Sport

2009.07.31. 02:28

Sport a Savaria Múzeumban

Szombathely - Tegnap nyílt meg a Savaria Múzeumban a Szemelvények Vas megye 1945 előtti sporttörténetéből című időszaki tárlat.

Horváth Erika

A három hónapig nyitva tartó kiállítás egy olyan időszakba enged bepillantást, amelyről sajnos már csak keveseknek lehetnek személyes emlékeik: Szemelvények Vas megye 1945 előtti sporttörténetéből a címe. A tárlókban ökölvívó, vívó, torna, tenisz, lövész, labdarúgó és kerékpáros relikviák is vannak. Sőt, még Európában egyedülálló római kori lelet is; időszámításunk szerint a II-III. századból származó két bicskanyélfaragvány, amelyekkel gladiátorok viaskodtak.

A régmúltat a jelennel a megnyitón a Vas Megyei Sportigazgatóság szervezte sportbemutató kötötte össze, amelynek nyitószáma két örökifjú asztaliteniszező, a 83 éves Pék Miklós és a 73 esztendős Domonkos Ferenc párharca volt - ők mindketten játszottak a múzeum épületében az 50-es években.

A múzeumhoz, illetve a kiállításhoz kötődő sportágak mai, ifjú tehetségei - tornászok, birkózók, judósok, karatékák, vívók és ökölvívók - folytatták a sort. Az elhúzódó program miatt nem maradt idő a Városi Televízió archívumából összeállított sporthíradókra, amely 1994-től eleveníti fel a legnagyobb vasi sporteseményeket. De a házigazda Szommer Ildikó, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese azt ígéri, a látogatóknak szívesen levetítik a szintén nagyon értékes anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!