Sport

2009.12.01. 08:29

A semi világbajnokságon harmadik lett Dancsó Zoltán

A semi- és full-contact, valamint aero kick-box világbajnokságon Dancsó Zoltán bronzérmet szerzett, de a vasi indulóknak ezúttal nem jött ki a lépés Lignanóban.

Vastag Nándor

 

A 47 ország közel 900 versenyzőjének részvételével zajló olaszországi vb-re semiben a négy közé jutás céljával utazott ki a Kondor&Controll SE versenyzője, Dancsó Zoltán, aki az októberi light-contact világbajnokságon sporttörténelmet írt azzal, hogy zsinórban ötödször lett aranyérmes.

Koszogovits Mihály tanítványa teljesítette is a feladatot: a -89 kilós súlycsoport 14 fős mezőnyében erőnyerőként jutott a nyolc közé, ahol a szlovén Bracicot 16:13-ra legyőzte, majd az elődöntőben a horvát Desától 15:14-re kikapott. De a bronzérem lehetett volna fényesebb is. A mérkőzés végén Desa kilépett a küzdőtérről, ezért a három bíró levont tőle egy pontot, tehát hosszabbítás következett volna. Ehelyett nagy vita bontakozott ki, s végül a horvátok nyomására a Desa döntőbe jutását jelentő egy pontot visszaadta a trió.

Nagyon büszke vagyok a bronzéremre  fogalmazott a 32 esztendős Dancsó Zoltán.  Egy hónapja volt a másik szabályrendszer vb-je, ahonnan arannyal tértem haza, így idén a legeredményesebb hazai kick-boxos lettem, senki más nem állhatott dobogóra két szabályrendszerben. Hiányérzet nincs bennem, de persze nem örültem az elődöntőben történteknek. Magamban bosszankodtam, de amúgy teljesen nyugodt voltam, amit később többen meg is erősítettek. Azt azért tudni kell, hogy a horvát versenyző a nemzetközi bírószövetség elnökének a fia...

Összességében szerintem elégedett lehetek; a két szabályrendszer, a semi és a light már teljesen különvált, nehéz mindkettőben helytállni. Mivel tele vagyok kisebb sérülésekkel, valamint kék-zöld foltokkal, ezért egyelőre nyalogatom sebeimet, és gyerekeket edzek. Jövőre lightban száz százalék, hogy indulok az Európa-bajnokságon, a többit pedig majd meglátjuk.

A többi vasi résztvevőnek sajnos egy meccs után véget ért a vb. Dancsecs Bojána (Castrum SEC-Dinamica SE, -65 kg) és Wappel Tibor (Kopula Classic KBC, +94)  akik ugyancsak erőnyerők voltak az első körben 14, valamint 12 induló között , illetve a veteránok között egyedüli magyarként nevező Koszogovits Mihály (-79) pontozással kapott ki a negyeddöntőben. Pődör Csabát (Kopula, +91) full-contactban a nyolc közé jutásért vívott mérkőzésen brazil riválisa nagy fölénye miatt a 2. menetben leléptették.

Jó volt a kanadai riválisom, akitől 10:8-ra kaptam ki  mondta Koszogovits Mihály, aki hétfős mezőnyben szerepelt.  Tudásom legjavával készültem a vb-re, de élesben nyolc éve nem versenyeztem. Örülök, hogy megpróbáltam, és nem érzem kudarcnak a vereséget; ha jövőre is lesz veterán világverseny, akkor igyekszem még jobban ráhangolódni.

Kicsit csalódás volt a vb, de már a sorsolásnál sem volt szerencsém, mert a későbbi győztes brittel kerültem szembe  fogalmazott Andorka Imre tanítványa, Dancsecs Bojána.  Igazából nem is voltam jó formában, mert idén inkább a light szakágra koncentráltam, amiben egy hónapja vb-aranyat nyertem. Picit azért elkeseredtem, de hamar összeszedem magam, mert jövőre is fontos feladatok várnak rám.

Tibi tavaly semi Eb-t nyert, így előzetesen jó sor- solást kapott, de a nyolc között kikapott a végső győztes horváttól, aki nagyon jó ellenfél volt  értékelt Mayer Gábor edző Wappel Tibor helyett, aki még Olaszországban maradt, így nem sikerült elérnünk.  Éremben gondolkodtunk, ezért csalódás volt a vb, de úgy érzem, nem rajta múlt. A horvát fiú nem véletlenül nyert, Tibi a stílusával nem tudott mit kezdeni, mint ahogy a súlycsoport többi tagja sem.

Csak tavaly kezdtem fullozni, de megérte részt venni a vb-n, sok tapasztalatot szereztem a súlycsoport egyik legerősebb versenyzője ellen  tudtuk meg Pődör Csabától.  Nagy a különbség a magyar és nemzetközi szint között, de a vereség nem riasztott el a folytatástól. Inkább meghatározta, merre kell haladnom, és miben kell fejlődnöm.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik