Sport

2010.04.29. 11:20

Hét szurkolói csoportot oszlattak fel Franciaországban

A labdarúgó-bajnokság első osztályának hét szurkolói klubját erőszakos cselekmények miatt feloszlatta a francia belügyminiszter: a csütörtökön közzétett kormányrendelet a Paris Saint-Germain öt, valamint az OGC Nice és az Olympique Lyon egy-egy egyesületét érinti.

MTI

A PSG rivális szurkolótáborai - a boulogne-i és az auteuili kanyar drukkerei - között emberéletet követelő február 28-i verekedés óta várható intézkedés a belügyminiszter közleménye szerint annak az eltökélt folyamatnak a része, amelyben a kormány "a teljesen elfogadhatatlan viselkedésű álszurkolókat eltünteti a stadionokból".

Brice Hortefeux arra kérte a prefektusokat, hogy ezek után is alkalmazzák a stadionokból való kitiltásra vonatkozó adminisztratív intézkedéseket azokkal szemben, akik erőszakos cselekményeket követnek el a Ligue 1 mérkőzésein.

A döntés jelentőségét hangsúlyozva a belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy hasonló jellegű intézkedésre Franciaországban eddig csak két esetben került sor: 2008-ban a PSG Boulogne Boys és az FC Metz Faction Metz nevű klubjait oszlatta fel a kormány. A feloszlatott egyesületek ügyvédei jelezték: a túlságosan szigorúnak ítélt szankció megsemmisítését kérik az államtanácstól.

Ezek is érdekelhetik