Sport

2011.03.26. 07:29

Birkózás: szőnyegről szőnyegre

Egy nagyszerű hetedik hellyel érkezett haza az oroszországi szabadfogásúbirkózó csapat-vb-ről a HVSE három válogatottja. Pihenésre nem volt mód, már Dunavarsányban készülnek, s vasárnap reggel indulnak is Dortmundba, az Európa-bajnokság helyszínére.

Horváth Erika

Személyesen szinte nem is lehet találkozni a Haladás VSE három felnőtt válogatott birkózójával - Hatos Gáborral (74 kg), ifj. Veréb Istvánnal (84 kg) és Ligeti Dániellel (120 kg). Főként most, hogy a londoni olimpiai kvalifikáció van a célkeresztben. A mögöttünk lévő három hónapot szinte végig edzőtáborban töltötték. A múlt hét végén érkeztek az év első nagy állomásához: a tavalyi vb-eredményeknek köszönhetően - Magyarországról elsőként - vehettek részt a szabadfogásúak csapatvilágbajnokságán. Várakozáson felül szerepelt a 96 kilós Kiss Gergellyel és három kazah birkózóval kiegészült magyar együttes: Grúziát és Kirgizisztánt legyőzte, Kubától, Irántól, Azerbajdzsántól kikapott, összességében hetedik lett. Ezúttal Ligeti Dániel szerepelt a legjobban a szombathelyiek közül, öt meccséből négyet megnyert, ifj. Veréb István kettő, a Hatos Gábor egy győzelmet jegyzett. De a háromhetes mahacskalai túra legnagyobb hozadéka a három Haladás-birkózó szerint a rengeteg edzőpartner és nagyon komoly ellenfél - hiszen ez szolgálja leginkább a fejlődésüket.

- Ennyi birkózótermet és szőnyeget még nem láttam egy helyen. Mahacskalában még városi szinten is sok klub, és persze rengeteg nagyon jó birkózó van - kezdte az élménybeszámolót a 21 esztendős, felnőtt Eb- és vb-ötödik Ligeti Dani. - Szakmailag nagyon sokat adott a kéthetes edzés, s természetesen a verseny is. Óriási kiváltság öt meccset is vívni a világ legjobbjai közé tartozókkal. Ráadásul egy dugig telt, tízezres csarnokban. Nagyon szeretik ott az emberek a birkózást. Feledhetetlen az is, ahogy szurkoltak, például az azeri Európa-bajnok, Iszajev elleni meccsemen. És hát egyszercsak megjelent a csarnokban Roberto Carlos is, éppen az én meccsem előtt. Természetesen elégedett vagyok a szereplésemmel, úgy érzem, önbizalmat is adott, de nem szeretném túlértékelni, sokkal inkább edzésnek kell ezt tekinteni, mint világversenynek. Remélem, az Eb-n is tudom kamatoztatni azokat a tapasztalatokat, amiket Oroszországban szereztem.

A vb- és Eb-bronzérmes Hatos Gábornak viszont nem a csapat-vb volt élete nagy versenye.

- Úgy éreztem, jól felkészültem, igaz, egy napot kihagytam egy influenzás megfázás miatt. Valószínűleg emiatt viselt meg annyira a fogyasztás, és egyszerűen nem éreztem a birkózást. Voltak helyzetek, amikor leblokkoltam, és olyantól is kikaptam, akinél jobb vagyok. Ha én most nem is tudtam túl sokat hozzátenni, örülök a hetedik helynek, jó csapatmunka volt. Főleg Dani szerzett fontos győzelmeket. Nem igazán örülök, hogy már indulni is kell az Eb-re. A hazaérkezésünk után szinte azonnal folytattuk a munkát, és nekem ismét el kellett kezdenem a súlyigazítást - legalább hat kiló... Az Eb-t egy felkészülési állomásnak tekintem a vb-re, a vb.nek sokkal nagyobb lesz a jelentősége.

- Igazán jó lehetőség volt a tábor is, de a csapat-vb is sok tanulsággal szolgált. Például néha még a kelleténél kevesebbet támadok. Olyan emberekkel birkózhattam -köztük két vb-érmessel és egy olimpiai harmadikkal - akikkel majd találkozhatok a vb-n, illetve az Eb-n is. Biztató, hogy nem borítottak ki a szőnyegről, szoros meccseket vívtunk - mondta ifj. Veréb István. - Mindenkinek van olyan világversenye, amit jobb elfelejteni. Nekem a tavalyi vb volt ilyen. Negyven fokos lázzal is győznöm kellett volna. Vissza sem néztem a meccsemet, túlléptem rajta. Remélem, ez az Eb más lesz.

A vasiak közül Hatos Gábornak először jelenése a dortmundi Eb-n. Hétfőn mérlegel, s kedden birkózik. Veréb és Ligeti súlyellenőrzése és sorsolása kedden lesz, a versenyük pedig szerdán.


FELKÉSZÜLÉS AZ EDZŐ SZEMÉVEL
„A legnagyobb pozitívum, hogy a világ legjobb edzőtáborában sok edzőpartner ellen gyakorolhattak a fiúk. A fizikai felkészülés itthon elvégezhető, de sajnos erős edzőpartnereknek híján vannak. Az lenne az igazi, ha ezt évente két-három alkalommal meg lehetne ismételni – dicsérte a mahacskalai edzőtáborozási lehetőséget Veréb István, a három birkózó nevelő- és klubedzője. – „A vb-n a világ legjobb csapataival is felvették a versenyt, nem gondoltam, hogy ennyi meccset tudnak nyerni. S amikor kikaptak, akkor is kis különbséggel, szoros meccseken. Bízom benne, hogy jól sikerül az Eb is. Igaz, nagyon sok induló lesz, hiszen a kvalifikációs vb-n már csak abban a súlycsoportban indíthat versenyzőt egy nemzet, amelyikben a kontinensviadalon is. És azok közül, akik a szovjet utódállamok válogatottjaiban nem jutnak szóhoz, sokan más ország színeit választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!