Sport

2010.12.15. 17:11

Gus Hansen: a póker mentális sport

Koncentráció, nyugalom és szerencse - ezekre van szükség ahhoz, hogy valaki jó játékos legyen, a világ egyik legjobb pókerese, a dán Gus Hansen szerint, aki a FullTiltPoker.net szervezésében elindított Face the Pro elnevezésű ingyenes szupertorna hétfői zárására érkezett Budapestre.

MTI

Az első közép- és kelet-európai ingyenes viadalra, a Face the Pro-ra bárki nevezhetett, az utolsó leosztásokat hétfő este játszottak - a dán sztár főszereplésével - a 105 ezer eurós főnyereményért. A szervezők a végeredményt egyelőre titokban tartják, ugyanis ezt csak februárban tudhatja meg a közönség, a televíziós műsorokat követően. Előzetesen viszont annyit elárultak, hogy volt magyar résztvevője a legjobb nyolc játékost felvonultató döntő asztalnak.
   
"Úgy gondolom, ennek a tornának a megrendezése egy nagyszerű kezdeményezés, ugyanis bárki megmérethette magát, és akár a legmagasabb szintre is eljuthatott, és talán le is győzhetett engem - nyilatkozta szerdai sajtótájékoztatóján a 36 éves Hansen. - Más sportágakban nincs sok esély arra, hogy egy amatőr kosárlabdázó például Michael Jordannel, vagy egy golfozó Tiger Woodsszal mérje össze erejét, itt egy amatőr is összekerülhet például Phil Ivey-val vagy velem"
   
Hansen - aki harmadszorra jár Magyarországon, igaz, 1989-ben és 1991-ben iskolai kirándulásként jött - egyedüliként négyszer diadalmaskodott a WPT-sorozatban (World Poker Tour), eddigi nyereménye meghaladja a nyolcmillió dollárt, az ausztrál Aussie Millions versenyen aratott győzelmét pedig a "Nyílt lapokkal" című könyv mutatja be.   
   
"A póker igazából egy mentális sport, de nagyon fontos a matematika és a pszichológia is. Rendkívül fontos, hogy minden egyes pillanatban koncentrálnod kell, nyugodtnak kell maradnod, ugyanis egy perc alatt elbukhatsz mindent. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy szerencsére is szükség van, lehetsz te a legjobb játékos, ha nincs szerencséd, nem fogsz nyerni."    - mondta Hansen, aki hozzátette: profi pókerjátékosként kizárólag az élvezetért már nem nagyon ül asztalhoz, amikor esetleg barátaival kártyázik, akkor csak amolyan mentorként próbálja segíteni társait, a családjával töltött időszakban pedig abszolút nem játszik szerepet a kártya. Már csak azért sem, mert akadnak 20-30 órán át tartó csatározások.
   
A játék stratégiájáról Hansen - aki szerint az amerikai Phil Ivey a világ legjobbja - a következőket nyilatkozta az MTI-nek: "Három nagyon fontos dolog van egy tornán: először is fontos, hogy kielemezd az ellenfeleidet. Nem kell minden partiban játszani, néha állj fel egy kicsit, és tanulmányozd azokat, akik ellen játszol. Elemezd a partikat magadban, hogy mit csináltál jól, vagy éppen mit rontottál el. Valamint maradj mindig nyugodt."
   
Az eseményen ott volt a két legjobb magyar játékos is, a kereseti listát 2,5 millió dollárral vezető Kaló Dénes, valamint a póker-világbajnokság (Word Series Of Poker) egyik versenyén diadalmaskodott Kwaysser Valdemár Ákos, azaz "Luigi"is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!