Sport

2010.06.16. 16:26

Foci vb, 2010: hősies helvét siker - Svájc-Spanyolország 1:0

Hatalmas meglepetést okozva Svájc legyőzte szerdán az Európa-bajnok Spanyolországot a H csoportban a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság első fordulójának utolsó mérkőzésén.

MTI

 H csoport, 1. forduló:

Svájc-Spanyolország 1-0 (0-0)
Durban, Moses Mabhida Stadion, 60 ezer néző, v.:
Howard Webb (angol)
gólszerző: Fernandes (52.)
sárga lap: Grichting (30.), Ziegler (73.), Benaglio (91.), Yakin (94.)

Svájc: Benaglio - Grichting, Senderos (von Bergen, 36.), Ziegler, Lichtsteiner - Barnetta (Eggimann, 92.), Inler, Huggel, Fernandes - Derdiyok (Yakin, 79.), Nkufo
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Busquets (Torres, 61.) - Iniesta (Pedro, 77.), Xavi, Xabi Alonso, David Silva (Navas, 62.) - David Villa

 52. perc: Derdiyok kapott remek kiugratást, s bár kicsit hosszan tolta meg, a kifutó Casillas előtt ért a labdához, amely a kapusról a visszafutó Piquére pattant, s a gólvonal felé gurult, Fernandes pedig két méterről bepasszolta a kapuba. (0-1)

 A svájciak jól megszervezték a védekezésüket, s ez az első negyedórában jól látszott, a spanyolok a rövidpasszos, kombinatív futballt erőltették, de igazi helyzetet csak a 20. perc után sikerült kialakítaniuk. Piqué azonban elhibázta a ziccert, két perccel később pedig már szabadrúgásból veszélyeztetett a rivális, de Casillas a helyén volt. A játék képe a szünetig nem változott, az Európa-bajnok gárda jóval többet birtokolta a labdát.

 A második félidőben folytatódott a spanyolok szenvedése, ráadásul egy nagyszerű kiugratás után - némi szerencsével - Svájc a vezetést is megszerezte. Az Eb-győztes alakulat - amely legutóbbi 28 mérkőzéséből 27-et megnyert - hatalmas erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, de ellenfele tökéletesen működő védelmét nem tudta feltörni. A találkozó összképe alapján a taktikai szempontból fantasztikusan teljesítő svájciak megérdemelt győzelmet arattak a kevés helyzetet kialakító és azokat is elpuskázó Spanyolország ellen.

Ezek is érdekelhetik