Sport

2009.02.04. 03:29

Császár elégedett

<b>Szombathely </b> - A vasárnap befejeződött horvátországi férfi kézilabda világbajnokságon hatodik helyen végzett a magyar válogatott, melynek meghatározó játékosa volt a Kenyeriből elszármazott Császár Gábor.

Vastag Nándor

A magyar férfi kézilabda-válogatott teljesítve az előzetes célkitűzést a nyolc közé jutott a vb-n, s végül az előkelő hatodik helyet szerezte meg. A Hajdu János szövetségi kapitány által irányított nemzeti csapat a csoportmérkőzéseken legyőzte Ausztráliát, Argentínát és Romániát, Szlovákiával meglepetésre döntetlent játszott, az olimpiai bajnok Franciaországtól, a későbbi aranyérmestől pedig kikapott. A középdöntő első fordulójában a házigazda és ezüstérmet szerző horvátoktól ugyan vereséget szenvedett a gárda, ám utána nagy küzdelemben Svédországot és Dél-Koreát is megverte, így az 5. pozícióért léphetett pályára. A helyosztón nem jött össze a bravúr, a mieink az akkor még címvédő németektől kaptak ki, így hatodikként végeztek. A jó szereplésben főszerepet játszott a kenyeri Császár Gábor, akinek a celldömölki Eötvös DSE-ben indult a pályafutása. A 24 éves, a dán Viborgban légióskodó irányító a vb elején inkább csereként lépett pályára, ám Eklemovics Nikola sérülése után az utolsó három mérkőzésen vezéregyénisége lett a csapatnak: sok gólt szerzett, a büntetők elvégzését is rábízták, a koreaiak ellen pedig a meccs legjobbjának választották.

- A tavalyi Európa-bajnokságon nyolcadikak, 2007-ben a vb-n kilencedikek voltunk, így a mostani helyezést nagyon pozítiv eredménynek tartom - értékelt Császár Gábor. - Többen kérdezték már tőlem, hogy miért nem az 1-4. helyért játszottunk, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy két nagyon erős csapattal, a franciával és a horváttal kerültünk egy ágra. A csoportmérkőzések után pedig nem számítottam rá, hogy végül ilyen messzire jutunk. Akkor nem olyan teljesítményt nyújtott a csapat, ami elvárható lett volna, kellett pár meccs, mire belelendültünk. A formaidőzítés viszont remekül sikerült, hiszen a középdöntőben már sokkal jobban játszottunk, és a szlovákok elleni botlást is kijavítottuk. Az ötödik hely elvesztése után csalódott volt a csapat, de az döntőnek bizonyult, hogy mi fáradtak voltunk, míg a németek több frissebb játékossal rendelkeztek.

- Eleinte kevesebb lehetőséget kapott a vb-n, de utána meghatározó tagja lett a válogatottnak.

- Nemcsak a csapatnak, nekem is nehezen indult a torna. A kapitány Nikolának több bizalmat szavazott, mert talán rutinosabb nálam - kevesebbet játszottam, ám Nikola kiválása után már helyt kellett állnom. A svédeknek és a koreaiaknak némileg biztosan ismeretlen volt a játékom, de az is meghatározó lehetett, hogy jó erőben éreztem magam. Összességében úgy gondolom, hogy a rám bízott feladatokat jól megoldottam, és éltem a lehetőséggel.

- Mikor kell csatlakoznia klubcsapatához?

- Eredetileg úgy volt, hogy már hétfőn megyek Viborgba, de két nap halasztást kértem: egy-két ügyet el kellett intéznem, illetve a családomat is meglátogattam Vas megyében. A klubcsapatunk célja a nyolccsapatos rájátszásba jutás, ami nem lehet gond, mert jelenleg a 14 együttest felvonultató dán bajnokságban az ötödik helyen állunk. Sajnos a svéd irányítónk, Lukas Karlsson a vb-n megsérült, így az elkövetkező időszakban biztosan több feladatot kell megoldanom. A hétvégén pedig fontos mérkőzést játszunk, úgyhogy már arra koncentrálok, de biztosan sokszor visszagondolok majd a vb-re is, és nem tagadom, örömmel teszem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!