Sport

2010.09.15. 11:20

Elege lett az atrocitásokból: visszavonul Hende Zsolt játékvezető

Pro és kontra: a megyei III. osztályú Nemeskolta-Sorokpolány meccsen kiállított vendégjátékos, Pásti Zoltán korábbi cikkünkben azt állította, hogy Hende játékvezető szimulálással vádolta, amikor egy ütközést követően eltörött két bordája. A játékvezető szerint azonban ő nem mondott ilyet, ráadásul az eset után eldöntötte: visszavonul a bíráskodástól.

Pum András

Nagy vihart kavart korábbi cikkünk, melyben a polányiak futballistája, Pásti Zoltán többek között elmondta: amikor a nemeskoltai meccsen egy ütközést követően a földön maradt, a találkozó játékvezetője Hende Zsolt szimulálással vádolta őt, pedig állítása szerint két bordája is eltörött. Pástit egyébként az esetnél kiállította a bíró, mert - a játékos elmondása szerint - véletlenül leköpte a bíró csukáját. A focistát 2011. március 22-ig eltiltotta a bajnokiktól a Fegyelmi Bizottság.

Nos, ezúttal Hende Zsolt kért szót, aki Pástival szemben merőben másképp emlékszik vissza a történtekre. A bírónál ráadásul az ominózus esetet követően betelt a pohár: végleg szögre akasztja a sípját.

- Igaztalanul megvádoltak, lejárattak - kezdi mondanivalóját Hende Zsolt játékvezető. - További játékvezetői működésemet ellehetetlenítették. Részletekbe most ne ne menjünk bele, amit a mérkőzésrők tudni kell, azt már mindkét fél leírta a vasnepe.hu-n. Mindenki döntse el maga, hogy kinek van igaza. Én a megfelelő jogi lépéseket ügyvédemen keresztül megtettem, az érintettek szerintem már kézhez kapták a jogi képviselőm levelét.

- Azért néhány gondolatot engedjenek meg nekem a sorokpolányi labdarúgócsapattal kapcsolatban. Háromszor működtem eddig az ő mérkőzéseiken, kivétel nélkül feszült hangulatú, játékvezetői szempontból nagyon nehéz találkozó volt. Van négy-öt olyan játékosuk, akik morálisan lenullázzák a csapatot, egész mérkőzés alatt nem csak a játékvezetőt szidják, hanem egymást és csapattársaikat is, de be-be szólnak saját szurkolóiknak, és a vendégszurkolóknak is. Nincs statisztikám, de kiállítások és sárga lapok szempontjából  - ha ez elmőlt egy-két évet vesszük alapul - a Sorokpolány az élmezőnyhöz tartozik, .

- A sorokpolányiak esete, vagy inkább helyzete nem egyedi - folytatja Hende Zsolt. - A bajok ennél sokkal mélyebben gyökereznek. Én mindig azt szoktam mondani, hogy Magyarországon  a focihoz és a politikához mindenki ért. Meg lehet nézni, olyan is mindkettő. Az évek óta tartó társadalmi elégedetlenség, a nincstelenség, a mindennapok gondjai kihatnak mindenre, a sportra is. Az emberek tele vannak feszültséggel, megélhetési problémáik vannak, valakin ki kell tölteniük a bosszújukat. Erre a legkiválóbb a kéthetente érkező soros ellenfél, és a játékvezetői hármas. A szurkolóknak háromszáz forintért (egy feles plusz egy pohár sör ára) lehet szidni, el lehet küldeni, le lehet anyázni bárkit legálisan. Vissza nem térő alkalom. Éppen csak azt nem veszik észre, hogy ezáltal hány ember lelkivilágába gázolnak bele, becsületén ejtenek csorbát. Térjünk át a játékosokra. Edzés nélkül, megfelelő szakmai háttér nélkül lépnek pályára hétről-hétre. Szinte úgy esnek be a meccsre, mert előző este buli volt. Nem egyszer láttam már - sajnos magasabb osztályban is - hogy a meccs kezdési időpontja előtt néhány perccel a játéktérre kisiető játékos melegítés helyett inkább rágyújtott egy cigire. Amit a mérkőzésen művelnek, az maga a katasztrófa. Képzetlen játékosok ámokfutása, harca, háborúja a preztízsért, a falu, a közösség megbecsüléséért.

- Egy kicsit azért felmentem a csapatokat - jegyzi meg a 47 éves spori. - Nincs utánpótlás, abból tudnak gazdálkodni, ami van. A falu, közösségek egyre jobban elnéptelenednek, gyerekek alig születnek. Ez megint társadalmi probléma, amit ők nem tudnak orvosolni. Visszatérve az eredeti témára: mi, játékvezetők minden vasárnap délután potenciális áldozatok vagyunk, csak a szerencsénken múlik, hogy érünk haza. Hiába fújunk jól, a közönség agresszivitásán múlik a megítésélünk. Az elégedett vesztes csapat ritka, mint az indián síugró. Egy dolgot bizton kijelenthetem a magam részéről: nálam nincs "szimpatikus" csapat, csak fehérbe, zöldbe, vagy bármilyen színbe öltözött. Mindegy melyik nyer, próbáltam a legjobb tudásom szerint, korrektül működni. Minden mérkőzésemet így kezdtem. "Sporttársak, egyet ígérhetek, hiba nélkül nem fogom levezetni a mérkőzést". Ezt az ígéretemet eddig mindig betartottam.

- A Nemeskolta-Sorokpolány mérkőzés után úgy döntöttem, hogy abbahagyom a játékvezetést. Ezt már vasárnap este, az ominózus Pásti- interjú megjelenése előtt közöltem az illetékesekkel, akik annyit kértek csak, hogy még a követező mérkőzésen, a Csötönek-Apátistvánfalva rangadón működjek. Nem csak én hagytam abba a játékvezetést, hanem a meccsen működő második számú asszisztens is. Egy dolgonak örülök, hogy az eset velem történt, nem egy fiatal, ambíciózus játékvezetővel. Bár én sem így akartam befejezni az aktív játékvezetést... - fejezi be gondolatait Hende Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!