Sport

2009.09.08. 02:29

Németh Pál Memorial a Sugár úton

Szombathely - Ma rendezik a Sugár úti Atlétikai Centrumban az I. Németh Pál Memorialt, a nemzetközi kalapácsvető-versenyen a világ élvonalába tartozó dobókat láthatnak a kilátogatók.

Horváth Erika

A legelső nemzetközi dobógálát 1993-ban rendezték Szombathelyen, amit aztán még több is követett. A fénypont 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben volt, amikor Gyulai Istvánnak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség néhai főtitkárának közbenjárására az újonnan indított Atlétikai Világdöntő (WAF) kalapácsvetőszámát három éven át a vasi megyeszékhely rendezhette. Most újra a világ élvonalába tartozó kalapácsvetőket láthat a Sugár úti Atlétikai Centrumban a publikum - sajnos immár a szombathelyi dobóiskola atyja, Németh Pál nélkül. Ezt a versenyt már nem érhette meg a dobópápa; így az ő emlékének szentelik.

A mai Németh Pál nemzetközi kalapácsvető emlékverseny egyik főszervezője Németh Zsolt - a mesteredző fia, nemzetközi szintű tanítványainak új edzője, s nem utolsósorban a viadal rendezőjének, a Szombathelyi Sportszolgáltató Nonprofit Kft.-nek az igazgatója.

- Tavaly ősszel, amikor kiderült, hogy Pars Krisztián olimpiai ezüstérmessé léphet elő, jött az ötlet, hogy rendezzünk egy, a világdöntőhöz hasonló nagy versenyt, ahol méltó körülmények között veheti át az érmet. A város vezetői is rábólintottak, de apu halála után nem beszéltünk róla. Nyár elején került újra szóba, azért is, mert Krisztián jól szerepelt az idei versenyein; s ha már lesz, akkor természetes volt, hogy apu emlékére rendezzük - idézte fel a verseny előzményeit Németh Zsolt. - Arra is gondoltunk, hogy ez az esemény egyben referencia is lehet. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) átalakítja a versenyrendszerét. Ha jól sikerül a szombathelyi viadal, akkor talán csatlakozhat a jövőben egy komolyabb versenysorozathoz is. Sajnos az olimpiai ezüstéremről továbbra sincs hír; pedig az át-adással még nagyobb érdeklődésre tarthatott volna számot a verseny, de remélem, így is sokan kilátogatnak majd a Sugár útra, hiszen nívós mezőnyt, a legjobbakat sikerült összehozni. Csak a lengyelek hiányoznak, akiket éppen kedden fogad a köztársasági elnökük.

Végül is tíz férfi és 11 női kalapácsvető lép majd dobókörbe a fő versenyen. A férfiaknál valószínűleg az olimpiai bajnok Primoz Kozmus és a hazai klasszis, Pars Krisztián csatája iránt lesz legnagyobb az érdeklődés. De versenyükbe beleszólhat a berlini vb-n bronzérmes orosz Zagornij is. A nőknél a vb-bronzérmes szlovák Hrasnova, a vb-negyedik német Klaas és az Európa-bajnok, volt világcsúcstartó orosz Liszenko a legnagyobb esélyesek.

- Krisztiántól azt várom, hogy hazai közönség előtt kitesz magáért, és megvillantja a 80 métert. Rajta kívül még öten indulnak a Dobó SE-ből. Németh Kristóf idei legjobbjára, Szabó Dániel egyéni csúcsra is képes lehet. A lányok közül Divós Kati és Németh Noémi eredményére nem tudok tippelni, előbbi a derekával, utóbbi a könyökével bajlódik. Érdekes lesz viszont az idei junior Európa-bajnokság ezüstérmesének, Ozorai Jennynek a szlovén ifjúsági világbajnok Barbara Spilerrel való presztízscsatája.

Németh Zsolt még azt is elmondta, hogy az elitverseny mellett az atlétika népszerűsítéséért is igyekeznek tenni. Ezért lesz kiegészítő szám nyolc szombathelyi általános iskola vágtaváltóinak versenye, illetve ezért kapnak lehetőséget a nézők is, hogy kezükbe vegyék a kalapácsot. Bárki megpróbálhatja a helyből kalapácsvetést - a három-három legjobb férfi, illetve női amatőr is dobogóra állhat majd az eredményhirdetésen.

13.00: a Dobó SE utánpótlásversenye. 15.00-18.30: helyből kalapácsvető-verseny a nézők részére. 15.00: általános iskolák vágtaváltója. 16.00: női kalapácsvetés. 17.30: férfi kalapácsvetés. 19.00: eredményhirdetés. 19.15: tombolasorsolás.

A Németh Pál-emlékversenyre a belépés ingyenes, sőt, érkezéskor minden néző tombolajegyet kap. Ötven ajándék vár gazdára, a fődíj egy plazmatévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!