Sport

2010.02.05. 10:05

Európai topligák: Bari-Atalanta, Wolfsburg-Bayern, Chelsea-Arsenal

Firenzében folytathatja menetelését az AS Roma, amely a Fiorentina vendége lesz. A Komant és Gosztonyit foglalkoztató ifjabb Garics György csapatához, az Atalantához látogat. Európai topligák előzetese.

MTI

A Claudio Ranieri által irányított AS Roma - minden sorozatot beszámítva - 18 mérkőzés óta veretlen, s legutóbb az Olasz Kupa csütörtöki elődöntőjében, az Udinese ellen diadalmaskodott 2-0-ra. A múlt hétvégi bajnoki fordulóban a Sienát verték a Farkasok, Okaka 88. percben szerzett látványos találatával, s ezzel pontszámban utolérték a második helyen álló, de eggyel kevesebb találkozót játszott AC Milant.
 
A Fiorentina a Debrecen csoportjából jutott be a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe, azonban a bajnokságban elmaradtak a folyamatos sikerek, így Cesare Prandelli együttese csak a 11. pozíciót foglalja el a tabellán. Nehezíti az alakulat helyzetét, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingvétség miatt egyelőre felfüggesztette Adrian Mutunak, a csapat román válogatott támadójának játékjogát.

A listavezető Internazionale legutóbbi, Parma elleni találkozóját az erős havazás miatt elhalasztották, de a milánói gárda így is nyolcpontos előnnyel áll az élen. José Mourinho tanítványai a nyolcadik Cagliarit fogadják vasárnap, a Milan pedig a Bologna vendége lesz.

A Koman Vladimir mellett már az U20-as világbajnokságon szintén bronzérmes Gosztonyi Andrást is foglalkoztató Bari az Atalantához látogat, míg a Juventus a Livornónál vendégeskedik szombaton. Alberto Zaccheroni, aki Ciro Ferrarát váltotta a kispadon, az első győzelmére hajt, miután kinevezését követően a legutóbbi fordulóban döntetlent ért el a Zebrákkal a Lazio ellen.     

Serie A, 23. forduló:
szombat:
Palermo-Parma 18 ó
Livorno-Juventus 20:45
 vasárnap:
Atalanta-Bari 15 ó
Bologna-AC Milan 15
Genoa-Chievo 15
Internazionale-Cagliari 15
SS Lazio-Catania 15
Siena-Sampdoria 15
Udinese-Napoli 15
Fiorentina-AS Roma 20:45

OLDALTÖRÉS: Primera División: Madrid-Barcelona két fronton is

Primera División: Madrid-Barcelona két fronton is

Primera División: Madrid-Barcelona két fronton is

Primera División: Madrid-Barcelona két fronton is

A spanyol labdarúgó-bajnokság hétvégi kínálatában Real Madrid-Espanyol és Barcelona-Getafe mérkőzés szerepel, vagyis a spanyol főváros első számú futballgárdája a barcelonaiak kiscsapatával, a katalán főváros elitalakulata pedig a madridiaknak az erősorrendben csak harmadikként emlegetett reprezentánsával találkozik a 21. fordulóban.

A kétfrontos csata egyik focióriásnak se ígér könnyed kilencven percet, mert a "kicsik" a múltban nem egyszer törtek már borsot papíron jóval esélyesebb riválisuk orra alá, amellett a jelenben sem lehet egyetlen kézlegyintéssel elintézni őket. Különösen nem a Getafét, amely 31 pontjával a hetedik a Primera Divisiónban, s áll még a spanyol Király Kupában is, ahol az elődöntőben 0-2-ről várja a visszavágóra a bajnokságban 36 ponttal negyedik Sevillát. Éppen ez, a döntőbe jutás lehetősége villanyozhatja fel a fővárosi csapatot a címvédő, s a tabellát 52 ponttal vezető Barcelona ellen is, amely persze ugyanakkor nem óhajtja elherdálni a Real Madriddal szemben meglevő ötpontos előnyét. Pep Guardiola tavaly sikert sikerre halmozó - még a Bajnokok Ligáját is megnyert - legénysége ráadásul a 2009/10-es bajnokságban még veretlen, a 16 győzelem mellett csupán 4 döntetlenje van, s a szombat esti meccsre bevetésre készen valamennyi ász a vezetőedző rendelkezésére áll. Aprócska figyelmeztetés lehet azonban, hogy a Getafe utolsó két vizitje alkalmával egyformán "ikszelt" az amúgy félelmetes Camp Nou Stadionban.

Manuel Pellegrini Real Madridja ugyancsak szombaton, és szintén hazai környezetben a Barca-meccs után lép pályára abban a tudatban, hogy továbbra sem engedhet meg magának ponthullatást, különben leszakad a bajnoki címért zajló különvetélkedésben. A fővárosi blancók a Santiago Bernabéu Stadionban százszázalékosak az idényben, és bár az eltiltott portugál csatársztár, Cristiano Ronaldo nem játszhat, a 23 ponttal 14. Espanyol jelentette akadályt a társaknak nélküle is sikerrel illene venniük.

A "középső" madridi csapat, az Atlético sajátos helyzetben lép fel a forduló vasárnap esti zárómérkőzésén: annál a Racing Santandernél vendégeskedik ugyanis, amelyet csütörtök este, odahaza, a Király Kupa elődöntőjének első összecsapásán alaposan, 4-0-ra elpáholt. Kérdés, hogy a kudarcot a kupavisszavágó előtt már a mostani bajnokin megtorolni akaró Racing mire jut a Primera Divisiónban gyengélkedő, s 23 pontjával csak a 13. helyen szerénykedő fővárosiakkal szemben. Amúgy a bajnokságban a santanderieknek sem megy: 24 ponttal éppen az Atlético előtt foglalják el a 12. pozíciót.

