Sport

2009.09.09. 02:29

Németh Pál Memorial: Pars legyőzte Kozmust (képgalériával)

Szombathely - A hazai közönség segítségével Pars Krisztián nyerte a férfi kalapácsvetést az I. Németh Pál Memorial nemzetközi kalapácsvető-versenyen. A nőknél az orosz Tatjana Liszenko volt a legjobb.

Horváth Erika

Már kora délután megkezdődött a nemzetközi verseny felvezetése. Az utánpótlás korosztályú kalapácsvetőknek rendeztek országos versenyt, öt klubból összesen negyvenen indultak. Aztán a szombathelyi általános iskolások 4x100-as vágtaváltója következett. Az alsós lányoknál Zrínyi, Neumann, Derkovits, a fiúknál Zrínyi, Derkovits, Gothard volt a dobogósok sorrendje, a felsős lányoknál a Derkovits, a Zrínyi és a Bercsényi, a fiúknál a Bolyai, a Derkovits és a Zrínyi állhatott a dobogóra. A gyerekek nagy része maradt, kihasználta, hogy élőben láthatja a világhírű kalapácsvetőket, és autogramot kaphat tőlük.

A kalapácsvetők a fűre dobtak - abból a szuperbiztos ketrecből, amit Németh Pál maga tervezett. Majdnem minden olyan volt, mint régen. A fiatalabb tanítványok segédkeztek a lebonyolításban, kijött a versenyre az özvegye, ott tüsténkedett a három fia, csak éppen ő, a hosszú évtizedekig az állandóságot és minőséget jelentő Pali bácsi hiányzott. De azért ta-lán ő is elégedett lett volna a látottakkal.

A nők versenyén még nem voltak túl sokan. Végül mégis tízen indultak, az ifjúsági világbajnok Barbara Spiler mégsem jött el. Mivel három Dobó SE-s kalapácsvetőnő is indult, egyikük bekerülhetett a legjobb nyolc közé, azaz nemcsak három, hanem hat kísérletet is tehetett. A könyöksérüléssel bajlódó Németh Noémi és a derekát fájlaló Divós Katalin szállt ki a versenyből, a mezőny legfiatalabb résztvevője, a junior vb-bronzérmes Ozorai Jenny viszont háromszor is 60 méter felett dobott, 62,31-dal szerezte meg a nyolcadik helyet. Végül is a három dobogóra esélyes versenyző döntött az érmek sorsáról. A berlini világbajnokságon legjobban szereplő, bronzérmes szlovák Hrasnova láthatóan már leeresztett, három forgásból dobott, több mint hét méterrel maradt el idei lejobbjától. Csak utolsóra dobta át a 70 métert, a 70,41 pedig csak a harmadik helyre volt elég. A vb-negyedik német Klaas és a Berlinben hatodik orosz Liszenko viszont már az első sorozatban 71 méteren felüli dobással tette le névjegyét. Klaasnak ugyan még háromszor 70 méteren túl esett le a kalapácsa, de a 71,32-on már nem tudott javítani. A legstabilabban az idén kétéves eltiltás után visszatérő, minden idők második legjobb eredményével rendelkező Liszenko dobott. Öt érvényes dobásának mindegyike 71 méteren felüli volt, 72,79 méterrel hódította el a hölgyek fődíját.

A férfiak versenyét már közel 1500 néző figyelte. Három magyar fiatal jutalomból indulhatott. A veszprémi junior Eb-ezüstérmes Hudi Ákos volt a legfáradtabb, már nem tudott felpörögni. S miután a cseh Melich az első három sorozatban nem tudott érvényes dobást produkálni, a 18 éves Dobó SE-s Szabó Dániel is bekerült a nyolcas döntőbe. 64,98 méterrel egyéni csúccsal lett nyolcadik, pedig az egy héttel ezelőtti súlycsoportos dobó hárompróba Eb-re hét kilót fogyasztott. A deréksérüléssel bajlódó U23-as Eb-n negyedik Németh Kristófnak nem sikerült javítania idei legjobbján, 71,22 méterrel a hetedik helyet szerezte meg. De természetesen a verseny főszereplője az olimpiai és világbajnok szlovén Primoz Kozmus és a Dobó SE olimpiai második, vb-negyedik válogatottja, Pars Krisztián volt. Sajnos mindketten sérüléssel küszködnek. A világranglista-vezető Kozmus óvatosan dobott, láthatóan féltette a vádliját, ezúttal már ő sem érte el a 80 métert. Izgalmasan alakult az érmekért folyó harc. Kozmus 77,71-os nyitó dobásával a harmadik sorozatig vezetett, mert akkor a vb-bronzérmes orosz Zagornij 79,02-dal az élre állt. Pars 74,37, 75,86 után 77,67-dal a harmadik helyen került a nyolcas döntőbe. A negyedik sorozatban viszont fordult a kocka. A nézők által tapssal is támogatott Krisztián magabiztos önmagára emlékeztető dobással, 79,65 méterrel átvette a vezetést. Zagornijnak erre már nem volt válasza, az utolsó három sorozatban már nem volt érvényes kísérlete. Kozmus még összekapta magát, kétszer is 79 fölé jutott (79,03 és 79,42), de ez csak a második helyet jelentette. Pars Krisztián még egy 79,03-os és egy érvénytelen kísérlettel zárta a jó hangulatú versenyt.

Amelyen a sportélményen túl is jól szórakozhatott a közönség. Például több mint százan próbálkoztak meg a helyből nehézkalapács-vetéssel. Itt is hirdettek eredményt. Férfiak (12 kg): 1. Gulner Milán 10,59, 2. Katona László 7,22, 3. Varga István 6,81. Nők (12 kg): 1. Baumgartner Eszter 10,56, 2. Beke Tiborné 6,88, 3. Völgyi Tamásné 5,38. Majd számos tombolatárgyat sorsoltak ki a nézők között. 



Képgalériánkért kattintson a fotóra!

I. Németh Pál Memorial. Eredmények. Női kalapácsvetés: 1. Tatjana Liszenko (orosz) 72,79 méter, 2. Kathrin Klaas (német) 71,32, 3. Martina Hrasnova (szlovák) 70,41, 4. Clarissa Claretti (olasz) 69,62, 5. Irina Szekacsova (Ukrán) 68,06, 6. Marina Marghieva (moldáv) 64,91, 7. Sultana Frizell (kanadai) 63,35, 8. Ozorai Jenny (Dobó SE) 62,31, 9. Németh Noémi (Dobó SE) 57,67, 10. Divós Katalin (Dobó SE) 57,63. Férfi kalapácsvetés: 1. Pars Krisztián (Dobó SE) 79,65, 2. Primoz Kozmus (szlovén) 79,42, 3. Alekszej Zagornij (orosz) 79,02. 4. Ali Al-Zankawi (kuwaiti) 77,95, 5. Szergej Litvinov (német) 75,32, 6. Haklits András (horvát) 74,79, 7. Németh Kristóf 71,22, 8. Szabó Dániel 64,98 - egyéni csúcs, 9. Hudi Ákos (VEDAC) 63,30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!