokoljárás. Augusztus 24-én kiderült, hogy a verseny után Fazekas Róbert nem adott elegendő mintát a doppingvizsgálaton, s - a megalázó tortúrára vonatkozó indokait figyelmen kívül hagyva - szabályszegésre hivatkozva már meg sem kaphatta aranyérmét. Példátlan módon az Athénból már eltávozott - a verseny előtt és után is negatív tesztet produkáló - Annus Adrián után küldött egy doppingbrigádot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), s azzal az indoklással, hogy nem állt újra rendelkezésre, őt is megfosztotta az aranyéremtől. (Ebben a jegyzőkönyvben még azzal is meggyanúsították, hogy esetleg nem tőle származnak a negatív minták, ám ezzel már nem vádolják.) A kalapácsvető jó ideig még őrizte a versenyen kiérdemelt olimpiai aranymedálját, aztán 2004. október 24-én mégis visszaadta Schmitt Pálnak. 

A két atléta úgy döntött, hogy a velük megesett sérelmek miatt a sportügyek legfelsőbb fórumához, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulnak. A per-iratok elkészítése, a több hónapos felkészülés után eljött az idő: az Annus kontra NOB tárgyalást február 8-9-én, Fazekas és a NOB esetét pedig február 10-11-én tárgyalják. Mindkét atlétát Eva Maria Barki magyar származású, Ausztriában élő ügyvéd segíti. A felek és a tanúk meghallgatása után Annus ügyében szerdán, Fazekaséban pénteken hirdetnek ítéletet, ami ellen fellebbezésnek már nincs helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!