Sport

2011.02.07. 08:23

Super Bowl, 2011: a Green Bay Packers 31-25-re legyőzte a Pittsburgh Steelerst

A Green Bay Packers 31-25-re legyőzte a Pittsburgh Steelerst vasárnap a dallasi Cowboys-stadionban a profi amerikaifutball-liga (NFL) bajnoki címéért vívott küzdelemben, és ezzel megnyerte a Super Bowlt.

MTI

A mérkőzés legjobbjának (MVP) a Packers irányítóját, Aaron Rodgerst választották, aki első Super Bowlján 304 yardot passzolt, és 3 touchdownátadást (hatpontos gól) jegyzett.

45. Super Bowl:

Green Bay Packers-Pittsburgh Steelers 31-25 (14-0, 7-10, 0-7, 10-8)
Dallas, Cowboys Stadium, 103,219 néző

 A liga két legeredményesebb csapatának találkozója a várt izgalmat és színvonalat hozta. A találkozót a Pittsburgh támadása nyitotta, az első félidő viszont egyértelműen a Green Bay elképzelései szerint alakult. Az első negyed közepén két percen belül jutott óriási előnyhöz a Packers: előbb Rodgers pontos átadásából a fiatal elkapó, Jordy Nelson ért el touchdownt, majd két játékkal később, a Steelers irányítójának, a kétszeres bajnok Ben Roethlisbergernek a passzát a Packers védője, Nick Collins kapta el (interception), s meg sem állt vele a Pittsburgh célterületéig (end zone).
 

A 14-0-ás Green Bay-vezetés után a Steelers egy szép támadás végén mezőnygóllal szépített (14-3), a következő pittsburgh-i roham azonban újabb hibával, Roethlisberger-interceptionnel ért véget a félpályánál, Rodgersék pedig azonnal büntettek, s Greg Jennings touchdownja után úgy tűnt, a Steelersnek ezen az estén nem lesz már esélye arra, hogy hetedik Super Bowl-győzelmét is begyűjtse.

A félidő utolsó támadásában aztán villant a Steelers, 2 perc alatt 77 yardot meneteltek Roethlisbergerék, s a veterán Hines Ward hat pontot érő elkapása (21-10) után bizakodva vonulhatott öltözőbe Mike Tomlin edző együttese.

A Steelers már a Baltimore elleni főcsoport-elődöntőn is bizonyította, hogy nagy küzdő, s komoly hátrányból is képes visszajönni, s nem tett másként most sem. A nagyszünet - és a Black Eyed Peas minikoncertje - után a félelmetes Steelers-védelem megállította Rodgerséket, Roethlisbergerék pedig kihasználták, hogy a félpályáról kezdhettek, s öt játékból touchdownt értek el. A hős ekkor a futójátékos, Rashard Mendenhall volt, akinek 8 yardos futása jelentette a 21-17-es felzárkózást.

A harmadik negyedben a Packers bombaerős támadósora képtelen volt mit kezdeni az év védője, a Troy Polamalu fémjelezte pittsburgh-i védelemmel, Rodgersék mindig egy-két percet töltöttek mindössze a pályán, aztán rúghatták vissza a labdát a másik oldalra. A negyed közepére a Steelers lendülete is megtört, ennek ellenére egy pontra felzárkózhattak volna, rúgójuk azonban 52 yardról hibázott.

A zárószakaszt nagyon ígéretes helyzetből kezdhette a Pittsburgh, ám ekkor újabb fordulat következett, s Mendenhall nagyot hibázott: a Green Bay térfelén egy ütközés után kiesett a kezéből a labda, amit a Packers szerzett meg. A harmadik labdavesztést is a korábbiaknak megfelelően "büntette" a Packers, Rodgers megrázta magát, két gyönyörű passza közül a másodikból Jennings újabb touchdownt ért el (28-17).

Noha sokkoló lehetett, a Steelers ezek után sem tört össze, s négy perc alatt válaszolni tudott, Mike Wallace 25 yardos touchdown-elkapása, majd az értékesített kétpontos kísérlet pedig azt jelentette, hogy mezőnygóltávolságra ért riválisához (28-25). A Green Bay komoly nyomás alatt volt ekkor, Rodgersék azonban szintén bírták a feszültséget, több mint 5 percig támadtak, s mezőnygóllal zárták a menetelést (31-25) úgy, hogy mindössze 2 perc maradt a meccsből.

A Packers hívei nem lélegezhettek fel még ekkor sem, ugyanis Roethlisbergert az egész liga legjobbjának tartják az ilyen meccs végi kiélezett szituációkban. "Big Ben" azonban ezúttal nem tudott csodát tenni, ami két éve az Arizona ellen sikerült, arra most nem volt esélye, nem tudta touchdownig vezetni együttesét, így a Green Bay Packers lett a 2010-es NFL-szezon bajnoka.

A Packers az egykori legendás edzőjéről, Vince Lombardiról elnevezett trófeát 1995 után hódította el ismét, így negyedik Super Bowl-sikerét, összességében pedig 13. NFL-bajnoki címét szerezte meg.
 

Az összecsapás előtt történt egy-két malőr: négyszáz nézőt nem engedtek be a stadionba, mert helyüket - ideiglenes ülésekről volt szó - a rendezők nem találták biztonságosnak. Ezenkívül Christina Aguilera bakizott az amerikai himnusz eléneklésénél: egy szó különbséggel tévedésből megismételte annak egy sorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!