Sport

2010.09.08. 08:39

Magyar ajkú játékos az NFL-ben

Helyi idő szerint csütörtökön este a címvédő New Orleans Saints és az idei főcsoportdöntőben általa legyőzött Minnesota Vikings összecsapásával kezdetét veszi a profi amerikaifutball-liga (NFL) 2010-es szezonja. Idén először magyar nemzetiségű játékos is pályára léphet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A mérkőzés pikantériája a visszavágón túl, hogy minden idők egyik legjobb irányítója, a Vikingeket vezető Brett Favre alig pár héttel a rajt előtt ismét bejelentette, mégsem vonul vissza, s egy utolsó rohamot indít, hogy pályafutása során másodszor csúcsra érjen, azaz megnyerje a Super Bowlt.

A tengerentúlon tízmilliók várják a rajtot, de az Európában is egyre népszerűbb sport rajongóinak ezúttal sem kell beérniük kizárólag a televíziós közvetítésekkel, ugyanis október 31-én a londoni Wembley Stadionban immár negyedszer rendeznek NFL-mérkőzést. Ezúttal az ötszörös bajnok San Francisco 49ers és kétszeres győztes Denver Broncos csap össze a szigetországban.

A 32 csapat célja minden évben változatlan: eljutni a február 6-án sorra kerülő nagydöntőbe, azaz a Super Bowlba (SB), amelyet ezúttal a Dallas Cowboys tavaly átadott stadionjában rendeznek.

A szakértők szerint a nyitómeccs két, Nemzeti Főcsoportba (NFC) tartozó résztvevője mellett az Amerikai Főcsoportból (AFC) a Peyton Manning által vezérelt Indianapolis Colts és az évek óta a tűz közelében lévő San Diego Chargers tartozik a favoritok táborába. A két titkos esélyesnek pedig a Baltimore Ravenst (AFC) és a Green Bay Packerst (NFC) tekintik.

Idén magyar nemzetiségű játékosa is lesz az NFL-nek a Temesváron született Meskó Zoltán személyében. A 24 éves román állampolgárságú rúgójátékost az idei amatőr játékosbörzén, a drafton az ötödik körben választotta ki a Magyarországon legnagyobb népszerűségnek örvendő New England Patriots csapata, amely a 2000-es években három Super Bowlon diadalmaskodott, s ezúttal is jó eséllyel pályázik arra, hogy rájátszásba jusson. A Hazafiak júniusban négy évre szerződtették Meskót.

Az NFL-ben 17 fordulóból áll az alapszakasz, s minden csapat egyszer szabadnapos. Főcsoportonként a 16-16 együttesből a legjobb 6-6 jut a rájátszásba, mégpedig úgy, hogy a 4-4 divízió győztese mellett főcsoportonként a két-két legjobb mérleggel rendelkező gárda lép tovább. A playoff első körében a főcsoportok első és második helyen kiemelt gárdái erőnyerők. A rájátszásban minden párharc egy mérkőzésen dől el, s a jobb helyen playoffba jutott gárda játszhat hazai pályán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!