Sport

2006.07.17. 09:59

Támogatás és fegyelmi (2004.09.02)

<p align="justify"><strong>Budapest (he) - A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége tegnap rendkívüli ülést tartott, amelyen az olimpiai aranyérmétől megfosztott két szombathelyi dobóatléta, a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert ügye volt a fő téma.</strong></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ülés után Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke számolt be lapunknak a határozatokról. Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése ellen a MASZ-nak nincs jogorvos-lati lehetősége, csak a két érintett atlétának, a szövetség - amennyiben Annus és Fazekas úgy dönt, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul - támogatja őket ebben. Nem financiális, hanem minden egyéb más módon: pédául biztosítja a hivatalos iratokat, rendelkezésre bocsátja apparátusát. 

A döntés másik fele: a szituáció tisztázása érdekében az atlétikai szövetség elnöksége utasította a főtitkárt, hogy kezdeményezzen fegyelmi eljárást, tisztázandó, hogy a két atléta mennyiben bűnös és mennyiben ártatlan.
Rábold Gusztáv elmondta, szó sincs arról, hogy a MASZ elengedné a két atléta kezét, annál is inkább, mert ők az elmúlt években nagyon sokat tettek a sportágért. A szövetségnek a történtekről jelenleg egyetlen hivatalos irat van a kezében, és ez a NOB határozata az olimpiáról való kizárásról - eljárási szabályszegésre hivatkozva. Egyik atléta esetében sem mutatható ki pozitív teszt. Sőt, az olimpia után itthon - a szövetség saját megnyugtatására - újabb doppingellenőrzést kért a bécsi akkreditált laboratóriumtól, amelynek eredménye megérkezett: ott sem találtak tiltott anyagot a két atléta vizeletében (a WADA ezt persze nem veszi figyelembe.) 

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát hitelrontásnak és személyiségi jog megsértésének bizonyulhat minden olyan, a világ bármely táján megjelent nyilatkozat vagy hír, amely doppingolással - illetve manipulációval - gyanúsítja a két atlétát. 

Újabb kérdéseket vet fel az a tény is, hogy a NOB - augusztus 29-éig élő -, és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egész évre érvényes doppingszabályzata némiképp eltér egymástól. Az elnök szerint Annus Adriánt utóbbi alapján el sem lehetne tiltani, akár ma is versenyezhetne. 

- Elképzelhetőnek tartja-e, hogy Annusnál maradjon az aranyérem? - tettük fel a kérdést.
- Miután a Magyar Olimpiai Bizottság minket kért meg az intézkedésre, levelet küldünk a sportolónak, s megkérjük, adja vissza az aranyérmet. A magyar atlétikának és a magyar sportnak is jót tenne vele, ha visszaszolgáltatná", jött a felelet.
A vizsgálattal kapcsolatban az elnök elmondta, hogy már szerdán megbízást adnak a fegyelmi bizottságnak, de miután megalapozott döntést kívánnak hozni, eljárásuk nagyjából együtt halad majd a lau- sanne-i Sportdöntő-bíróság munkájával, hogy minden információt, bizonyítékot figyelembe vehessenek. Időintervallumra nem tippelt Rábold Gusztáv, de szerinte túl hosszú nem lehet ez az eljárás, hiszen egy élsportolót hosszasan nem lehet váratni, különben kártérítési igénnyel léphet fel. 

Pénteken újabb testület, a Magyar Olimpiai Bizottság ül össze az athéni magyar "doppingügyekben", ahol a MASZ vezetőinek is be kell számolnia. Rábold Gusztáv szerint Magyarországon új információ már nem kerülhet felszínre, de az nem zárható ki, hogy a NOB még képes lesz előállni újabb megalapozott érvvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!