Sport

2010.06.18. 09:05

Tiszeker Ágnes szerint hamarosan megbuknak a fehérorosz kalapácsvetők

A két fehérorosz kalapácsvető előbb-utóbb elnyeri büntetését Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint.

MTI

Tiszeker hétfőtől szerdáig Szófiában, a junior súlyemelők világbajnokságán tartott felvilágosító előadásokat a nemzetközi szövetség (IWF) felkérésére, péntektől pedig már a budapesti atlétikai csapat Eb jelent feladatokat a nemzetközi doppingellenes mozgalomban is egyre jelentősebb szerephez jutó szakembernek.

"Nagyon fontos a nevelés, készülünk az ifjúsági olimpiára, s bizony kell az elrettentés, a megelőzés a különféle sportágakban - mondta az MTI-nek a MACS vezetője.
- És kell maga az ellenőrzés is, a bolgár fővárosban is jelen vannak a kollégáim, az IWF megbízásából a félszáznál is több ország versenyzőit felvonultató korosztályos vb mezőnyének csaknem egyharmadát ellenőrzik úgy, hogy valamennyi érmestől veszünk vizeletmintát, de a dobogósok mellett az A és a B csoportot is megnézzük annak a törekvésnek a jegyében, hogy lehetőleg minden országból legalább egy súlyemelő essen át a kontrollon."
 
Tiszeker hozzátette, Szófia után az atlétikai csapat Európa-bajnokságon a kontinentális szövetség felkérésére, a magyar szövetséggel közösen dolgozik a MACS, s Budapesten 100 tesztet végez, vér- és vizeletvizsgálatot egyaránt. A csapat Eb-n dobókörbe lép Pars Krisztián is, az olimpiai ezüstjére egyelőre hiába váró magyar kalapácsvető, akit a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) visszaminősíttetett olimpiai negyediknek. A CAS a pozitív doppingmintát adott két fehérorosznak, a NOB által a pekingi ezüstjétől, illetve bronzérmétől megfosztott Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon számára kedvező ítéletet hozott, de a NOB jelezte, további vizsgálatokat végez.

"Megdöbbentő, hogy mindez megtörténhetett - mondta Tiszeker Ágnes, aki ugyanakkor higgadt, megfontolt megközelítést javasol az érzelmi reagálások helyett. - A CAS mindazonáltal nem ítélhető el, kénytelen volt a fehéroroszokat felmentő ítéletet hozni. A doppingellenőrzés szabályokra épül, szabványok vannak, s ha az  előírást a doppinglabor szegi meg, az ugyanolyan nagy hiba, mint amikor a sportoló doppingol. Márpedig a NOB által alkalmazott, a WADA, a nemzetközi antidopping-ügynökség által akkreditált pekingi laboratórium hibázott, saját embere járt el helytelenül a pozitív tesztet produkált  két fehérorosz mintájának ellenőrzésekor, valamiért eltért a nemzetközi sztenderttől, ennek pedig itt a következménye. Éppen a szabálytól való eltérés miatt adott helyt a fehéroroszok fellebbezésének a CAS, amely nem azt mondja, hogy Gyevjatovszkijék nem doppingoltak, vagy hogy tiszták voltak, hanem hogy a labor hibázott, s ez tény, a CAS tehát kénytelen volt a fellebbezők javára ítélni. Amúgy én is azt gondolom,  hogy a fehéroroszok doppingoltak, a szakma ebben egyetért, s jómagam úgy vélem, hogy előbb-utóbb megbuknak, elnyerik büntetésüket, mert hosszabb távon nem úszhatják meg. De hogy megkapja-e Pars Krisztián az ezüstöt, bár szívből kívánom neki, ebben már nem vagyok olyan biztos. Abban annál inkább, hogy még komoly jogi csata lesz az ügyben."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!