Sport

2008.06.30. 02:29

Megnyerték a tornát

Szombathely - Az első alkalommal megrendezett ING-kupa nemzetközi felkészülési vízilabdatornát az olimpiai bajnok magyar válogatott veretlenül nyerte. A németek pénteki legyőzését követően szombaton Montenegrót, vasárnap Görögországot múlták felül a mieink.

Vastag Nándor

Magyarország: NAGY - MADARAS 3, Benedek, Steinmetz, Varga Dániel, KÁSÁS 3, Varga Dénes 1. Csere: Varga T., Kiss Gergely, Kiss Gábor 1, HOSNYÁNSZKY 3, Biros. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes.

Montenegró: SCERANOVICS - JANOVICS M. 3, Brguljan, Gojkovics, IVOVICS 2, Janovics N. 1, Ticsics. Csere: Paskovics, Danilovics 1, Uskokovics 1, Zlokovics, Jokics 1, Vukcsevics. Szövetségi kapitány: Petar Porobics.

Gól - emberelőnyből: 10/7, illetve 8/3. Ötméteresből: 1/1, illetve -.

Kipontozódott: Varga T. a 23., illetve Ticsics a 26. percben.

A szombati első találkozón Németország 12:9-re győzte le Görögországot, így Magyarország számára Montenegró ellen már a tornagyőzelem volt a tét. (Pénteken a magyarok a németeket 14:8-ra, a montenegróiak a görögöket 11:8-ra verték.) A két válogatott első hivatalos találkozója csak nagy küzdelemben dőlt el a mieink javára. Két negyedet követően még a vendégek tartottak előbbre egy góllal (4:5), ám a harmadikban egyenlített a Kemény-legénység (6:6). Az utolsó játékrészben a magyarok remekül játszottak, az egyaránt három-három gólig jutó Hosnyánszky, Kásás és Madaras vezér- letével az etapot 5:3-ra, a mérkőzést 11:9-re nyerték. Mivel azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, így pólósaink az utolsó fordulótól függetlenül tornagyőztesek lettek.

Magyarország-Görögország 12:11 (2:4, 2:1, 3:1, 5:5). - Szombathely, 1500 néző, vezette: Borell (spanyol), Klopper (holland).

Magyarország: SZÉCSI - Benedek 1, Kiss Gergely 1, Gór-Nagy 1, MOLNÁR 3, Biros, Varga Dániel 1. Csere: Varga T., Madaras, Steinmetz, HOSNYÁNSZKY 2, Szívós 1, Varga Dénes 2. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes.

Görögország: Floros - THOMAKOS 3, MILONAKIS 2, Schizas, Afroudakis 1, MAZIS 3, Teodoropulos. Csere: Kokkinakis, Voulganakis, Miteloudis, Vlontakis 1, Delakas, Bianis 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna.

Gól - emberelőnyből: 8/3, illetve 12/7. Ötméteresből: 1/1, illetve 2/2.

Kipontozódott: Varga T. a 29. percben.

A torna zárótalálkozóját jól kezdték a magyarok, Gór-Nagy az első támadást egyből góllal fejezte be. Ezután azonban a görögök három emberelőnyt is kihasználtak, Mazis egy büntetőt is értékesített, s közben csak Varga Dénes talált be a mieink részéről (6. perc: 2:4). A második negyed újfent hazai kiállítással kezdődött - sorrendben az ötödikkel -, a lehetőséget pedig Bianis használta ki (2:5). Mintegy kilencpercnyi játék után a magyarok is emberelőnybe kerültek, ám a szépítési lehetőség kimaradt. Benedekék pontatlanul és kapkodva szőtték akcióikat, több ziccert is kihagytak, hátul viszont Szécsi védéseire is szükség volt, hogy ne nőjön tovább a görögök előnye. Kiss Gergely jobb felső sarkos bombája nemcsak szépítésnek volt jó, hanem nyugtatónak is (14. perc: 3:5), ráaádául a negyed végén még Szívós is beköszönt, így egy gólra olvadt a vendégvezetés. A harmadik felvonásban már jobban játszottak pólósaink, Molnár vezérletével a játékrész végére megfordították az állást (7:6). Az utolsó negyed elején aztán Molnár és Varga Dániel is gyorsan betalált a centerposztról, azonban Campagna tanítványai háromgólos hátrányban sem adták fel. Kitartóan üldözték a házigazdát, és a mérkőzés utolsó percében Milonakis találatával egy egységre zárkóztak fel (31. perc: 11:10). Az izgalmak szerencsére nem fokozódtak tovább, mert Hosnyánszky egy emberelőnyt értékesített, így Milonakis újabb találata két másodperccel a találkozó vége előtt már csak szépségtapasznak volt jó. Az első alkalommal kiírt ING-kupát százszázalékos teljesítménnyel Magyarország nyerte, a legjobb játékosnak Madaras Norbertet választották. Válogatottunk a héten már Európa-bajnokságon szerepel, de egyelőre még nem tudni, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitány 18 fős bő keretéből melyik 13 játékosnak szavaz bizalmat.

Kemény Dénes: - Köszönjük a szervezőknek ezt a remek tornát - a többi csapat vezetője is jelezte felém, hogy jól érezte magát Szombathelyen. Az Európa-bajnoki felkészülés szempontjából három fontos meccset játszottunk, és mind elérte célját. A szombati, papíron legkeményebb meccs után kissé leeresztettek a játékosok, páran talán lemondtak róla, hogy bekerülhetnak az Eb-csapatba, de a stabil csapattagok sem teljesítettek túl jól. A keretet kedden jelölöm ki.

Alessandro Campagna: - Nagyon jó mérkőzés volt, sok góllal és fordulattal. A csapatom elég jól játszott, bár az utolsó játékrészben a kelleténé többször hibázott.

További eredmény: Monetenegró-Németország 9:7.

Az ING-kupa végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Montenegró 4, 3. Németország 2, 4. Görögország 0.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!