Sport

2009.07.15. 02:29

Eb-re utaztak az U23-as atléták - két vasi sportoló is a csapatban

Szombathely - Tegnap utazott el a litvániai Európa-bajnokságra a magyar U23-as atlétaválogatott - soraiban a Haladás diszkoszvetőjével, Császár Katalinnal és a Dobó SE kalapácsvetőjével, Németh Kristóffal.

Horváth Erika

A kaunasi U23-as Eb-n 43 nemzet 956 atlétája vehet részt, miután teljesítette az előírt szintet. Császár Katalin szó szerint az utolsó pillanatban dobta túl az 50 métert; 50,12-os egyéni csúcsa a 17. a 19 fős mezőnyben.

- Nehéz dolgom lesz, a döntőbe jutás nagy csoda volna, ahhoz a selejtezőben kellene 50 körüli eredményt dobnom. Már annak is nagyon örülök, hogy sikerült kijutnom az Eb-re, hiszen két évvel ezelőtt nem indulhattam Debrecenben; így három év után dobhatok újra világversenyen - mondta el-utazása előtt Császár Katalin.

Savanyú Péter is hasonló cipőben jár, ő 39 centivel dobta túl az 55 méteres nevezési szintet, ezzel 23. a férfi diszkoszvetők 24 fős mezőnyében.

A férfi kalapácsvetők 25-en lesznek, ebből öten a két évvel ezelőtti Eb nyolcas döntőjének résztvevői. Az akkori győztes, a fehérorosz Sajunov (80,72) az abszolút favorit, a ranglistán őt a két orosz követi. Viszont a felkészülési időszakban két térdműtéten is átesett Németh Kristóf egyelőre nincs az élmezőnyben. A szombati Balaton-bajnokság előtt még csak a 13., azóta a 8. legjobb eredményt tudhatja magáénak a nevezési listán.

- Nehéz időszak van mögöttem. Három héttel a felkészülés kezdete után, december elején megsérültem. Először január, majd április elején újra megműtötték a jobb térdemet. Emiatt szinte az egész alapozás kiesett, helyette gyógytornásztam. Csak május végén kezdtem el dobni, június 6-án, az első versenyemen 65 métert értem el. Nagyon kevés időm volt, de igyekeztem utolérni magam - mondta a tavalyról 73,50 méteres egyéni csúccsal rendelkező Németh Kristóf. - A szombati 71,09 után már jobb a helyzetem. Sajunov méterekkel jobb, mint a többiek, de már bízom a döntőbe jutásban. Ott pedig, aki jól koncentrál, előrejuthat.

A válogatott dobószakág-vezetőjeként a Dobó SE edzője, Németh Zsolt is a csapattal tartott. Császár Katalin csütörtökön, Savanyú Péter pénteken selejtez, Németh kristóf szombaton lép dobókörbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!