Sport

2010.12.28. 19:00

Díjaztuk 2010 legjobb vasi sportolóit: Csillag, Hatos, Veréb és a celldömölki asztaliteniszezők nyertek

Nem szakadt meg a Vas Népe 1973 óta hagyománya: az idei év végén is megválasztottuk és köszöntöttük Vas megye legjobb sportolóit, csapatait, edzőit.

Horváth Erika

Kedd délután a hagyományokhoz híven a megyeháza volt a helyszíne a Vas Népe díjátadó ünnepségének. Házigazdaként Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, majd Lazáry Viktor  Szombathely alpolgármestere és Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője is köszöntötte a meghívott, díjazott sportolókat, edzőket. És nem utolsósorban az őket megjutalmazó, a rendezvény mellett álló szponzorokat az önkormányzatok, illetve  cégek, vállalkozások vezetőit, képviselőit. 

A díjátadó ünnepséget annak kitalálója, életben tartója, Bodor Ferenc,  a Magyar Sportújságíró Szövetség egyik alelnöke, lapunk volt sportrovatvezetője, Horváth Nóra, a Rádió Szombathely szerkesztőségvezetője és Németh Zsolt, a Duna TV Vas megyei tudósítója vezette le.

Ahogy már tavaly is  a 2009 januárjában elhunyt Németh Pál mesteredző örökségeként  a héttagú kuratórium külön értékelte az olimpiai, illetve nem olimpiai sportágak képviselőit.


A testület úgy ítélte meg, hogy a 2010-es eredmények alapján az olimpiai sportágak kategóriájában csak  egy női sportolót díjaz. A tornász Csillag Tünde  az Európa-bajnokságon 12. helyet szerzett magyar együttes tagja, a vb-csapattal kiharcolta a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon való indulás jogát, eredeti elemet neveztek el róla, illetve az országos és mesterfokú bajnokságról is bőséges éremgyűjteménnyel tért haza. 

A nem olimpiai sportágak legjobb női sportolója Vajda Vivien kötélugró lett, aki az Európa-bajnokságról összetettbeli bronzérmet,  a vb-ről ötödik helyet hozott, illetve  az egyes számokban vb-arany és -ezüst és Eb-ezüst és -bronz volt a mérlege.

Az olimpiai sportágat űző férfi sportolók között viszont bőséges volt a kínálat,  a képzeletbeli dobogóra csak  világversenyen érmet szerzettek kerülhettek. A legjobb a moszkva világbajnokságon bronzérmes szabadfogású birkózó, Hatos Gábor lett, a második az Eb-harmadik kalapácsvető Pars Krisztián, aki 5. az idei világranglistán, illetve magyar bajnok, a harmadik a szintén Eb-bronzérmes diszkoszvető, Fazekas Róbert, aki a 2010-es ranglista 13. helyét tudhatja magának.

A nem olimpiai sportágak képviselői közül a kick-boxos Dancsó Zoltán  kapta a legjobbnak járó díjat,  a profi világbajnoki címvédésével és  light-contact magyar bajnoki címével érdemelte ki.

A három díjazott csapat közül a Celldömölki VSE-Mávépcell Wewalka asztaliteniszezői voltak a legeredményesebbek - történetük során először bajnoki címet szereztek, illetve a nemzetközi Szuperligában harmadikak lettek. Második a bajnoki bronzérmes MJUS-Fortress Körmend kosárlabdacsapata, harmadik pedig a Falco KC Szombathely kosárlabdagárdája, amely a 2009/2010-es szezonban ezüstérmes volt a Magyar Kupában, illetve a bajnokságban hatodik.

Négy utánpótláskorú sportoló kapott meghívást: a junior vb-n bronzérmet szerző 120 kg-os szabadfogású birkózó Csercsics Richárd,  a kadett korú kick-boxos Farkas Ádám - ő a korosztályos vb-n light-contact szabályrendszerben és csapatban arany-, semi-contactban ezüstérmet nyert. Természetesen a legjobbak közé tartozik a világ legfiatalabb nemzetközi sakk nagymestere, a 14 éves  Rapport Richárd, valamint a junior világbajnoki ötödik helyet szerző kalapácsvető, Szabó Dániel is.

Az elmúlt esztendőtől az első helyezett edző a díjátadásunk történetében tizenkétszer legjobbnak választott mesteredző emlékére a Németh Pál-díjat kapja  amit Nádas Ernő  szombathelyi vésnök készített el. Idén Veréb Istváné,  a Haladás VSE birkózóinak vezetőedzőjéé  lett egy igen tekintélyes nemzetközi eredménylista okán: Hatos Gábor vb-bronz, Ligeti Dániel vb-ötödik, Universiade-harmadik, míg Csercsics Richár junior vb-bronzérmes lett. A másik két díjazott két atlétaedző: a második Németh Zsolt Pars Krisztián és Szabó Dániel, a harmadik Annus Adrián,  Fazekas Róbert edzője. A  nem olimpiai sportágakban Vajda Vivien és a Szombathelyi Kötélugró Klub többi versenyzőinek felkészítőire, Bánhegyi Attilára és Füle Magdolnára esett a választás.

A díjátadó ünnepség fináléja -  ahogy mindig - a Vas Népe vándorserlegének átadása volt. Az év legeredményesebb versenyzője, Hatos Gábor vehette át Halmágyi Miklós főszerkesztőtől. A Rádió Szombathely különdíját Pálfalvi Gábor ügyvezető adta át  világraszóló teljesítményéért Rapport Richárdnak.

 

TÍZÉVES AZ OLIMPIAI EZÜSTÉREM

Lapunk, akárcsak az elmúlt két évben, ezúttal is plakettel emlékezett meg egy nagyszerű teljesítmény jubileumáról. 2008-ban a magyar labdarúgó válogatott olimpiai bajnoki győzelmének 40. évfordulója alkalmából vehette át Szarka Zoltán kapus, tavaly a súlyemelő Tóth Géza 1964-es olimpiai ezüstérmét idéztük meg a 45. évfordulón. Most Márkus Erzsébet vehetett át emlékplakettet abból az alkalomból, hogy a női súlyemelők első olimpiáján, 2000-ben, Sydneyben ezüstérmes lett  élete legjobb teljesítményével  szakításban 112,4 kilóval világcsúcsot, lökésben 130 kilót emelt. Ugyanúgy 242,5 kg-os volt az összteljesítménye a győztes Lin Vej-ningnek is, a kínai csak könnyebb testsúlyával szorította le Erzsit a dobogó legfelső fokáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!