Sport

2010.09.15. 13:56

Európa-liga: kemény dió lesz a Debrecen számára a Metaliszt Harkiv

Bár a legtöbbek szerint a három csoportrivális közül éppen a csütörtöki ellenfél, az ukrán Metaliszt Harkiv ellen van a legkomolyabb esélye a győzelemre az Európa Liga csoportkörében a magyar bajnok Debrecen labdarúgócsapatának, mégis a közelmúlt eredményei, illetve a csapatok lehetőségei alapján egyértelműen a vendégek a budapesti mérkőzés favoritjai.

MTI

A Harkiv 2004-ben jutott vissza az ukrán élvonalban, s nem sokkal utána az UkrSibbank társtulajdonosa, Olekszandr Jaroszlavszkij révén a rendezett anyagi háttér is biztosítva lett, melynek eredményeként hamar az élcsapatok közé került.

A Metaliszt a legutóbbi négy kiírás mindegyikében harmadik lett az ukrán bajnokságban, de ami még jobban megmutatja a harkiviak erejét, hogy két éve az EL jogelődjében, az UEFA Kupában a nyolcaddöntőig menetelt. Előbb a török Besiktast búcsúztatva jutott a csoportkörben, ahol a portugál Benfica, a török Galatasaray és a görög Olimpiakosz legyőzésével jutott tovább, csak a német Hertha BSC ellen vesztett két pontot. A kieséses szakaszban az olasz Sampdoriát kettős győzelemmel búcsúztatta, majd a Dinamo Kijev állta útját idegenben lőtt több góllal.

Hogy hazai pályán sem számíthat könnyű mérkőzésre a hajdúsági gárda, az bizonyítja a legjobban, hogy a Metaliszt eddigi hét idegenbeli európai kupamérkőzésén mindössze egyszer szenvedett vereséget, akkor is az országhatáron belül, ugyanis csak a Dinamo győzött ellene.
 

A sikerek másik titka - az Ukrajnában divatos brazil légiósok megszerzésén túl - az állandóság, ugyanis 2005 nyara óta az idén februártól augusztusig szövetségi kapitányként is tevékenykedő Miron Markevics irányítja a szakmai munkát.

A Metaliszt keretében négy brazil labdarúgó van, de akad szenegáli, nigériai és argentin futballista is. A jelenlegi szezonban eddig némiképp elmarad a várakozásoktól az együttes, ugyanis 9 forduló után 5 győzelemmel, 1 döntetlennel és 3 vereséggel ötödik a tabellán. Az Európa Liga-selejtező utolsó körében pedig nehezen búcsúztatta a ciprusi Omonia Nicosiát, miután a hazai visszavágón kétgólos hátrányba került a 60. percre, s egyenlítenie kellett a továbbjutáshoz.

A vendégek gépe a tervek szerint szerda délben landolt Ferihegyi repülőtéren, míg a debreceniek busza 10 órakor indult a fővárosba.

A találkozó 21.05-kor kezdődik ésa Story TV közvetíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!