A tabellán 39 pontjával harmadik Valencia okkal készül győzelemre, hiszen a szombati nyitómeccsen a halovány - 18 ponttal csak 17. - Real Valladolidot fogadja, míg Vadócz Krisztián Osasunája (26 pont, 9. hely) ezúttal a nagyon is verhetőnek tűnő Tenerifét (17 pont, 19. hely) látja vendégül.

Primera División, 21. forduló:

szombat:
Valencia-Valladolid 18 ó
FC Barcelona-Getafe 20
Real Madrid-Espanyol 22
vasárnap:
Almería-Sporting Gijón 17 ó
Athletic Bilbao-Xerez 17
Málaga-Deportivo La Coruna 17
Real Mallorca-Villarreal 17
Osasuna-Tenerife 17
Real Zaragoza-Sevilla 19
Racing Santander-Atlético Madrid 21

OLDALTÖRÉS: Újabb rangadó előtt az Arsenal


Újabb rangadó előtt az Arsenal

A címvédő Manchester Unitedtől elszenvedett 3-0-ás vereség után újabb rangadó előtt áll az Arsenal, amely vasárnap a listavezető Chelsea vendége lesz az angol labdarúgó Premier League 25. fordulójának zárómérkőzésén.


Újabb rangadó előtt az Arsenal

A címvédő Manchester Unitedtől elszenvedett 3-0-ás vereség után újabb rangadó előtt áll az Arsenal, amely vasárnap a listavezető Chelsea vendége lesz az angol labdarúgó Premier League 25. fordulójának zárómérkőzésén.


Újabb rangadó előtt az Arsenal

A címvédő Manchester Unitedtől elszenvedett 3-0-ás vereség után újabb rangadó előtt áll az Arsenal, amely vasárnap a listavezető Chelsea vendége lesz az angol labdarúgó Premier League 25. fordulójának zárómérkőzésén.

Arséne Wenger, a londoni Ágyúsok francia vezetőedzője a múlt vasárnapi vereséget követően naivnak nevezte játékosait, és úgy vélte, sokkal jobban kell játszaniuk, ha versenyben szeretnének maradni a bajnoki címért. Ha az Arsenal vasárnap kikap, kilencpontosra duzzad a hátránya a Chelsea-vel szemben.

A tabella élén álló londoni gárda kedden pótolta korábbról elhalasztott találkozóját, s 1-1-es döntetlent ért el a Hull City vendégeként, amellyel kétpontosra növelte előnyét a második helyezett Manchesterrel szemben. A címvédő szombaton a sereghajtó Portsmouth-ot fogadja, s hatalmas meglepetés lenne, ha a szezon eddigi részében végig gyengélkedő kékek akár csak egy pontot is elhoznának az Old Traffordról. A United egy győzelemmel ideiglenesen megelőzheti a Chelsea-t, amely hazai pályán szeretné megismételni az Arsenal ellen novemberben aratott 3-0-s sikert.

Az utóbbi hetekben egyre jobb formába kerülő Liverpool a forduló nyitóösszecsapásán, a városi rangadón a kilencedik Evertont látja vendégül, míg a Gera Zoltánt is foglalkoztató Fulham Boltonba utazik. A Sunderland - Fülöp Mártonnal - a Wigant fogadja, a kiesés elől menekülő Hull Citynek pedig hazai pályán, a hatodik Manchester City-vel kell megharcolnia a pontokért.

Premier League, 25. forduló:

szombat:
FC Liverpool-Everton 13:45 ó
Bolton Wanderers-Fulham 16
Burnley-West Ham United 16
Hull City-Manchester City 16
Manchester United-Portsmouth 16
Stoke City-Blackburn Rovers 16
Sunderland-Wigan Athletic 16
Tottenham Hotspur-Aston Villa 18:30
vasárnap:
Birmingham City-Wolverhampton Wanderers 14:30 ó
Chelsea-Arsenal 17


A német labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában a címvédő VfL Wolfsburg a remek formában lévő Bayern Münchent fogadja.

A bajorok 13 mérkőzés óta veretlenek, s esélyesként várják ezt az összecsapást is, míg a bajnok csak a 11. helyen szerénykedik. Jóllehet a Wolfsburg múlt hét hétfőn edzőváltáson esett át, az Armin Veh örökébe lépő Lorenz-Günther Köstner sem tudott nyerni a csapattal.

A forduló pénteki nyitómérkőzésén Dárdai Pál együttese, a Hertha BSC a gyengélkedő Werder Bremenhez látogat, míg Szalai Ádám és a bokasérüléssel bajlódó Lőw Zsolt gárdája, a Mainz a Borussia Mönchengladbachot fogadja.

Hajnal Tamás Dortmundja a mostani bajnoki kör vasárnapi zárómérkőzésén az Eintracht Frankfurttal találkozik.

Bundesliga, 21. forduló:

péntek:
Werder Bremen-Hertha BSC 20:30 ó
szombat:
1. FC Köln-Hamburger SV 15:30 ó
VfL Bochum-Bayer Leverkusen 15:30
SC Freiburg-FC Schalke 04 15:30
1899 Hoffenheim-Hannover 96 15:30
VfL Wolfsburg-Bayern München 15:30
1. FC Nürnberg-VfB Stuttgart 18:30
vasárnap:
FSV Mainz 05-Borussia Mönchengladbach 15:30 ó
Borussia Dortmund-Eintracht Frankfurt 17:30

OLDALTÖRÉS: A Bayernt fogadja a címvédő

A Bayernt fogadja a címvédő

A Bayernt fogadja a címvédő

A Bayernt fogadja a címvédő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!